Europarlamentarul Traian Băsescu (70 de ani), fost președinte al României timp de două mandate (2004-2014), a primit din partea justiției un verdict dur, care-i îngroapă finalul carierei politice: a colaborat cu securitatea ca poliție politică. Altfel spus, prin colaborarea sa cu securitatea, a făcut poliție politică. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia Curții de Apel București și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.
Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.
Miercuri, 23 martie 2022, Curtea Supremă a respins apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia instanței de fond.
Decizia ÎCCJ vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi întreținerea de relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
Minuta ședinței ÎCCJ
„Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu.
Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.
Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022.”
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!