Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) că Guvernul a autorizat miercuri publicarea celor două rapoarte privind România. Documentele vor fi publicate pe 9 iulie, la ora 11.00.
„Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: «Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România» şi «Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România»”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de MJ.
Urmare a propunerii GRECO, s-a convenit publicarea celor două rapoarte în data de 9 iulie, la ora 11.00 (ora României).
Rapoartele vor fi publicate simultan în limba română şi engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).
Între presiunile externe și cele ale baronilor PSD
Surse politice au dezvăluit, pentru ziaristii.com, că decizia Guvernului Dăncilă de a autoriza publicarea celor două rapoarte a fost luată în urma unor intervenții energice din partea unor guverne occidentale. Cea care s-a opus vehement, în ultima vreme, a fost Viorica Dăncilă, pe care argumentele de bun-sim ale oficialilor GRECO n-au convins-o.
Nici ministrul Justiției, Ana Birchall, n-a reușit s-o convingă de Dăncilă în prima fază a discuțiilor. Argumentele pro-americanei Birchall nu au contat în fața presiunilor făcute de baronii penali ai PSD și de rusofilii din Guvern, cum e Orlando Teodorovici, acum și președinte executiv al PSD.
Au intervenit însă oficiali europeni și americani, care au crescut presiunile, ajungând la amenințări cu luarea unor măsuri dure împotriva României, inclusiv pe plan financiar. A fost arma letală pe care au folosit-o partenerii noștri externi, pentru că Guvernul Dăncilă mai supraviețuiește doar prin împrumuturi externe tot mai mari. Fără acești bani, Guvernul falimentar PSD-ALDE s-ar prăbuși în maximum trei luni, fiind incapabil să plătească pensii și salarii.
Dăncilă s-a ținut țanțoșă câteva zile, speriată fiind de impactul devastator la adresa PSD pe care-l vor avea informațiile și recomandările rapoartelor GRECO.
În plus, Dăncilă a fost presată din interiorul PSD să nu cedeze, cerându-i-se să țină cu dinții de Secția Specială de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SSIJ), supranumită SS-Gestapo. Baronii PSD, mulți dintre ei cu grave probleme penale, au ales-o pe Dăncilă în fruntea PSD, la recentul Congres al partidului, cu condiția să mențină și să întărească SS-Gestapo, arma anti-justiție a actualei guvernări.
Presată din două direcții, Dăncilă a ales varianta de mijloc, încercând să-i liniștească și pe partenerii (și finanțatorii) noștri externi, și pe baronii PSD. Soluția-hibrid va nemulțumi pe toată lumea: rapoartele GRECO vor fi publicate, dar anumite recomandări din conținutul lor vor fi ignorate!
Cea mai importantă recomandare de care Guvernul Dăncilă, în primă fază, nu va ține seamă este cea privind desființarea imediată a SS-Gestapo, văzută de GRECO ca fiind „o anomalie” a sistemului judiciar, care pune în pericol independența justiției din România.
Recomandările GRECO sunt obligatorii, dar Dăncilă le face opționale!
GRECO a precizat, pe mai multe canale, că recomandările sale sunt obligatorii. Inclusiv cea privind desființarea Secției Speciale, care este considerată „o anomalie juridică”.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a precizat foarte clar: „Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO”.
Într-un răspuns pentru ziare.com, Secretariatul GRECO a întărit ideea: „Recomandările GRECO nu sunt opționale. Atunci când o țară se alătură GRECO, își exprimă acordul să se supună activității sale de monitorizare și să pună în aplicare recomandările sale. Prin urmare, țările membre ale GRECO au obligația legală de a pune în aplicare recomandările acesteia. Regulamentul de procedură al GRECO, articolul 30. alineatul 1, este foarte clar atunci când prevede că «membrii GRECO trebuie să se conformeze recomandărilor conținute în raportul de evaluare și să le pună în aplicare în totalitate, în termenul stabilit de GRECO». Acest lucru se realizează prin intermediul presiunilor din partea celorlalți membri și prin evaluări reciproce, care în final conduc la o procedură de conformitate sau, în cazul țărilor care nu fac suficient pentru a pune în aplicare recomandările, o procedură de neconformitate”.
Deși Guvernul României a avizat, în sfârșit, publicarea celor două rapoarte GRECO, „pentru a arăta că chiar este transparent în relația cu partenerii europeni”, premieul Viorica Dăncilă a lăsat să se înțeleagă că recomandările GRECO nu sunt obligatorii și că, în mod special, Secția Specială (SS-Gestapo) nu va fi desființată.
„Vedem ce puncte putem îndeplini din Raportul GRECO, vedem ce nu putem îndeplini. Și Franța are 11 puncte din Raportul GRECO pe care nu le-a indeplinit”, a declarat Dăncilă, diversionistă.
De ce nu se duce femeia asta acasa?
Are un sot, destul de in varsta si el, poate ca ar trebui sa-si petreaca mai mult limp impreuna.
Ce-a apucat-o acum, la batranete? Ambitii politice, promisiuni partinice?
Merita sa sacrifici o tara pentru astea?