vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsGuvernul îngheață salariile bugetarilor, sindicatele amenință. La stat, veniturile sunt deja cu...

Guvernul îngheață salariile bugetarilor, sindicatele amenință. La stat, veniturile sunt deja cu 45% mai mari decât în privat

-

Furie, proteste și amenințări dinspre sindicate la adresa Guvernului, la nicio săptămână după instalarea sa: cabinetul Cîțu a adoptat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, câteva măsuri fiscale de criză, printre care înghețarea salariilor pentru bugetari în 2021.

Reacțiile au fost foarte dure, numeroase categorii de bugetari anunțând proteste și chiar obstrucții.

În ultimii ani, numărul angajaților și salariile din sectorul bugetar au crescut galopant. În 2021, acestea vor fi deja, în medie, cu 45% mai mari decât cele din mediul privat. Și în 2020, în plină criză economică și recesiune din cauza pandemiei, salariile bugetarilor din România au continuat să crească în ritm alert.

Economii de 17,6 miliarde de lei la buget, dar toți bugetarii au sărit în sus

În 2020, scăderea PIB-ului în România a fost de circa 4,2%, iar deficitul bugetar – de 9%.

- Advertisement -

Guvernul Cîțu a anunțat că, prin înghețarea salariilor bugetare din 2021, va face o economie de 17,6 miliarde de lei. Este vizat personalul din administrația locală și centrală, inclusiv demnitarii. Salariile din 2021 vor fi menținute la nivelul celui din decembrie 2020.

În mediul privat, cel care alimentează, din plusvaloarea creată, și bugetul public din care se plătesc bugetarii, această frânare a creșterii salariilor a fost aplicată încă de astă-primăvară, după apariția crizei Covid. Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, salariul mediu brut la stat a fost, în 2020, de 6.836 de lei, în timp ce la privat a fost de 4.715 lei. Așadar, angajații la stat au avut, în medie, venituri lunare cu 45% mai mari decât ale celor din privat.

Diferența provine de la sursa banilor. La privat, companiile depind 100% de profitabilitate și performanță, iar orice criză le afectează direct. La stat, banii provin de la buget și nu sunt legați de performanță, profitabilitate sau competență. Veniturile la stat cresc odată cu vechimea în muncă, potrivit Legii Salarizării Unitare.

- Advertisement -

Sindicaliștii din Poliție și grefierii din tribunale au anunțat deja, joi, că vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva înghețării salariilor. Sindicaliștii din Poliție vor protesta în fața Ministerului de Interne și a prefecturilor începând cu ora 10.

Și primarii din România, în frunte cu Emil Boc, au atacat Guvernul, furioși că s-a amânat cu un an intrarea în vigoare a legii care le dă pensii speciale.

Sindicatele din învățământ și sănătate anunță, de asemenea, proteste la începutul anului viitor.

În România, numărul bugetarilor din administrație, învățământ și sănătate este de 1,23 milioane la o populație oficială de circa 19,4 milioane de locuitori (în realitate, experții spun că în țară s-ar mai afla cel mult 16 milioane). În 1989, la o populație de peste 23 de milioane de locuitori și fără posibilitățile de digitalizare, informatizare și automatizare existente azi, România avea doar 600.000 de persoane angajate în administrație, sănătătate și învățământ.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -