Scene ca-n filmele cu apocalipsa climatică, în Texas: vortex polar, 30 de oameni morți, milioane de persoane îngheață în case, fără electricitate

4
2993

Imaginabile, până de curând, doar în filmele apocaliptice de la Hoolywood, scene de necrezut se petrec chiar în aceste zile în Statele Unite, unde 30 de oameni au murit până acum din cauza vortexului polar care a măturat continentul nord-american de la o coastă la cealaltă.

America e lovită de o furtună de zăpadă teribilă dublată de un ger care ajunge și la -30 de grade Celsius în state unde, în mod normal, în această perioadă a anului se înregistrează cel mult 2-3 grade Celsius sub zero.

Oamenii îngheață în case și dau foc mobilei. Fără curent nu mai pot fi accesați banii de pe carduri, s-au instalat criza alimentară și de benzină

Este și situația Texasului, unde de 4 zile milioane de oameni stau fără electricitate și fără căldură în case. E vorba de orașe întregi unde furtuna a devastat infrastructura, rupând cablurile de înaltă tensiune.

Astfel de temperaturi scăzute nu se mai consemnaseră în Texas, stat aflat în sudul Statelor Unite, de aproape 100 de ani. Pentru că acolo clima e blândă iarna și caldă vara, rețelele de electricitate sunt construite astfel încât să reziste la temperaturi ridicate, și nu la frig.

Luați complet pe nepregătite, fără combustibil și haine groase, oamenii au ajuns la soluții disperate. Unii au improvizat sobe în mijlocul caselor unde fac focul cu mobilă și pomi tăiați în grabă. Alții s-au mutat în mașini, dar acolo se confruntă cu altă problemă – începe să se resimtă o criză de benzină.

Țevile instalațiilor sanitare au plesnit din cauza gerului și au provocat inundarea caselor, agravând situația.

S-a instalat și o criză alimentară, pentru că aprovizionarea nu s-a mai putut face din cauza furtunii, iar în absența electricității nu mai funcționează cardurile. Cum mai toată lumea era obișnuită să facă plățile de pe card și să țină mai puțini bani cash, au apărut greutăți și în această privință.

Texas și Florida sunt cele mai sudice state ale SUA:

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  • Nu este de ras Paul
   In 2009 eram in Florida in ianuarie. A fost un val de frig,ziceau ei, 5 grade cu plus. Toti erau speriati,raciti, nu aveau sisteme de incalzire.
   Problema cea mai mare a fost pe urma,vara.
   Numarul huricanelor a fost dublu fata de anul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here