„POLIȚIA ARTEI”. Extremiștii AUR cer “epurarea” unei expoziții de la AFI Cotroceni, pe motiv că „jignește credința”. Discipolii fac iureș pe Internet

5
864
Vulgarizarea imaginii lui Iisus Hristos, transformat de societatea de consum într-un personaj de desene animate, asociat cu iepurii care aduc cadouri și creditat cu puteri de Superman, este un kitsch. Expoziția surprinde această denaturare a mesajului inițial. Dar aluzia n-a fost "prinsă" de extremiști, care s-au inflamat și cred că, de fapt, a fost batjocorită imaginea Mântuitorului

De la intrarea în Parlament până la încercarea de a interzice diverse activități nu a fost decât un pas. George Simion, președintele AUR, cere eliminarea unor exponate dintr-o expoziție a kitschului deschisă în mallul AFI Cotroceni. În urma sa, extremiștii fac iureș pe Internet, cerând pe diverse tonuri același lucru.

George Simion, care altfel neagă cu vehemență asemănările cu legionarii, face acum exact ceea ce făceau și aceștia: erijându-se în purtătorul de cuvânt al credinței și al patriotismului, “curăță” arta de “elementele nesănătoase”. În numele acelorași valori, naziștii au ars și interzis cărți și au distrus nenumărate opere de artă între 1933 și 1945.

Liderul AUR acuză că expoziția de la AFI Cotroceni “nu este neutră ideologic” și că urmărește “umilirea simbolurilor creștin-ortodoxe”.

Nepotrivirea între ceea ce propovăduiește religia și ceea ce fac slujitorii săi este însăși definiția kitschului. Imaginile cu preoții urcând în limuzine de zeci de mii de euro și ale picturilor de pe pereții bisericilor cu personaje la costum, aflate încă în viață, au stârnit revolta extremiștilor, care au „ratat” sensul mesajelor

Mărul discordiei îl reprezintă exponatele în care se sesizează diferența între ceea ce propovăduiește biserica și ceea ce fac slujitorii săi în realitate. Sursa de venituri comerciale în care a fost transformat Iisus Hristos e reprezentată prin Fiul lui Dumnezeu cu semnul lui Superman pe el, cu o mână de personaj din desene animate și înconjurat de cadouri din care ies iepurași de Paște. În cuvântul “KITSCH”, “T”-ul este întruchipat de o cruce aurită. Nu lipsesc fotografii cu limuzinele de zeci de mii de euro ale preoților, site-ul absurd “spovedanie online”, fotografii ale unor biserici cu arhitectură oribilă, de un prost-gust desăvârșit, precum și frescele unor personaje în viață zugrăvite pe pereții unor biserici.

Imaginile sunt, într-adevăr, kitschuri și-și merită locul în galerie, alături de celebrii pitici de grădină din ipsos, carpetele cu răpirea din serai, peștișorii de sticlă puși odinioară pe televizoare și multe altele.

Dar nici George Simion, nici discipolii săi n-au înțeles însă subtilitatea aluziilor, interpretându-le ca pe atacuri la adresa “credinței strămoșești”. Așa că pe Internet au început să curgă amenințările, injuriile și protestele.

George Simion: „Este clar că «expoziția» găzduită de AFI Cotroceni nu este neutră ideologic, ci se axează pe umilirea simbolurilor creștin-ortodoxe“

Fostul membru de galerie împins în față până a devenit lider de partid parlamentar a găsit de cuviință să pornească “războiul sfânt” cu arta.

Pe contul său de Facebook, George Simion a scris: “Solicit de îndată și fără echivoc conducerii AFI România să ia toate măsurile pentru a îndepărta din spațiul public acele „exponate” care jignesc credința și tradițiile românești. Libertatea de exprimare nu înseamnă batjocorirea valorilor unei comunități de credință, oricare ar fi ea. Este clar că «expoziția» găzduită de AFI Cotroceni nu este neutră ideologic, ci se axează pe umilirea simbolurilor creștin-ortodoxe, prin folosirea de stereotipuri false, prin dezinformări și analfabetism religios în stare pură. Sfânta Cruce nu este, nu a fost și nu poate fi un kitsch. În consecință, cer public conducerii AFI Cotroceni să ia măsurile care se impun pentru a termina găzduirea acestui eveniment care aduce aminte de anii ateismului de stat, nu de cei ai libertății responsabile“.

În nici 3 ore, postarea lui George Simion a strâns aproape 7.000 de aprecieri, și peste 760 de distribuiri, devenind astfel virală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

  1. Este de ajuns… să le privești MOACELE (!) ăstora de la A.U.R.: tuturor, nu numai pe-aia a lu’ Șoșoacă!

    Numai când te uiți la ei…, îți mai vine, oare, să discuți despre… ARTĂ (!) cu IPOCHIMENII ăștia???!

    (Apropo, Șoșoacă a devenit, deja, substantiv… COMUN (!): nu mai spui despre o țață grăsană transpirată și isterică că-i o SCROAFĂ, ci îi spui direct, „pe-nume”, „ȘOȘOACO, ce ești!”)

  2. Pai maine poimaine o sa ajungem sa aredem carti care nu plac sosocilor.
    Probabil ca daca nu-mi place sa merg in procesiuni la moaste o sa-mi interzica sa-mi fie scarba sa pup mortaciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here