Dragnea e în aer! Sesizarea PNL a avut succes: CCR a amânat judecarea conflictului Înalta Curte – Parlament

2
14794

Curtea Constituțională (CCR) a amânat decizia la sesizarea lui Florin Iordache privind conflictul dintre Parlament şi Curtea Supremă pe tema completurilor specializate pe corupție.

CCR a acceptat sesizarea PNL de a se stabili mai întâi dacă Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, avea dreptul să sesizeze Curtea. Sesizarea PNL va fi dezbătută pe 7 mai.

Discuțiile în CCR vor fi reluate pe 19 aprilie, la patru zile după procesul lui Liviu Dragnea la Înalta Curte, în dosarul ‘Angajări fictive în Teleorman” (probabil, ultimul termen).

Coloana lui Petre Lăzăroiu

Petre Lăzăroiu

Decizia de azi a CCR vine după ce şi în şedinţa de ieri a fost amânată pronunţarea pe sesizarea lui Iordache. Miercuri, Curtea a dat un termen foarte scurt, de numai o zi, motivând prin problemele de sănătate ale judecătorului-raportor Petre Lăzăroiu (unul dintre cei 9 membri ai CCR), care urmează să se opereze la coloană.

Prezența lui Lăzăroiu la luarea deciziei este foarte importantă pentru PSD, pentru că situația „pro” și „contra” sesizării lui Iordache este la limită, gravitează în jurul a 5-4.

Planul era ca Petre Lăzăroiu să participe la luarea deciziei „pro-Iordache”, apoi să se interneze pentru a fi operat. Dar ședința, tensionată ca și cea de ieri, s-a încheiat cu o nouă amânare.

Argumentele Cristinei Tarcea

Cristina Tarcea

Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat miercuri, la CCR, pe marginea conflictului Parlament – Înalta Curte, că formarea completurilor la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie a fost făcută prin ignorarea legii. Iordache susține că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate pentru cazuri de corupție.

Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți, a afirmat că o decizie anterioară a CCR prevede că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu are competenţa să sesizeze un conflict juridic la Curtea Constituțională, pentru că această atribuţie nu poate fi delegată de către preşedintele Camerei Deputaţilor.

Doar Preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintele CSM au atribuţii în sensul sesizării unui conflict juridic între instituţii la Curtea Constituţională, a precizat Cristina Tarcea.

Raluca Turcan: „Atacurile furibunde, în stil interlop, ale condamnatului penal Liviu Dragnea”

Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a făcut un apel, astăzi, către CCR de a suspenda procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache în legătură cu un eventual conflict între Parlament şi ÎCCJ, care vizează completurile de 3 judecători.

Raluca Turcan

„Facem apel către Curtea Constituţională să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, care vizează completurile de 3 judecători (Dosarul nr. 642E/2019), până la soluţionarea sesizării de neconstituţionalitate înaintate de PNL în ceea ce priveşte art. 35 alin. (1)-(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor. În sesizarea pe care am înaintat-o Curţii Constituţionale, am arătat că normele în temeiul cărora Florin Iordache a depus cererea încalcă atât prevederile Legii fundamentale, cât şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 45/1994. Din punct de vedere juridic, o eventuală decizie a Curţii Constituţionale pe problema completului de 3 judecători pronunţată anterior judecării sesizării noastre poate crea aparenţa existenţei unui viciu de neconstituţionalitate asupra căruia Curtea a refuzat să se pronunţe!”, a scris Raluca Turcan, joi dimineață, pe Facebook.

Liderul liberal a adăugat că magistraţii Curţii nu trebuie să se lase „intimidaţi de atacurile furibunde, în stil interlop, ale condamnatului penal Liviu Dragnea”.

„Decizia pe care întreaga opinie publică o aşteaptă are o miză imensă pentru România. De ea depinde nu numai dosarul unui condamnat aflat încă într-o înaltă funcţie publică în stat, ci şi soliditatea justiţiei, angajamentul României de a lupta împotriva corupţiei şi parcursul european al ţării”, a explicat Turcan.

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

    • Eeee, s-ar putea sa mai fie nevoie de timp pentru a se pronunta, oricum, au acuma un motiv pentru inca o amanare, dac-o fi sa nu se inteleaga iar! Plus ca luni are loc din nou in PE o discutie pe cazul Romaniei, dpdv al derapajului evident de la normele statului de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.