joi, martie 28, 2024
AcasăNewsS-a încheiat cu succes primul exercițiu multinațional al NATO din 2021, condus...

S-a încheiat cu succes primul exercițiu multinațional al NATO din 2021, condus de Forțele Navale Române la Marea Neagră. „Poseidon 21” a reunit peste 700 de militari, 13 nave de război și 9 avioane de luptă, din 7 țări aliate

-

S-a încheiat cu deplin succes primul exercițiu multinațional întrunit  al NATO din anul 2021. „Poseidon 21” a fost organizat, coordonat și condus de Forțele Navale Române, în  Marea Neagră, cu baza în Portul Constanța.  La el au participat , între 27 februarie și 6 martie, peste 700 de militari, din România și alte 6 state membre ale Alianței Nord-Atlantice, care au utilizat 13 nave maritime militare, 9 aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică, un robot subacvatic telecomandat și alte echipamente.

Unele dintre navele participante vor continua operațiunile în Marea Neagră

Potrivit ședinței de analiză și evaluare imediată, organizate cu prilejul întoarcerii navelor militare în Portul Militar Constanța și a încheierii Exercițiului multinațional „Poseidon 21”, reprezentanții forțelor participante au declarat că scopul și obiectivele activităților desfășurate în comun au fost îndeplinite în totalitate.

Conducătorul exercițiului, comandorul român Liviu Coman, și comandantul Grupării Navale Permanente de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), comandorul turc Yusuf Karagulle, au apreciat modul în care au fost planificate, organizate și conduse activitățile pe mare, precum și oportunitățile de instruire în comun a militarilor români și străini. Conform acestora, fiecare echipaj ambarcat și echipă EOD (Explosive Ordnance Disposal) și-a îndeplinit sarcinile primite cu succes, respectând în același timp regulile impuse de situația sanitară actuală.

Forțele Navale Române au demonstrat, încă o dată, la nivel internațional, nivelul ridicat de instruire și profesionalim, în vederea menținerii interoperabilității la standardele impuse în strategia de cooperare a NATO.

- Advertisement -

În urma participării la Exercițiul multinațional „Poseidon 21”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, navă integrată în SNMCMG-2, alături de celelalte nave partenere din gruparea navală NATO – nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Pașa” (Turcia), vănătoarele de mine ESP „Tajo” (Spania) și TCG „Ayvalik” (Turcia) -, efectuează, în perioada 5-7 martie, în portul militar Constanța, o escală pentru refacerea capacității de luptă, după care vor opera în continuare, în Marea Neagră, până în a doua jumătate a lunii martie.

Pe toată durata staționării, marinarii militari români și străini vor rămâne izolați la bord, pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii și infectării echipajelor navelor militare cu virusul SARS-CoV-2.

Ceremonie deschidere „Poseidon 21”

Gradul de complexitate a fost ridicat

Exercițiul  a avut un grad de complexitate ridicat și a urmărit utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional.

- Advertisement -

La cel mai mare exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române în anul 2021, „Poseidon 21”, au participat  peste 100 militari din România și mai mult de 600 de militari din Franța, Grecia, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. Împreună, au utilizat 13 nave militare, 9 aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Poseidon 21″ a făcut parte din Programul Tratatului Atlanticului de Nord de instruire multinațională consolidată/întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016. Scopurile sunt reprezentate de întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european și asigurarea prezenței continue a forțelor aliate în regiunea Mării Negre.

Comandamentul FNR din Constanța a condus activitățile de instruire, planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care au fost integrate forțe și mijloace din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Franța, Spania și SUA.

Aspecte din timpul Exercițiului multinațional „Poseidon 21”

După escala pe care navele militare din Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Contra Minelor Marine SNMCMG-2 au efectuat-o, în portul Constanța, la sfârșitul lunii februarie, pentru refacerea capacității de luptă, în vederea îndeplinirii activităților specifice, a venit, apoi, momentul ca acestea să ia parte la primul exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române în anul 2021, „Poseidon 21”.

De exemplu, dragorul maritim românesc „Locotenent Lupu Dinescu”, navă integrată în SNMCMG-2, a desfășurat, în perioada 1-5 martie, activități intense de instruire, în Marea Neagră, împreună cu nave militare ale Forțelor Navale Române și ale marinelor militare partenere, conform planului de acțiune al exercițiului.

Forțele armate protagoniste au avut ca scop principal consolidarea interoperabilității dintre navele și echipajele participante și, totodată, a prezenței militare în bazinul pontic.

Pentru a menține standardele implementate la nivelul Alianței, privind consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre, au fost planificate și desfășurate acțiuni de luptă împotriva amenințărilor de suprafață și aeriene, manevre și evoluții navale, trageri de luptă cu sistemele de artilerie de la bordul navelor, activități de căutare și salvare de vieți omenești pe mare, exerciții de comunicații, precum și manevre de reaprovizionare pe mare și de remorcaj.

În ciuda faptului că temperaturile scăzute și condițiile hidrometeorologice nu sunt deloc prietenoase în această perioadă, membrii echipajelor, formate în proporție de 70% de militari tineri, nu au întâmpinat impedimente în desfășurarea sarcinilor încredințate.

Marinarii militari români de la bordul navelor s-au dovedit a fi foarte motivați și dornici să-și dezvolte aptitudinile specifice profesiei lor, pentru a putea raporta încrezători, de fiecare dată: „Misiune îndeplinită!”.

Programul exercițiului a  fost compus din:

– secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care au fost aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate;

– secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor;

– manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor.

În zona terestră, a fost executată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune comună MApNMAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.

Antrenament al scafandrilor militari la „Poseidon 21”

Exercițiul multinațional „Poseidon 21”, organizat de Forțele Navale Române și desfășurat în Marea Neagră, a cuprins și executarea unei secvențe de instruire inter-instituțională, între Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” al județului Constanța și scafandrii de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Scenariul a fost bazat pe producerea unui accident cu victime, în zona costieră a litoralului românesc, în urma căruia ar fi avut loc o explozie, iar potrivit martorilor, diferite materiale pirotehnice au fost proiectate în Marea Neagră.

Conform procedurilor de apărare națională, ISU Dobrogea a solicitat sprijin Centrului de Scafandri – Constanța, în vederea căutării și anihilării dispozitivelor explozive căzute în apă.

Scafandrii militari au identificat materialul periculos, după care l-au deplasat într-un loc sigur pentru a fi distrus, îndeplinind cu succes misiunea încredințată.

Nave și avioane participante

Din partea Forțelor Navale Române au participat:

  • puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”;
  • nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”;
  • nava rapidă de scafandri „Venus”;
  • remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”;
  • două detașamente de scafandri EOD;
  • scafandri fluviali și scafandri salvatori;
  • un elicopter Puma-Naval.

România a mai fost reprezentată, la Exercițiul „Poseidon 21”, de:

  • 4 aeronave MIG-21 „Lancer”;
  • un elicopter IAR 330 MEDEVAC;
  • un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești”;
  • o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă (din cadrulPoliției de Frontieră);
  • o autospecială de intervenție pirotehnică;
  • o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliați au fost prezenți cu:

  • navele vânătoare de mine BGS „Tsibar” (Bulgaria) și HS „Evropi” (Grecia);
  • un robot subacvatic telecomandat (Turcia);
  • scafandri EOD (SUA);
  • aeronave de luptă „Rafale” (Franța) și Eurofighter „Typhoon” (Spania).

Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), alcătuită din:

  • nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia);
  • dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) și BGS „Priboy” (Bulgaria);
  • vânătoarele de mine ESPS „Tajo” (Spania) și TCG „Ayvalik” (Turcia).

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” au fost planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante, pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -