Exit-poll-ul la alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai, va fi realizat în comun de CURS și Avangarde. Acestea sunt casele de sondare apropiate de PSD, care le și finanțează generos.
Liderul Pro România, Victor Ponta a avertizat marți, la B1 TV: „Îți anunți candidatura duminică seara, că vorbești tu cu domnul X sau Y care face un exit-poll, o să te dea cu 7, 8, 10 procente la exit-poll și după aia o să zică: «Dom’le, am greșit». Că știți câți am fost câștigători la exit-poll-uri și după aceea… Toată lumea știe că exit-pollul va fi umflat pentru PSD”.
CURS și Avangarde sunt singurii operatori acreditați de Biroul Electoral Central, potrivit unei decizii oficiale. Datele exit-poll-ului vor fi prezentate simultan la mai multe posturi TV, duminică, la ora 21.00, imediat după încheierea votului pe teritoriul României.
Grupul de Studii Sociocomportamentale Avangarde este deținut de Marius Pieleanu, un „sondor” de casă al PSD. În ultimii ani, acesta a primit contracte generoase de la conducerea centrală a PSD, dar și de la unii baroni locali ai partidului. Pieleanu le aduce ode, pe unde apucă, unor „jupâni” precum Paul Stănescu (Olt) sau Radu Mazăre (Constanța).
De asemenea, Marius Pieleanu este unul dintre propagandiștii abonați la „mitralierele” mediatice ale PSD – Antena 3 și RTV. De regulă, e invitat în tandem cu Bogdan Chirieac, „siamezul” său în ale intoxicărilor televizate.
Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a fost cumpărat în 2017 de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului Stiripesurse.ro. Acesta este soțul deputatei Diana Tușa (PSD), fostă PNL-istă pe vremea USL.
În actuala campanie electorală, Avangarde și CURS, adică Pieleanu și Buble, au umflat procentele PSD, cotând partidul lui Dragnea cu mult peste 30%. Barometrul IMAS și sondajele Comisiei Europene plasează PSD în jurul a 22%.
Eu chiar nu inteleg de ce doar aceste doua mizerii pot face exit-polluri, mai sunt o groaza de alte firme de profil sondaj de opinie, cea a lui Bruno Stefan, Imas, de ce n-au primit acreditare? Ca sunt destul de vagi cele doua puncte din obiectul de activitate, imposibil ca sa nu le aiba si alte societati.