marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsDirectorul Centrului de Integritate al Universității București: numărul studenților la Drept prinși...

Directorul Centrului de Integritate al Universității București: numărul studenților la Drept prinși copiind „e șocant”. Temeri că „partida e pierdută”

-

Proporțiile fraudei academice au atins dimensiuni “șocante” și s-ar putea ca “partida să fie pierdută”, afirmă Marian Popescu, directorul onorific al Centrului de Integritate al Universității București într-un interviu pentru HotNews.

Fost președinte al Comisiei de Etică a Universității București, care a îndrăznit să emită verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta, profesorul Marian Popescu spune că descoperirea amplei rețele de studenți la Drept care fraudau sistematic și organizat examenele pune sub semnul întrebării inclusiv conceperea examenelor și modul de evaluare.

Marian Popescu: „Acest incident major indică o mare vulnerabilitate a universității românești”

Marian Popescu a plecat de la acest caz de fraudă întâlnit chiar la studenți de anul I care, în principiu, ar urma să devină viitorii judecători, avocați, juriști sau procurori ai României: “Mie mi se pare că e…scandalos că 45 de tineri în anul I s-au grupat pentru a comite o fraudă. E șocant numărul, e șocant că e vorba de Drept deși gravitatea fraudei e aceeași, nu ține cont de domeniu sau de frontiere. “The New York Times titra în 2013 «scandalul», șocul anului, la Harvard unde 70 de studenți au fost exmatriculați pentru fraudă. Acest incident major indică, însă, în general, o mare vulnerabilitate a universității românești, dar și din alte părți: în ce măsură conceperea examenelor și modul de evaluare, toate organizate online acum, în condiții restrictive, țin cont de permisivitatea și facilitățile din online? Este mediul academic pregătit în cultura digitală să schimbe ceva ce nu merge ca lumea?”.

„Desigur, suntem toleranți cu cei tineri, dar cum? Au intrat nesiliți de nimeni la o facultate care are reguli, norme, un Cod de etică”

Profesorul nu e dispus să accepte explicația privind faptul că studenții n-ar avea nicio vină, ci societatea și facultatea. Marian Popescu invocă un termen evitat în societatea românească: responsabilitatea individuală. „Desigur, suntem toleranți cu cei tineri, dar cum? Când ei au intrat nesiliți de nimeni la o facultate, care are reguli, norme, un Cod de etică și o Cartă universitară, ba chiar și propriul regulament al studenților. Ei nu le citesc, li se vorbește extrem de rar despre acestea, despre ce înseamnă etica și integritatea academică. În cazul de față, Regulamentul facultății stipulează clar exmatricularea în caz de fraudă dovedită. Mai mult, a fost o acțiune de grup. Prefer să evit idea de «vină» și să o înlocuiesc cu unul dintre pilonii misiunii unei universitățisau facultăți: responsabilitatea”.

- Advertisement -

Marian Popescu spune că în România copiatul e demult un fenomen: “Au scris, spus mulți colegi asta, deplângem cu toții și ne dăm seama că, atunci când copiatul ca mod de a funcționa în domeniul cunoașterii ajunge la facultate, partida e pierdută. Revoluția în școala românească trebuie să înceapă de la ciclul primar și să construiască drumul etic și de integritate al elevului/studentului ca o cale a libertății de exprimare, de a fi ca personalitate completă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Profesorul Marian Popescu are perfecta dreptate.
    TOLERANTA ZERO PENTRU ACESTI INFRACTORI care, tratati cu indulgenta, vor contribui la si asa discutabila Justitie din Romania. Vor batjocori justitia, dar vor pretinde favoruri, pensii speciale si tot felul de avantaje.
    In Romania s-a ajuns prea departe cu coruptia, hotia, minciuna, impostura! Nu se mai poate continua in stilul acesta!

  2. Câți profesori sunt ca el, majoritatea au ajuns furând sau pe pile, metehnele ceaușiste după anii 80, și specific anii căci ânainte dacă nu știai nu treceai examenele, dar cel mai iubit fiu a dorit să scoată pe bandă rulantă licențiați, și obiceiul lui s- acutizat după 90, și ne mirăm că majoritatea absolvenților sunt analfabeți, iar cei care au învățat au părăsit țara că aici nu se puteau realiza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -