vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsCum a fost ridicat CTP de Miliție, pe vremea lui Ceaușescu. Comparație...

Cum a fost ridicat CTP de Miliție, pe vremea lui Ceaușescu. Comparație cu abuzurile Poliției de azi

-

Metehnele și comportamentele abuzive ale forțelor de ordine de astăzi sunt moștenite de la milițienii de altădată, sunt atitudini care s-au transmis de la „cei vechi” către cei tineri, consideră Cristian Tudor Popescu (CTP). Așa se explică apariția unor cazuri șocante precum cel de la Secția 16 de poliție București, unde 9 agenți sunt cercetați pentru torturarea și sechestrarea a doi bărbați.

În acest context, CTP a povestit la Digi 24 cum a fost arestat de Miliția ceaușistă în anii ’80 pentru că nu avea buletinul la el. Gazetarul a văzut cum bătea Miliția și zice că la fel procedează și unii psihopați din Poliție.

„Se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului…”, descrie CTP metodele Miliției lui Ceaușescu.

Mărturia lui CTP

* „Înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcție în stat să supravegheze cetățenii, simplii cetățeni, și în primul rând aceștia să nu comită niște acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceaușescu. Asta era principala preocupare. A, că erau și unii de drept comun, nicio problemă! Ceaușescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetățenii pașnici și liniștiți. Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine.”

- Advertisement -

* „Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni. Eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo. La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă.”

* „Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita. Și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: «Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?». La care omul acela, mai țepos așa, îi răspundea: «Da, domn’e, sunt șmecher! Și? Ce?». «Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!». Și era dus respectivul, la «séparée», și de la «séparée» se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului… Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni. Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau «tovarășii de la Miliție»!”

* „Ei, asta vedem acum transmis din generație în generație, pentru că cei care au făcut asta acum (polițiștii de la Secția 16, cercetați pentru tortură  – n. red.) probabil că sunt… destui dintre ei sunt prea tineri ca să fi fost instruiți înainte de 1989. De unde au învățat ei asta, disprețul acesta față de cetățean? Păi, l-au învățat de la cei mai bătrâni. Când au venit în Poliție, au învățat «cum se face meserie». De la cine? De la cei vechi. Și asta fac în clipa de față: și jandarmii de la Brașov, și așa-zișii polițiști de la Onești, și cei care l-au batjocorit și l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Comportamentul asta vine din natura umana primitiva. Cind cineva e pe o pozitie de putere se simte superior fata de cei care depind de el. Nu e specific doar militienilor. Un vinzator de aprozar putea sa se simta superior fata de cei de la coada. Chiar si medicii pot sa aibe o astfel de atitudine aroganta si superioara fata de cel neputincios. Da, se poate, unii medici ramin niste oameni inferiori spiritual chiar daca dobindesc cunostinte profesionale in domeniu. Nu mai vorbesc de vreun slugoi umil care e propulsat pe vreun post de senator. Sau un director care se exprima cu ”tu” si ”ma” si are pretentia sa i se replice cu ”dumneavoastra”.
    E o placere sa vezi in tari civilizate cum toti vorbesc la acelasi nivel de politete indiferent de functia pe care o ocupa sau virsta pe care o are. Suntem influentati prea mult de orientali.

    • C.T.P. (cuuu… toate păcatele lui!) NU a făcut, totuși,… „gazetărie-pentru-Iliescu”: la acel „Adevărul” de la începutul anilor ’90 chiar era… SINGURUL (!!!!!!) care nu era F.S.N.-ist sau „iliescian”!

    • MILIȚIANU’ (acum, la-noi, îi zice – chiar… NU știm de ceee…!!! – … „polițist” – Sic! –) are… o UNICĂ (!!!) legătură cu omu’: crapă-în-el… DE-TOATE, caaa… PORCU” (!), fiind, prin-urmare, „OMNIVOR” (ca specie-faunistică…), daaaaaaaaaaaaaaa?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -