duminică, aprilie 14, 2024
AcasăNewsDoar 31 de fluxuri de vaccinare cu Pfizer și Moderna deschise “neesențialilor”...

Doar 31 de fluxuri de vaccinare cu Pfizer și Moderna deschise “neesențialilor” în tot Bucureștiul! Angajații instituțiilor de forță și familiile lor au la dispoziție 26

-

După zile întregi de scandal, presiuni publice și dezvăluiri în presă, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a recunoscut, miercuri seara, că 31% din fluxurile de vaccinare din București sunt cu circuit închis, pentru „esențiali”.

În total, în Capitală sunt 59 de centre de vaccinare, cu 116 fluxuri: 86 rezervate pentru Pfizer/BioNTech și Moderna, iar 30 – pentru AstraZeneca.

Din totalul de 116, un număr de 36 (26 – Pfizer și 10 AstraZeneca) sunt rezervate exclusiv “lucrătorilor esențiali”, adică angajaților de la Armată, Poliție, Jandarmerie, serviciile de informații.

Pentru restul populației – “neesențialii” – sunt disponibile restul de 80 de fluxuri (60 – Pfizer și Moderna, 20 – AstraZeneca).

- Advertisement -

Din cele 60 de fluxuri Pfizer și Moderna din București destinate „neesențialilor”, 29 sunt „blocate temporar”! Rezultă că rămân doar 31 la peste un milion de oameni!

Mai mult decât atât, comunicatul CNCAV recunoaște că, din cele 60 de fluxuri Pfizer și Moderna pentru populația “civilă” (“neesențialii”), 29 sunt “blocate temporar”! Comunicatul nu spune de când sunt „blocate temporar” aceste fluxuri.

Aceasta este, de fapt, explicația situației constatate de toți cei care au încercat să se programeze prin platforma online de vaccinare – aceea că nu există locuri în București, oamenii fără pile (“neesențialii”) fiind obligați să caute în județele limitrofe, uneori la peste 100 km depărtare, centre unde să se poată programa.

Din cifrele pe care CNCAV a fost silit să le facă publice mai rezultă că pentru marea masă a oamenilor opțiunea de vaccinare cu Pfizer și Moderna a scăzut foarte mult (au rămas 39 de fluxuri active în tot Bucureștiul, la o populație potențial eligibilă de peste 1.000.000 de locuitori).

- Advertisement -

Cum au încercat instituțiile „de forță” să blocheze accesul la informațiile despre sistemul paralel de vaccinare pentru „esențiali” și familiile lor

Aceste clarificări, solicitate de presă încă din decembrie, vin după un scandal național început luni, când Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a autorizat publicarea datelor statistice pe portalul guvernamental data.gov.ro.

Imediat, s-au sesizat “instituțiile de forță”. Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, l-a reclamat pe Voiculescu la premier, pretinzând că n-ar fi obținut “avizele necesare” de la toate instituțiile. Ulterior, s-a aflat că se supăraseră Armata, Internele și serviciile secrete – așa-zișii “lucrători esențiali”.

Premierul Florin Cîțu a “autosesizat” Corpul de Control, pe care l-a trimis la Ministerul Sănătății, iar colonelul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban, în prezent președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a amenințat că-l cheamă la audieri pe Vlad Voiculescu.

Între timp, “cineva” a scos de pe portalul data.gov.ro datele “sensibile” și a tăiat accesul Ministerului Sănătății la platformă.

“Datele sensibile” pe care instituțiile de forță nu ar fi vrut să le vadă publice vizau numărul uriaș de centre de vaccinare militarizate, cu circuit închis, unde se imunizează doar “esențialii”, neamurile lor și pilele. Deși, conform ordonanței de guvern, proporția vaccinărilor trebuie să fie 75% persoane vulnerabile și 25% “esențiali”, în primele zile ale lunii martie era invers: peste 60% dintre imunizați erau “esențiali” și pile, bolnavii cronici și persoanele în vârstă reprezentând sub 40% din total.

Societatea civilă și presa s-a solidarizat cu acțiunea ministrului Sănătății și i-a trimis o scrisoare deschisă premierului. În favoarea transparentizăriii procesului de vaccinare au intervenit lideri USR-PLUS (Dan Barna) și PNL (Violeta Alexandru).

Strânși cu ușa, “esențialii” au dat înapoi. Accesul Ministerului Sănătății la platforma data.gov.ro a fost restabilit, iar datele au reapărut în sistem. Miercuri seara a reacționat și colonelul Valeriu Gheorghiță, printr-un comunicat care lămurește multe lucruri.

Comunicatul emis de CNCAV despre situația centrelor de vaccinare în București

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la campania de vaccinare în România, pentru corecta informare a opiniei publice, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 face următoarele precizări:

Pentru documentarea și lămurirea informațiilor care pot aduce atingere modului în care se desfășoară procesul de vaccinare, CNCAV a solicitat în regim de urgență autorităților abilitate punerea la dispoziție a situației privind centrele de vaccinare existente la nivel național, cu precădere la nivelul municipiului București.

Astfel, conform datelor puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, la nivelul Capitalei există la acest moment 59 de centre operaționalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare. Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer și Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Din cele 86 de fluxuri amintite anterior, 26 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populației sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză. Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective. Facem mențiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal.

De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populație, iar 10 pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Menționăm, totodată, că pentru centrele de vaccinare din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională existente la nivel național, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităților de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Reamintim faptul că, pentru creșterea ritmului de vaccinare, începând de astăzi în București au fost deschise pentru programare 5 fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna. Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidențe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea.

Analiza efectuată la nivelul municipiului București este extinsă la nivel național și poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică și de echitate socială.

Susținerea principiului transparenței și comunicarea optimă a datelor și informațiilor de interes au reprezentat și reprezintă obiective prioritare pentru CNCAV, iar propagarea în spațiul public a unor aspecte care pot afecta credibilitatea modului în care se derulează campania de vaccinare sunt de natură a induce confuzie în rândul populației generale asupra desfășurării procesului de vaccinare în România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

7 COMENTARII

  • Dacă nu publica Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătății) acele date… „SECRETE” (Sic!), poate că nici NU aflam despre această… (NOUĂ!) MĂGĂRIE-NAȚIONALĂ!!!

 1. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, într-o declarație OFICIALĂ, dată pe 10 martie, demontează acuzațiile apărute în presă la adresa sa, potrivit cărora ar fi semnat o hotărâre-de-guvern care le-ar fi permis rudelor militarilor și angajaților din sistem să se vaccineze separat:

  ” Concret, Hotărârea-de-Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021, semnată de Vlad Voiculescu și Florin Cîțu, precizează clar:
  „Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii (…)”.

  Prin urmare, nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de această hotărâre de guvern.
  “Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esențial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.

  Tot în acel H.G. am insistat și premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinați să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani și persoane cu comorbidități), iar restul – toți restul – să nu fie peste 25%. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -