Ce arată ancheta după incendiul de la „Matei Balș”: senzori de fum lipsă, multe instalații improvizate, bolnavi nesupravegheați, contract cu firmă de pompieri neautorizată IGSU

1
511

Investigația Corpului de Control al premierului după incendiul de la Spitalul “Matei Balș”, în urma căreia Florin Cîțu a dispus sesizarea Parchetului, a relevat numeroase probleme care, cumulate, au dus la tragedia din 29 ianuarie. Multe dintre lucrurile constatate se pot regăsi ușor în toate spitalele din România și țin atât de lejeritatea cu care sunt tratate măsurile de siguranță, cât și de neajunsurile cauzate de lipsa finanțării. Altele, însă, sunt foarte grave și țin de inconștiență sau corupție.

În document găsim probleme “clasice” în toate instituțiile românești, nu doar în spitale, și care țin de superficialitatea, lipsa de educație și de responsabilitate a celor angajați: erau multe improvizații, cu tot felul de aparate băgate în prize (televizoare, frigidere, cuptoare cu microunde etc); instalația electrică era subdimensionată pentru că fusese proiectată la nivelul anului 2000 (acum 20 de ani!); personalul blocase multe din căile de evacuare cu tot felul de obiecte, mobilier și aparate; infrastructura era veche; nu era suficient de bine făcută instalația de supraveghere și alarmare în caz de incendiu, cu senzori lipsă sau defecți etc.

S-a dormit în post în noaptea incendiului. Pereții pavilionului care a ars nu erau rezistenți la foc. Streinu-Cercel angajase o firmă de pompieri neautorizată, fără capacitatea de a asigura supravegherea spitalului

Mai sunt însă și alte probleme mult mai grave, care nu mai țin de neglijența obișnuită a angajaților, ci de deficiențe manageriale oscilând între incompetență și corupție.

Deși Institutul “Matei Balș” a fost în ultimii 20 de ani unul dintre cele mai bine finanțate spitale din România, s-a descoperit că multe lucrări au fost făcute de mântuială sau n-au fost făcute deloc.

Pereții nu erau rezistenți la foc, fiind făcuți din parapet de zidărie și sticlă. Sticla n-a fost înlocuită, deși această slăbiciune a fost semnalată atât în avizul de securitate la incendiu, cât și în raportul de expertiză tehnică.

Bolnavii nu erau supravegheați. Raportul Corpului de Control consemnează “supravegherea deficitară între orele 1 și 5. Cu alte cuvinte, personalul de gardă a mers la culcare și i-a lăsat pe bolnavi să se descurce în acest interval.

Pompierul de serviciu era și el ori plecat, ori la culcare, motiv pentru care a avut “reacție întârziată”, spune raportul.

Firma de pompieri angajată de fostul manager Streinu-Cercel nu avea aviz IGSU (adică nu era autorizată) și nici capacitatea de a asigura supravegherea eficientă la un spital atât de mare. Acest dosar, despre care a scris și Ziaristii.com, a ajuns și pe masa DNA.

Neregulile găsite de Corpul de Control al premierului la Spitalul “Matei Balș

 1. Infrastructura veche (pavilionul nr. 5 a fost construit în anul 1953), deși avea aviz de securitate la incendiu nr.16/20/SU-B-IF-A din 27.03.2020, a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu.

Neconformități:

 • pereții căilor de evacuare (în fapt, pereții dintre saloane și culoarul de acces) nu erau rezistenți la foc, fiind realizați dintr-un parapet de zidărie cu înălțime de 1,2 m și sticlă. Atât prin raportul de expertiză tehnică, cât și prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie. Acest aspect ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului și fumului din salonul incendiat la saloanele învecinate.
 • instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nu era cu acoperire totală, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor și asistentelor.
 • în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice.
 • lucrările de conformare a construcției la cerința securitate la incendiu nu au demarat, fapt pentru care, la momentul producerii incendiului, la nivelul pavilionului se regăseau cele două neconformități enumerate mai sus, a căror rezolvare ar fi putut reduce semnificativ consecințele.
 • exploatarea necorespunzătoare a clădirii (improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, utilizarea necorespunzătoare a buteliilor cu gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu etc.) poate conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime, aspecte care pot conduce la un număr mare de victime din rândul utilizatorilor.
 1. Instalația electrică proiectată și executată la nivelul anilor 2000-2001, subdimensionată pentru necesitățile actuale ale spitalului, respectiv suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generație (aparatură medicală, paturi electrice etc). Singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017 când au fost schimbate șapte tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V.
 2. Consum foarte mare de oxigen medical, în tratarea acestor forme de infecții cu Sars-Cov2. (majoritatea pacienților primeau O2, atât prin narine, cât și prin mască, conectate la instalația de oxigen din perete) a alimentat producerea incendiului și explozie. Aceste aspecte sunt de competența, în special, a experților și a organelor de urmărire penală.

– este strict interzisă manipularea/utilizarea acestor dispozitive de către pacienți, aceasta fiind realizată numai de personalul medical, aspect care ține cu precădere de ancheta penală.

–  la momentul izbucnirii incendiului, în cadrul Pavilionului nr. V, erau în folosință 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen, la care se adăugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacienților și nu utilizării ca sursă suplimentară de oxigen pentru pacienți, acest aspect fiind de asemenea de resortul anchetei penale.

 1. Supraveghere deficitară a bolnavilor din partea personalului medical aflat în serviciu, cu precădere în intervalul orar 01.00-05.00 dimineața.Întrucât în paralel la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalului București este înregistrat un dosar penal având ca obiect uciderea din culpă, ca urmare a incendiului produs din care au rezultat pierderi de vieți omenești, iar din analiza tuturor notelor de relații rezultă date și informații ce pot fi utile instrumentării cauzei, precum și anumite neconcordanțe cu privire la prezența asistentelor/infirmierelor în saloanele de la parterul pavilionului nr. 5, raportul de control al CCPM, însoțit de documentele la care face referire, va fi transmis acestei unități de parchet pentru a fi valorificat în cadrul dosarului penal.
 1. Lipsa senzorilor de fum și detecție a oxigenului în cadrul saloanelor și holurilor clădirilor respective.
 2. Lipsa supravegherii video la nivelul holurilor pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentând totodată un martor obiectiv al desfășurării întregii activități medicale/nemedicale din clădire.
 3. Reacție întârziată și deficitară din partea pompierului de serviciu din noaptea respectivă.
 4. Asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă ce nu era avizată de IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. (respectiv asigurarea unui șef serviciu, compartiment pentru prevenire, două sau mai multe grupe de intervenție care încadrează autospecialele de stingere cu apă și spumă și, după caz, una sau mai multe echipe specializate, atelier de reparații și dispecerat).

Cu privire la acest aspect, Corpul de control al prim-ministrului a formulat o sesizare penală la PÎCCJ – Direcția Națională Anticorupție.

 1. Prezența în pavilioanele Institutului (atât pe holuri, birouri, bloc alimentar, saloane) a aparatelor electrice sau surse de aprindere și care nu intră în categoria aparaturii medicale, respectiv: cuptor cu microunde, lămpi de iluminat, prize electrice, panou electric aferent paturilor, televizor, frigidere, brichete etc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here