Demisia şefei de cabinet a premierului ridică miza. Va da Dăncilă ORDONANŢA NUCLEARĂ? Îl va trăda pe Dragnea sau va trăda Europa?

2
4200
Liviu - Vasilica

O ştire de alaltăieri a trecut la capitolul „şi altele”:demisia Roxanei Popa din funcţia de şefă de cabinet a premierului Viorica Dăncilă.

Popa nu a abandonat de cabinetul primului-ministru, ci şi PSD.

”Vă aduc la cunoștință demisia din calitatea de membru, cu o vechime de 15 ani, a Partidului Social Democrat, ca urmare a îndepărtării PSD de valorile stângii europene. Demisia este valabilă de azi, 29.03.2019”, a scris Roxana Popa pe pagina sa de socializare.

Roxana Popa ştie multe

Sigur că demisia nu îngroapă cabinetul Dăncilă şi nici nu dă peste cap majoritatea din parlament care ţine „în viaţă” acest Guvern. Dar gestul este cu mult mai important decât pare. În fond, vorbim practic de mâna dreaptă a premierului României.

Prin natura poziţiei sale, Roxana Popa a văzut şi a auzit multe.

Poate a văzut cum vine Vâlcov şi şterge pe jos cu cea care ar trebui să conducă Guvernul României de facto, nu de formă. Sau o fi auzit cum se vaită şefa sa când ştie că trebuie să aleagă între presiunile unor Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Nicolae&co., pentru adoptarea celebrelor ordonanţe care desfiinţează practic justiţia din România, şi presiunile feluritelor cabinete din Uniunea Europeană care îi cer ferm să respecte ce România a promis în scris că va respecta cu sfinţenie când a cerut să fie primită în UE: protejarea statului de drept.

Tensiune în creştere la Palatul Victoria

E clar că gestul de abandon al Roxanei Popa are clar legătură cu tensiunea explozivă acumulată în jurul cabinetului fostei sale şefe de Executiv.

La prima vedere, Dăncilă e câştigată clar de prima tabără: a celor care au promovat-o în funcţie şi au adus-o chiar în situaţia de a fi viitoare victimă penală, prin implicarea sa indirectă în acţiuni ca „10 august”.

Răspunderea premierului în măcelul din Piaţa Victoriei nu apare până acum în informaţiile din ancheta penală a Parchetului Militar, dar un asemenea act de represiune fără egal în lumea civilizată nu poate fi desprins niciodată de funcţia de prim-ministru.

Atacul generalizat la adresa unei populaţii paşnice de mărimea municipiului Piteşti a fost coordonat de falange administrative aparţinând Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Plecarea ei intempestivă în concediu nu poate păcăli pe nimeni.

Nu poate avea loc un asemenea act de teroare publică şi violenţe fără ştirea prim-ministrului. Tocmai de aceea, faptul că „şacali” precum Dragnea sau Vâlcov au adus-o pe Dăncilă în situaţia de a fi complice pentru viitoare eventuale condamnări face din ea o marionetă în mâinile celor care au pus-o în funcţie pentru a le face lor „treaba murdară”.

„Viorico, dacă rămâi de partea noastră, ai o şansă mare să scapi şi tu. Acum eşti oricum băgată şi tu în rahat. Ce faci, asculţi de alde Timmermans, ca să-i faci jocul lui Iohannis şi apoi să ajungi la puşcărie? Asta vrei? Treaba ta!”.

Aşa poate suna o discuţie imaginară între Dăncilă şi cei care o manevrează încă din prima zi la Palatul Victoria.

Schimbă Dăncilă foaia?

Privită deseori drept slabă de minte, prin prisma gafelor nenumărate de exprimare, de protocol şi chiar diplomatice (vezi ultimul cutremur politic declanşat în SUA privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim), Dăncilă dă semne că a început să joace la două capete.

Că nu se mai teme atât de mult de consecinţele faptelor sale şi nici că nu pariază 100% pe imunitatea pe care i-ar putea-o oferi Dragnea odată cu mutilarea legislaţiei din justiţie, care poate anula inclusiv anchete ca 10 august.

Chiar dacă şi-a pus semnătura pe OUG 7 (ordonanţa ajută la sabotarea sistemului de justiţie din interior, prin întărirea atribuţiilor celebrei Secţii „SS”,care a demarat grozăvia anti-Kovesi la comanda penalului fugar Sebastian Ghiţă), Dăncilă îl ţine încă în şah pe Dragnea cu cealaltă ordonanţă, şi mai gravă.

Vine „Ordonanţa nucleară”? Tudorel a cam spus „pas”

Demisia șefei de cabinet a premierului vine în contextul presiunilor tot mai mari puse de Liviu Dragnea pe Viorica Dăncilă pentru a adopta ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale, act normativ care l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de toate dosarele penale și i-ar albi inclusiv cazierul, ștergându-i condamnarea din Dosarul Referendumul.

Potrivit surselor G4media.ro, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost avertizat că va fi schimbat din funcție dacă nu semnează ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală. Potrivit surselor citate, Toader nu ar fi dispus să-și pună semnătura pe OUG, mai ales după ce experții Comisiei Europene au refuzat să-și dea acordul pe modificările propuse.

Proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor penale a fost discutat de experții români cu cei europeni în această săptămână la Bruxelles. Potrivit unor surse politice, experții Comisiei Europene nu și-au dat acordul din punct de vedere tehnic pentru adoptarea modificărilor.

Tic-tac, tic-tac…

Proiectul de OUG ar modifica radical codurile penale în beneficiul condamnaților și inculpaților. Unul dintre marii beneficiari ar fi Liviu Dragnea, care ar scăpa de toate dosarele penale.

Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare.

În acest context tensionat a picat demisia Roxanei Popa, şefa de cabinet a lui Dăncilă. O demisie care a spus puţine în public, dar care ascunde multe în subterane. Şi care ar putea să influenţeze decisiv relaţia actualei şefe la Palatul Victoria cu cel care a pus-o în funcţie: Liviu Dragnea.

Practic, prin plecarea din funcţie a unei apropiate a Vioricăi Dăncilă, tabăra pro-Dragnea a suferit o mare înfrîngere. Demisia Roxanei Popa destabilizează şi mai mult frontul anti-Europa şi întăreşte influenţa curentului pro-european care presează şi el dinspre Bruxelles spre Palatul Victoria. Dăncilă stă acum între două lumi.

Şi se frământă. „Dacă va vorbi Roxana?” „Dacă vor afla procurorii lucruri pe care ea le ştie?”. Sunt doar câteva întrebări care sunt în măsură s-o neliniştească puternic pe Dăncilă. Cu ex-şefa ei de cabinet în afara controlului unor Dragnea sau Vâlcov, nimic nu mai e sigur.

De felul în care va acţiona cu „ordonanţa nucleară” depinde viitorul său. Deşi a intrat deja în istorie ca „regina gafelor” şi marioneta altora, are ocazia să-şi salveze imaginea prin refuzul de a merge până în pânzele pe mâna celor care au folosit-o de la bun început strict în interes personal. Altfel, n-ar fi ajuns niciodată prim-ministru. Aşadar, cum va juca Dăncilă?

CITIȚI ȘI:

Ministrul Orlando îl amenință pe senatorul Cîțu (PNL) cu metode rusești, gen dispariția fizică: „Nu are ce să caute pe lumea asta!”. Plus un potop de jigniri: „Un imbecil, e plecat, are probleme mintale”

Seara în care Tudor Chirilă a fost trădat de fratele său, Ionuț Chirilă

Dancă (PNL): „O manipulare tipică Antenei 3”. Gâdea, isteric: „Afară! Afară! Vreți să vă dau afară cu bodyguarzii? Tăiați-i microfonul!”

VIDEO. Imaginile șocante în care Gâdea îl dă afară pe Ionel Dancă (PNL) „cu bodyguarzii”!

2 COMENTARII

  1. Acest guvern PSD și implicit tot stafful PSD-ului trebuie luat la întrebări in legătura cu protestul din 10 August 2018 când a fost atacat induși statul de drept de forțele jandarmeriei care acum idi pun poalele-N cap și trebuie sa răspundă pentru atacul violent. Întrebarea care o pun Este cine au fost cei care au dat foc mobilierului stradal și care nu au fost deranjați delic de procurorii militari. De aici dacă se pleacă in investigație vom sjunge ka adevărați vinovati și care trebuie sa plătească. Ce s-a mai auzit cu viceprimarul de la Caputala care s-a dus de unul singur sa mai dea declarație cu ceea ce s-a întâmplat pe bune in aceea noapte de 10/11 August 2018.Oricum vinovații încă nu sunt scoși in data? De ce durează așa de mult sa aflu adevarul? Cine-i apăra pe Adevărații vinovati care se știu ei bine? Acesta este statul de drept in România anului 2019? Dacă acesta este atunci închidem lumina și tragem usa !!!

  2. Șefa de cabinet, Roxana Popa, știind că OUG pe cele două coduri va fi dată în curînd, s-a retras la timp, evitînd eventuale neplăceri în viitor, cînd se va schimba puterea la Palatul Victoria. Altă explicație plauzibilă, deocamdată, nu avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here