luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsDecizie Guvern: ratele către bănci pot fi amânate și în 2021. Plata...

Decizie Guvern: ratele către bănci pot fi amânate și în 2021. Plata poate fi suspendată 9 luni

-

Guvernul a adoptat miercuri, 30 decembrie, o Ordonanță de Urgență prin care se prelungește posibilitatea oamenilor de a-și amâna ratele la bancă și în 2021. Clienții pot să-și suspende ratele pe o perioadă de 9 luni.

Solicitările pentru suspendarea ratelor se pot trimite până la 15 martie 2021, iar băncile trebuie să răspundă până cel târziu la 31 martie.

Premierul Florin Cîțu a explicat: “Condiţiile rămân cam aceleaşi (n.r. – ca în 2020), debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor, încasărilor, cu minim 25% din ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară 2019-2020. Sunt aceleaşi condiţii, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada şi cei care au optat pentru mai puţin de nouă luni pot acum să meargă până la nouă luni de zile. Este o ordonanţă pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Este vorba despre modificarea Ordonanţei 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plăţii ratelor la bancă. EBA, iniţial ne-a spus foarte clar că nu pot să fie prelungite decât pentru nouă luni de zile. A venit cu explicaţii şi acum vă putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite, deci, da, maximum este nouă luni de zile. Dacă ai avut nouă luni de zile rata amânată, nu mai poţi să o prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la nouă luni de zile şi partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum, pot să aplice la această măsură“.

Statul va continua să suporte 50% din salariu dacă sunt angajate persoane de peste 50 de ani sau tineri până în 29 de ani care și-au pierdut slujba în timpul pandemiei. O altă categorie care va fi ajutată va fi cea a lucrătorilor zilieri. Statul va suporta 35% din remunerația pe 3 luni.

- Advertisement -

Părinții vor primi zile libere plătite în perioada cursurilor online ale copiilor. Părinții vor beneficia, până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -