Omul de afaceri Ioan Niculae (66 de ani) a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare. Sentința Curții de Apel București este definitivă, dar încarcerarea nu a putut avea loc în ziua pronunțării, întrucât miliardarul nici nu s-a predat, nici nu a fost găsit de polițiști la somptuosul său domiciliu din Zimnicea, județul Teleorman.
Sentința nu l-a găsit pe Ioan Niculae în România, ci în Italia, la o clinică din Milano. El a declarat că astăzi, vineri, va reveni în țară și se va preda poliției, pentru a merge la închisoare. De văzut însă dacă nu e o nouă înșelătorie, precum cea de săptămâna trecută, când miliardarul nega „fuga” sa în Italia, susținând că se află în România.
Între timp, Poliția Română l-a dat pe Ioan Niculae în urmărire națională și se pregătește să-l dea în urmărire internațională, în caz că nu se va preda astăzi. Magnatul este patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu și are o avere estimată între 700 de milioane și un miliard de euro.
Curtea de Apel București l-a condamnat pe Ioan Niculae la 5 ani de închisoare, mărindu-i pedeapsa decisă în 2018 de Tribunalul București, care era de 3 ani și 6 luni.
În plus, instanța i-a interzis lui Ioan Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.
Ioan Niculae a fost găsit vinovat pentru trei capete de acuzare:
- cumpărare de influenţă;
- instigare la evaziune fiscală;
- instigare la spălare de bani.
Potrivit acuzațiilor din dosar, firma Interagro, controlată de omul de afaceri, a încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul, în acest caz, este de 11.438.169 de lei, reprezentând TVA (6.886.550 de lei) și impozit pe profit (4.551.619 lei).
Ioan Niculae a fost dat în urmărire națională. Poza și datele sale au fost publicate pe site-ul Poliției Române, la „Persoane Urmărite”.
A fost de negăsit la Zimnicea
Polițiștii nu l-au găsit pe Ioan Niculae la reședința sa din Zimnicea, județul Teleorman. Ei l-au căutat aproape o oră, atât prin multele încăperi ale casei-palat, cât și prin alte cotloane ale imensului domeniu de pe malul Dunării.
În tot acest timp, Ioan Niculae n-a transmis autorităților în niciun fel – nici personal, nici prin intermediul avocaților – că nu se află în țară.
El a intervenit telefonic abia joi seara, după ora 21.00, în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3. Niculae a spus că se află în Italia, abia externat dintr-o clinică în care se recupera după infectarea cu Covid-19.
Promisiunea de joi seara: „Mă întorc în România și mă predau”
- „Sunt în Italia. Până acum câteva ore eram internat la o clinică; trebuia să ies, probabil, duminică. După primirea veștii din România, că am fost condamnat, mi-am făcut externarea și încerc să mă pregătesc să vin în țară.”
- „Mâine sunt în România! Nu am găsit niciun avion din zona Milano, va trebuie să mă deplasez, probabil, cât mai departe de Milano ca să pot găsi un avion.”
- „Nici nu credeam că se va da o sentință astăzi, având în vedere votul de ieri al CCR-ului, pe o lege de care și eu ar fi trebuit să beneficiez, ca oricare din România. Dar mi-e clar că nu mai pot beneficia. Mă întorc în România și mă predau.”
Marea întrebare: chiar vine?!
Promisiunea lui Ioan Niculae privind revenirea urgentă în țară poate fi privită cu suspiciune. Există câteva elemente care induc mari semne de întrebare.
Zvonul că Ioan Niculae ar fi fugit din țară în apropierea sentinței definitive a apărut în urmă cu trei săptămâni, pe 27 ianuarie, când magnatul a lipsit de la ultimul termen al procesului său de la Curtea de Apel București.
Atunci, avocatul miliardarului a explicat că Ioan Niculae este plecat în străinătate de o bună perioadă de timp, fiind internat într-un spital din Milano, unde-și tratează efectele infectării cu Covid-19.
Ulterior, Ioan Niculae a intervenit telefonic la mai multe televiziuni, precizând că se află în țară și că nu are de gând să fugă nicăieri. El nu a spus atunci, însă, că pronunțarea sentinței îl va găsi – ca și acel ultim termen – tot în străinătate.
Un alt motiv de suspiciune îl reprezintă amănuntul că, în intervenția sa de joi seară, de la Antena 3, Ioan Niculae a vorbit despre „dificultatea” de a-și procura bilet de avion pentru a reveni în România. Nu e exclus să invoce acest motiv pentru o eventuală „amânare” a revenirii în țară.
Bănuielile privind fuga lui Ioan Niculae sunt întărite de faptul că magnatul – fost ofițer de Securitate – a ales Italia pentru a se trata post-Covid. Italia este țara cea mai prietenoasă cu infractorii fugari, oferindu-le refugiu unor personaje precum Alina Bica, Dragoș Săvulescu (condamnați definitiv), Mario Iorgulescu (cercetat pentru omor) și, posibil, Prințul Paul (condamnat definitv).
FOTO: Mandatul de urmărire națională
Și-a pus averea la adăpost
După condamnarea din primă instanță, pronunțată în noiembrie 2018 (3 ani și 6 luni de închisoare), Ioan Niculae a avut timp să-și pună averea la adăpost. A trecut 90% din acțiunile Interagro pe numele soției sale, la fel și domeniul de la Zimnicea.
Acest domeniu a fost subevaluat la un milion de lei și vândut soției, pentru ca, mai apoi, să fie ipotecat. Surpriză: banca l-a evaluat la 40 de milioane de lei – de 40 de ori mai mult!
Pe lângă clădirile de locuit, cu multe dormitoare, domeniul cu prinde și o sală de cinema, una de sport, piscină exterioară, piscină interioară, teren de tenis, precum și un spațiu verde amenajat pe aproximativ 26.000 de metri pătrați (2,6 hectare), pe malul stâng al Dunării.
A mai stat după gratii un an și 3 luni
Aceasta este a doua condamnare la închisoare a lui Ioan Niculae, după cea de 2 ani și 6 luni pronunțată în 2015.
Atunci, magnatul a fost găsit vinovat pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană (PSD). Finanțarea a fost însoțită de o condiţie pusă de Niculae: să poată influenţa decizia alegerii miniştrilor Economiei și a şefilor Romgaz şi Transgaz. Conform procurorilor, ținta miliardarului era să obţină gaze ieftine pentru firmele sale.
Ioan Niculae a stat după gratii un an și 3 luni (aprilie 2015 – iulie 2016), la Penitenciarul Găești (județul Dâmbovița), fiind eliberat condiționat după executarea a jumătate din pedeapsă.
Mecanismul hoției
Conform sentinței definitive de joi, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
În baza acestui contract, în contabilitatea firmei Interagro SA ar fi fost înregistrate operațiuni nereale, în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.
Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.
„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, susțin procurorii.
Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae, ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 de lei, dintre care 6.886.550 de lei TVA și 4.551.619 lei impozit pe profit.