marți, martie 5, 2024
AcasăOpiniiCartianuO seară cu Șoșoacă

O seară cu Șoșoacă

-

Băieții de la Realitatea Plus m-au anunțat marți după-amiază că în emisiunea de la ora 23.00, la care îmi confirmasem prezența, va veni și senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă. Mă deranjează?

Nu mă deranjează, le-am spus. Trebuie să pună cineva stop avântului ei abuziv-mahalagesc, mi-am zis, iar gândul a rămas nerostit.

Am știut din start că va trebui să cobor, pentru câteva zeci de minute, la nivelul obișnuit al Senatoarei Urlătoare: în mocirlă. M-am gândit că nici lucrătorii de la salubritate nu pot evita disconfortul ăsta. Și tăietorii de stuf trebuie să se amestece cu șerpii. M-am mai gândit că nici vaccinul nu ți-l faci de plăcere: e nevoie de acea înțepătură pentru a răpune virusul.

Când mai erau 5 minute până la emisiune, surpriză: Șoșoacă nu mai vine! Moderatorul, Bogdan Muzgoci, o sună personal, s-o întrebe dacă e pe aproape. Senatoarea-rămasă-fără-de-partid zice că e o neînțelegere, că e acasă, la jumătate de oră de televiziunea de la Otopeni.

- Advertisement -

Haideți, vă aștept, i-a zis Muzgoci. Când ajungeți, vă bag în emisie. Am anunțat că veniți, nu ne putem păcăli telespectatorii.

La 23.00 a început emisiunea, cu Bogdan la pupitrul de moderator și cu colega sa Diana (altă Diana!) pe scaunul din mijloc, între mine și Șoșoacă. Dar Șoșoacă lipsea, deocamdată.

Venisem pregătit. Am prezentat o parte dintre multele minciuni lansate de Senatoarea Urlătoare în ultimele săptămâni. Un adevărat ventilator de fake news. Anarhistă periculoasă. Mitomană agresivă.

- Advertisement -

Pe la 22.30 a ajuns Șoșoacă. Am văzut-o venind din stânga, cu pasul ei grațios, de se întrebau cameramanii dacă e cutremur în Vrancea.

Urlătoarea s-a așezat pe scaunul liber. Bogdan a profitat că mai erau vreo două minute de publicitate și ne-a făcut un mic instructaj. Zice: chiar dacă veți discuta în contradictoriu, vă rog să păstrăm un dialog civilizat, să nu ne jignim unii pe alții.

De acord, a zis Șoșoacă.

De acord, am zis și eu. Dar aș vrea să definim tehnic „un dialog civilizat”. Pentru mine, asta înseamnă două reguli obligatorii:

 1. Să avem perioade similare de intervenție, adică să nu vorbească unul două minute și altul zece. Toată lumea a dat din cap, OK, acceptat.
 2. Să nu vorbim unul peste altul. Asta înseamnă că atunci când unul vorbește, celălalt ascultă și tace, apoi rolurile se inversează. OK?

Depinde, zice Șoșoacă.

Nu depinde de nimic, i-am zis. Altfel iese balamuc.

Depinde ce spuneți, a adăugat ea. Dacă mă atacați… să știți că sunt pregătită!

Suna a amenințare. Nu mă speria amenințarea, ci doar perspectiva balamucului.

Nu cumva să vorbiți peste mine, indiferent ce spun eu, i-am zis, apăsat. Iar eu vă promit că nu voi vorbi peste dvs., indiferent ce spuneți. Voi aștepta să-mi vine rândul la cuvânt. Pentru un dialog civilizat, vom avea intervenții alternative.

Depinde, a zis din nou.

În fermitatea vorbelor mele, a simțit pericolul. Îi dispăruse confortul emisiunilor de la RTV, unde nu e deranjată cu întrebări incomode. M-am uitat la ea: era agitată.

Mi-a aruncat o privire tăioasă, se străduia să fie amenințătoare. Și a scuipat printre dinți: abia aștept să vă prind la cotitură!

Nu la emisiune se referea, ci așa, în general, în viață. Viața ei de senatoare abuzivă și urlătoare, viața mea de ziarist care nu poate asista pasiv la creșterea unei tumori politice.

Am știut că aceea e o amenințare apăsată, dar nici asta nu mă interesa. Tot ce mă interesa era să-i pun vreo 20 de întrebări aplicate, care developau tot atâtea minciuni, abuzuri sau aberații șoșociene. Chiar mă interesa ce răspunsuri oferea în fața publicului. Dacă apucam să-i pun întrebările, era încolțită, n-avea ieșire.

Dar ea venise hotărâtă să nu răspundă la nimic. Avea alt plan: să vorbească singură, să-și lungească intervențiile cât mai mult, pentru a evita întrebările sau intervențiile mele.

Nu aveam chef să-i ascult lungul monolog autolaudativ, narcisist, chiar paranoic (auzi, mare revoluționară la 15 ani, bătută și de mineri, și de jandarmi în septembrie 1991!), dar mi-am reprimat impulsurile de a-i stopa pântecăraia verbală. Am ascultat, am răbdat… M-am uitat la ceas: trecuseră 20 de minute. Am dat semne de agitație, am bătut cu pixul în pupitru, cu piciorul în podea. I-am spus lui Bogdan că nu sunt dispus să fiu spectator la un monolog mustind de neadevăruri. Am vrut să intervin, dar nu mai era timp: venea peste noi pauza de publicitate de la miezul nopții.

Bogdan a spus că după pauză va fi rândul meu.

Dar după miezul nopții, tot Urlătoarei i-a dat cuvântul. M-am înarmat cu răbdare, iar când am prins ocazia, am intervenit. Am încercat să marchez minciunile scuipate de Urlătoare în obrazul minerilor de la Lupeni, apoi voiam să vorbesc și despre halucinantul episod de la „Marius Nasta”. Dar, pentru a nu provoca turbulențe, nu le-am spus „minciuni”, ci „neadevăruri”.

Șoșoacă a luat foc. Nu, nene, nu acceptă să fie jignită atât de cumplit! Ea, neadevăruri?! Doamne ferește! Mai bine haideți să vedem cine spune despre mine că spun neadevăruri…

Și a scos o vomă scrisă cândva pe Facebook de infractorul Dan Andronic. Nu știam de existența acelor rânduri mizerabile. Chiar dacă voma androniciană îmi era aruncată în față precum oala de noapte a unui pușcăriaș, am ascultat până la capăt. Asta îmi propusesem de la început: să n-o întrerup pe Urlătoare, în speranța că nu mă va întrerupe nici ea.

Am precizat că tot ce a citat din penalul Andronic sunt minciuni cap-coadă. Nu știam când condamnatul pentru mărturie mincinoasă în dosarul „Ferma Băneasa” (Truică, Prințul Paul etc.) – da, pentru mărturie mincinoasă! – scrisese mizeriile, dacă expirase sau nu termenul de a-l da în judecată.

Dar să revenim la Șoșoaca noastră. A trebuit să strig că sunt minciuni ordinare, dar ea se agăța de „așa a scris domnul Andronic” cu înverșunare de interlop. Era ca și cum ar fi zis: mi-a spus Nuțu Cămătaru că ați violat jumătate de București și sunteți copilul din flori al lui Râmaru!

Era exact la fel. Mecanismul ticăloșiei era același.

Cu toate astea, am rezistat tentației de a-i vorbi pe limba ei. Încă mai speram că voi putea s-o dezmembrez cu argumente: iată cele 20 de minciuni care vă descalifică, transformându-vă într-o mitomană nefrecventabilă! Minciuna nr. 1… minciuna nr. 2… minciuna nr. 3…

Dar n-am apucat să spun mai mult de 7 cuvinte, că Urlătoarea m-a acoperit cu sonorul ei de vuvuzea rusească. Am rugat-o să tacă. O dată, de două ori, de trei ori…

Dar ea avea planul ei de bruiaj, așa cum Securitatea știa că trebuie să bruieze Radio Europa Liberă. Nici vorbă să mă lase să duc o frază până la capăt!

Atunci am hotărât să cobor trei etaje, să mă cufund în mocirla ei, s-o confrunt cu armele ei. Și i-am zis ce ați auzit: mincinoasă ordinară… nesimțită… mitomană… mahalagioaică… să-i fie rușine…

A fost șocată! S-a simțit dezarmată! La asta nu se aștepta! Ea știa că are exclusivitate pe zona asta, că e stăpâna absolută a mlaștinii.

S-a speriat, s-a ridicat și a plecat.

Nu, nu mi-am pierdut cumpătul! M-au enervat minciunile șoșociene, m-au înfuriat ticăloșiile ei, dar nu m-au surprins absolut deloc. Mă așteptam la ele, deci eram pregătit. Coborârea nivelului n-a fost accidentală, nici conjuncturală sau spontană. A fost calculată.

Mi-am asumat acele minute de luptă în mocirlă, pentru că un lucru îmi era clar: în acea seară trebuia să opresc avântul mitomanei indiferent de costuri, indiferent de mijloace! De la o singură regulă nu aveam voie să abdic: de la rostirea adevărului. Nicio nuanță mincinoasă despre mârlanca senatorială, doar adevăruri! Minciunile nu puteau fi – și nu vor putea fi – spulberate cu alte minciuni, ci cu adevăruri. Chiar rostite pe un ton șoșocian, chiar strigate (ca să se audă), dar adevăruri! Nimic n-o sperie mai mult pe Mitomana Urlătoare decât adevărul!

Aceasta a fost arma care a alungat-o pe Șoșoacă din studioul Realitatea Plus: adevărul. Nu îngroșarea vocii, nici strigătura. Acestea au fost doar formule de a face să se audă adevărul, să nu fie sufocat de minciunile puturoase ale Șoșoacei.

M-a întrebat un prieten dacă regret episodul de marți, 23 februarie. Deloc!, i-am răspuns dintr-o suflare. Nu are de ce să-mi pară rău când cobor în hazna ca să îndepărtez mizeria. Dacă n-o face altcineva, nu-i nimic, îmi pun salopeta, masca și costumul de cauciuc și o fac eu. Haznaua trebuie curățată de cineva, altfel puturoșenia ne va îmbolnăvi pe toți!

Am făcut ce trebuia. Și e doar începutul. O asemenea toxină, precum Mitomana Urlătoare, nu trebuie lăsată să infecteze aerul pe care-l respirăm noi, copiii, părinții, bunicii noștri.

De câte ori voi avea ocazia, voi curăța haznaua urlătoare.

Dar nu așteptați totul de la mine, mai ales că de acum încolo va fugi de mine ca dracul de tămâie! Fiecare dintre voi puteți contribui, prin atitudinea voastră, la necesara deratizare.

Știu, nu e plăcut să vă umple Urlătoarea de zoaie. Dar e prețul pe care trebuie să-l plătim dacă vrem să trăim într-o atmosferă respirabilă!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 52

- Advertisement -

14 COMENTARII

 1. Imediat după deja celebra emisiune despre care se face vorbire în articol, aripa-stridentă a corului-de-vuvuzele care se dă de ceasul morții s-o susțină pe Șoșoacă a răbufnit, acuzându-l pe Grigore Cartianu că, vezi Doamne, ar fi jignit o… „doamnă” (Sic!), însă cei mai șireți (!) au adoptat o altă tactică, maiiii… „cotită” așaaa…, maiii… „pe-după-dud”: că indiferent cât de nebună e mahalagioaica aia, el, ca ziarist serios, n-ar fi trebuit să se coboare la nivelul ei!

  Chiar și pe-aici, în Constanța, a trebuit săăă… „le-o-cam-tăiem” unora (din păcate: printre ei și… colegi jurnaliști, din presa locală!) care repetau/”rostogoleau” (unii fiind de bună-credință totuși, alții… NU!) această ultimă variantă, cea… perversă!

  Lucrurile sunt CLARE: „À la guerre, comme à la guerre!”, când dușmanul (Țării tale, EVIDENT plătit de la Răsărit!) trage cuuu… „orga-lui-Stalin” și cuuu… „Avtomat-Kalashnikova” (A.K.) – 47, tu, ca român onest (și… ziarist CORECT pe deasupra!) nu căăă… „nu poți”: chiar… NU AI VOIE (!!!!!!!!!!!!!) să dai în el cu petale de trandafir, ci EȘTI OBLIGAT (de ADEVĂR, de PATRIOTISM și, nu în ultimul rând, de STATUTUL tău: de OM, de ROMÂN și de JURNALIST!) SĂ FOLOSEȘTI… TOT ARSENALUL DIN DOTARE, daaaaaaaaaaaaa?!!!!!

 2. Era o chestiune de timp, pana cand sa avem si noi o marinne le pen a noastra, nu stiu cum se face, da’ tre’ sa fii manga, ca sa le vezi p-astea femei, ca de rest nu comentez, nu pot intra in mocirla, un sincer BRAVO domnului Cartianu, pe mine m-ar fi dovedit stariptura…

  • Nenea, trăiesc în Franța din anul 1990.Nu înțeleg cum compari mere cu balegă. Marne Le Pen are cultură, e de viță nobilă, știe să poarte un dialog chiar și în contradictoriu…
   Vita încălțată, Șoșodzilla, Șuncoaca analfabetă,”havocata” blondă care transpiră untură prin toți porii, patrioata de conjunctură(„ici” ca terminație la nume mă duce cu gândul la boboru’ hales, ăla care a furat țara palestinienilor) a dovedit încă o dată că are nevoie de tratament de specialitate cu internare obligatorie… Cretina de șoșoacă cu „ș” mic seamănă din ce în ce mai mult cu „Napoleon”, cu „Mihai Viteazul” , cu „Decebal” de la psihiatrie. Pe dementa asta aș încuia-o în aceeași cameră cu deputatu’, „mitralieră” mare doctor care, fac pariu că nu face diferența între vene și artere…
   Domnule Cartianu, chapeau !
   A bon entendeur, salut !

   • Chiar că este… CULMEA-CULMILOOOR (!!!!!!!!!!!!!!!!) s-o compari peee… Marinne Le-Pen (așaaa…, cu toate „PĂCATELE”/DEFECTELE sale, DESTULE –! –: și NUMERIC, și CA-GRAVITATE!), cuuu… TÂMPITA asta PENIBILĂ de Șoșoacă, care-i, totuuuuuși, DOAR o… CARICATURĂ (!) a tot ceea ce înseamnă „dreaptă-radical-POPULISTĂ” prin Europa-CIVILIZATĂ (Franța, Austria, Germania, Italia, Marea-Britanie chiar…)!

 3. Draga Grigore Cartianu, nu am văzut emisiunea , nici nu suport sa văd “caricatura”, dar te felicit încă o data pentru profesionalism , conștiința ,curaj ! Daca toti jurnaliștii ar fi de calitatea ta, nu ar mai avea curaj urlatoarea mitomană sa mai apăra pe undeva .Trebuie sa înghită toti broasca râioasă , ca sa nu ne mai strice viața .Trebuie stârpite din fașa asemenea creaturi odioase.
  Felicitări si mulțumim !

 4. Ati patimit ceva, dar ati fost un viteaz. Felicitari, putini barbati romani au curajul sa se lupte cu Sosoaca.
  Muzgoci a avut ceva curaj s-o invite, dar nu sa o si intrerupa. A plecat cand a vrut ea.
  Daca asteptati solidaritate, va faceti iluzii, toti isi pregatesc ascunzatorile. 🙂

 5. D-le Cartianu, bravo si la mai multe adevaruri strigate-n fata acestei jartele rusofile si psdist-vadimiste, va multumesc pentru curajul de a asana macar pentru o seara media romaneasca. Ma umple de nervi cum diverse tv de 2 bani corupte-n maduva o promoveaza pe ordinara asta urlatoare, o mizerie cu chip de porc, de-ti face greata numai cand o vezi!

 6. Buna seara Domnule Cartianu,
  Grea misiune aveti, va felicit pentru curaj, Domnule Cartianu!
  Imi cer scuze, as vrea sa ridic o problema, nu are legatura insa cu subiectul. Am urmarit la ProTV emisiunea „Romania te iubesc!” avand ca subiect mostenirea Gojdu. Este posibil ca publicatia dumneavoastra sa se ocupe de investigatia aceasta, sa publice macar ce s-a demonstrat pana acum, astfel incat poporul roman sa nu uite…Ma gandeam ca ar fi tare bine daca Ministerul de Externe, Domnul Aurescu, impreuna cu Domnul Cristian Diaconescu, pentru care am o pretuire deosebita si in acelasi timp nu inteleg de ce nu este implicat de statul roman in proiecte importante pentru tara, ar relua tratativele cu statul ungar in legatura cu aceasta uriasa mostenire. Va rog din suflet, luati in vedere aceasta rugaminte si publicati tot ce se stie despre acest subiect. Repet, pentru a nu se uita! Poate cu acest guvern sa reluam proiecte ingropate si care tin de demnitate nationala. Apelez la dumneavoastra, deoarece sunteti om cinstit, Domnule Cartianu!

 7. Dimensiunea succesului e data de numarul dusmanilor in progresie .
  aforism de George Geafir din Lux de jeratec ( 1998 )
  Fiecare se exprima conform educatiei pe care o are . Niciodata nu este prea tarziu sa ne educam , numai sa vrem .
  Judeci si comentezi doar ceea ce nu ai invatat ca lectie / SECRETELE.COM
  Ce fel de limbaj pot invata romanii de la unii jurnalisti ???
  ” Inainte de a arata cu degetul spre altii , asigura-te ca ai mainile curate . ” – Bob Marley

 8. Uiteee.,.., EXACT acum, miercuri – 3 martie 2021, la ora 23.45-FIX, Grigore Cartianu NU (!) este lăsat să vorbească, să-și termine ideile/frazele, la emisiunea PROSTOVANULUI-ȚUCĂLAR(-în-raport-cu-patronii-săi!!!), CARAGHIOSUL de Muzgoci (sau cum l-o mai chema pe PAPAGALU’ ăla ABSOLUT-PENIBIL…): în-schimb, PORCUL-de-MILIȚIAN Coarnă (parlamentar P.S.D.-ist!!!!!!!!!) vorbește… ÎNCONTINUUUUUUUU (!!!!!!), scuzându-i MEREU pe DERBEDEII (!!!1) lui de MILIȚIENI-ÎMPUȚIȚI!!!!!!!!

  • L-au încolțit și aseară (luni – 8 martie!): BABA-ȚIGNITĂ de Tatoaica și un parlamentar A.U.R. (ambii în studio!) și „SUEDEZA” (Sic!) de Monica Pop (ȚAȚA-ȚAȚELOR-de-la-ȘATRĂ , P.S.D.-ista FILO-PUTINISTĂ) au LĂTRAT-în-HAITĂ împotriva politicilor-antipandemice… NErusești și NEchinezești!!!

   Dar Grigore LE-A ȚINUT PIEPT (CU-BRIO!!!) și ăstora (deși… nu era în studio!), daaaaaaaaaaaa?!!!

   • Aseară (miercuri, 10 martie), laaa… „PăcurariuTV” (zisă și „RealitateaTV”…), Grigore Cartianu iarăși (!!!) a fost nevoit să… „traverseze-deșertul” (parafrazând „Biblia”/”Vechiul-Testament”, „Fuga-din-Egipt”), de data aceasta (SLAVĂ-DOMNULUI!!!!!!) prezent fiind (MĂCAR!!!) în studioul care găzduia ‘talk-show”-ul!

    Ieri a fost silit(-de-împrejurări) să-l SUPORTE-și-COMBATĂ, în emisiune, pe fostul deputat P.S.D. Ninel Peia (cofondator și colider – alături de generalul-în-rezervă NEBUN și TRĂDĂTOR-de-ȚARĂ Chelaru! – al „Partidului Neamul Românesc”!), adică pe însuși… AGENTUL-ȘEF (pe latură-politică!) al RUSIEI-PUTINISTE!!!!!

    Cartianu a fost, ca-de-obicei, „TARE-pe-PICIOARE” (că tot este el îndrăgostit de fotbal!) în fața AGENTULUI-RUS(-PUTINIST) Peia!

    Am remarcat ceva (F.-INTERESANT!)…, în discursul COZII-de-TOPOR: laude la adresa… P.N.L. (!!!!!) și obișnuita DEMONIZARE a Alianței U.S.R.-P.L.U.S.!!!
    Au dreptate PUTINIȘTII să-i URASCĂ pe cei de la U.S.R.-P.L.U.S., deoarece cu P.N.L.-iștii – care (din… „fire”!) sunt așaaa…, mai… DISPUȘI-la-CONCESII-și-BLAT-uri (așa cum ne-o demonstrează, și-ncăăă… CU-VÂRF-și-ÎNDESAT, experiența celor 31 de ani de politică „post-decembristă”!), se pot înțelege, „la-o-adică”, AGENȚII-RUȘI, dar cu U.S.R. și P.L.U.S. NU LE MERGE, baaa… DIMPOTRIVĂ: sunt perfect-conștienți că… de-acolo o să le vină SFÂRȘITUL!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -