Dictatorul Turciei pare scăpat de la balamucul Imperiului Otoman: „Ierusalimul este orașul nostru!”

0
5269

Într-un discurs rostit joi în fața Parlamentului de la Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Ierusalimul aparține Turciei. El s-a referit la controlul exercitat de Imperiul Otoman asupra orașului timp de mai multe secole, transmite The Times of Israel.

În acest oraș pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este încă posibil să dai peste urme ale rezistenței otomane. Așa că Ierusalim este orașul nostru, un oraș de la noi”, li s-a adresat Erdogan parlamentarilor turci, în timpul unui discurs politic important la Ankara.

“Prima noastră qibla (direcția de rugăciune în Islam – n. red.) al-Aqsa și Cupola Stâncii în Ierusalim sunt moscheile simbolice ale credinței noastre. În plus, acest oraș este casa locurilor sfinte ale creștinismului și iudaismului”, a mai spus președintele turc.

Imperiul Otoman a stăpânit Ierusalimul din 1516 până în 1917. Turcia modernă, statul successor, a subliniat de multă vreme conexiunea sa durabilă cu orașul sfânt, condamnând în mod regulat presupusele eforturi ale Israelului de a-l “iudaiza”, precum și recunoașterea de către administrația SUA – în decembrie 2017 – ca fiind capitala Israelului.

Ierusalimul a fost capitala Israelului de când statul a fost fondat, iar evreii au o istorie de mii de ani în oraș, susținută de ample descoperiri arheologice.

Invocarea lui Suleiman Magnificul

În timpul lungului său discurs de la începutul noii sesiuni parlamentare din Turcia, Erdogan s-a plâns timp de câteva minute de soarta Ierusalimului și a cauzei palestinienilor.

“O altă criză pe care țara noastră și națiunea noastră o urmăresc cu atenție este opresiunea Israelului față de palestinieni și practicile nepăsătoare care nu iau în considerare intimitatea Ierusalimului”, a spus el spre sfârșitul discursului.

Problema Ierusalimului nu este o problemă geopolitică obișnuită pentru noi. În pimul rând, actualul aspect fizic al Vechiului Oraș, care este inima Ierusalimului, a fost construit de către Suleiman Magnificul, cu zidurile sale, bazarul și multele clădiri. Strămoșii noștri și-au arătat respectul timp de secole prin păstrarea acestui oraș la mare stimă”, a mai afirmat liderul de la Ankara.

Palestinienii au trăit în Ierusalim “timp de mii de ani”, însă au fost ocupați, iar drepturile lor au fost încălcate, a mai adăugat Recep Tayyip Erdoğan.

Acesta a jurat să “urmărească cu atenție” problema palestiniană.

Considerăm ca fiind o onoare din partea țării noastre și a națiunii să exprimăm drepturile pentru poporul palestinian oprimat, cu care am trăit timp de secole. Cu această înțelegere, vom urmări atât cauza palestiniană, care este rana sângerândă a conștiinței globale, cât și cazul Ierusalimului până la sfârșit”, a precizat președintele Turciei.

Ministerul de Externe al Israelului a refuzat să comenteze pentru „The Times of Israel” discursul lui Erdogan.

Imperiul Otoman

„Se încearcă iar excluderea Turciei din ordinea mondială”

Într-un alt discurs, la inaugurarea spitalului din orașul Konya, președintele Erdogan a declarat: “Toți actorii comunității internaționale au trebuit să ia Turcia în considerare în ecuațiile regionale și globale, ca rezultat al poziției noastre determinate, active și neclintite. Suntem acum o țară care are un loc esențial atât pe teren, cât și la masă”, potrivit administrației prezidențiale de la Ankara.

Vorbind despre transformarea accelerată a lumii ca urmare a pandemiei de Covid-19, Erdogan a spus: “Eforturile țării noastre, care au fost recent desfășurate atât acasă, cât și în afară, nu sunt independente de acest proces global de transformare. Precum s-a petrecut cu un secol în urmă, precum în urmă cu jumătate de secol, se încearcă iar excluderea Turciei din ordinea mondială, care este restructurată. Aproape toate zonele de criză care țin ocupată lumea se află în jurul țării noastre. Imaginea care iese când interconectezi acele puncte de criză, de la Siria la Mediterană, la Caucaz, indică o încercare flagrantă de a pune Turcia sub asediu. Am prevăzut acest complot în avans.

Erdogan a amenințat: “Orice loc care ne amenință este o zonă de operațiuni pentru noi”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.