miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăJustițieCum arată o cârtiță a infractorilor în justiție. Judecătoarea care a vrut...

Cum arată o cârtiță a infractorilor în justiție. Judecătoarea care a vrut să-l scape de pușcărie pe Dragnea și s-o achite pe Alina Bica

-

Condamnarea definitivă a fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, la 4 ani de închisoare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, a atras atenția asupra completului de judecată care a pronunțat sentința.

Decizia a fost luată cu 4-1. Așadar, patru judecători (Săndel Lucian Macavei, Simona Daniela Encean, Lucia Tatiana Rog, Maricela Cozbariu) au decis condamnarea fostului procuror Alina Bica, iar unul a făcut opinie separată, pronunțându-se pentru achitare.

Acest „unul” a fost de fapt „una”: Alexandra Iuliana Rus (fostă Paștiu), potrivit minutei instanței, citată de G4Media.ro.

- Advertisement -

Alexandra Rus a fost promovată la Înalta Curte în primăvara anului trecut, la pachet cu cel care avea să-i devină soț, Andrei Claudiu Rus. Cei doi conduceau Curtea de Apel Alba Iulia, în calitate de președinte (Alexandra Paștiu, viitoare Rus) și vicepreședinte (Andrei Claudiu Rus).

Pe 18 martie 2018, Ziarulunirea.ro relata:

- Advertisement -

„Curtea de Apel Alba Iulia va rămâne în perioada următoare fără doi dintre cei trei judecători care ocupă în prezent funcțiile de conducere la nivelul instanței. Președintele Curții, judecătorul Iuliana Alexandra Paștiu, și vicepreședintele Andrei Claudiu Rus au obținut punctajul necesar pentru promovarea în funcția de jduecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din cele șase posturi pentru care Institutul Național al Magistraturii (INM) a organizat concursul de promovare, două au fost obținute de judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia, iar restul de către magistrați de la Curtea de Apel București.

Alexandra Paștiu și Andrei Rus vor face parte din secția penală a instanței supreme”.

Soții Alexandra și Andrei Rus, judecători la Înalta Curte, secția penală

Mereu, singura pro-infractori

Atât Alexandra Paștiu-Rus, cât și soțul ei au fost promovați la Înalta Curte în mandatul de președinte al Liei Savonea la conducerea CSM. Cei doi soți sunt considerați în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a Lia Savonea, fostă președintă a Curții de Apel București.

Andrei Rus a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar până la urmă a fost „achitat” de Secția de judecători a CSM, controlată de Savonea.

Soţii Rus au avut două perechi de naşi de cununie, urmând un obicei din Ardeal: familia vicepreşedintei Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica, și familia președintei Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor.

Nașa Erica Nistor a candidat, în tandem cu Lia Savonea, pentru un post de membru al CSM, însă a câștigat doar ultima dintre ele, potrivit surselor G4Media.ro.

Și nașa Alina Ghica este apropiată de Lia Savonea. Ghica este judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.

Judecătoarea Alexandra Rus, cea care s-a pronunțat pentru achitarea Alinei Bica, a avut o atitudine similară față de Liviu Dragnea. Pe 26 mai 2019, ea a fost singurul magistrat – din completul de 5 – care a vrut să dispună rejudecarea procesului lui Liviu Dragnea. Ceilalți 4 judecători din complet l-au condamnat însă pe fostul lider PSD la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

De observat că Alexandra Rus a fost adusă la București în primăvara lui 2018, iar un an mai târziu făcea parte din completul care pronunța sentința în dosarul lui Dragnea. După judecata ei, fostul șef al PSD ar fi liber și astăzi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -