Dăncilă a demisionat la miezul nopții și va fi „șefă la doamne”. Orlando s-a trezit fără funcție. Noii jupâni: Ciolacu și Stănescu

3
3958
Ciolanul e tot ce-i interesează pe PSD-işti

Două zile a rezistat Viorica Vasilica Dăncilă (55 de ani) la șefia PSD, după ce a fost zdrobită la alegerile prezidențiale. Marți, aproape de miezul nopții, ea a cedat presiunilor baronilor PSD și a demisionat.

Aleasă președinte al al PSD la congresul din 29 iunie, Viorica Dăncilă a rezistat în funcție aproape 5 luni. Eșecul usturător din finala prezidențială (unde a obținut aproape 34% din voturi) i-a fost fatal.

Ședința Comitetului Executiv al PSD – celebrul CEx, căreia Dăncilă i-a spus odată SEx – a fost o mașină de tocat nervi. Rând pe rând, sub influența unor baroni influenți, Dăncilă a fost părăsită de aproape toți aliații ei, dintre care unii îi jurau fidelitate cu numai câteva ore în urmă.

Lia Olguța Vasilescu, care până alaltăieri a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, a dat semnalul demisiilor (era vicepreședinte) și i-a cerut șefei sale de la partid să procedeze la fel. Claudiu Manda, soțul Olguței, a urmat-o ascultător.

La un moment dat, 8 dintre cei 16 vicepreședinți erau demisionari: Lia Olguța Vasilescu (Dolj), Claudiu Manda (Dolj), Gabriel Zetea (Maramureș), Marian Oprișan (Vrancea), Roxana Mînzatu (Brașov), Carmen Dan (Teleorman), Paul Stănescu (Olt) și Gabriel Mutu (București).

Viorica Dăncilă a încercat să câștige timp, supunând votului ideea unui congres al partidului în februarie 2020, iar până atunci partidul să fie condus de actuala conducere (cu Dăncilă președinte). Votul a fost însă covârșitor împotriva acestei propuneri.

Totuși, președintele executiv Eugen Teodorovici a făcut efoturi s-o convingă pe Viorica Dăncilă să nu demisioneze. Logic: nu voia să plece nici el.

În cee din urmă, rămasă aproape singură, Viorica Dăncilă și-a anunțat și ea demisia – din funcția de președinte. La fel, Mihai Fifor – din cea de secretar general.

Eugen Orlando Teodorovici nu a vrut nici în ruptul capului să-și dea demisia din funcția de președinte executiv. Curând, însă, a rămas fără obiectul muncii: Biroul Permanent s-a dizolvat din cauza valului de demisii. Prin dizolvarea acestui organism, toți membrii săi (deci și Teodorovici) și-au pierdut funcțiile câștigate la congresul din iunie.

Toată puterea o au „sudiștii”

Până la viitorul congres, care va fi organizat probabil în februarie 2020, partidul va avea o conducere interimară. Din aceasta fac parte președintele, secretarul general și patru „vicepreședinți-performeri” (cei cinci reprezintă județele în care candidata PSD a câștigat turul 2 al alegerilor prezidențiale), precum și 11 vicepreședinți regionali.

Cum toate cele cinci județe câștigate de PSD duminică, 24 noiembrie, sunt din sudul țării (Oltenia și Muntenia), această zonă a țării domină autoritar conducerea interimară a partidului. În total, 10 din cei 17 membri ai noii conduceri sunt din sud (Muntenia – Oltenia).

Conducerea interimară a PSD

 • Marcel Ciolacu (Buzău) – președinte (în locul Vioricăi Dăncilă)
 • Paul Stănescu (Olt) – secretar general (în locul lui Mihai Fifor)
 • Aladin Georgescu (Mehedinți) – vicepreședinte
 • Mihai Weber (Gorj) – vicepreședinte
 • Adrian Gâdea (Teleorman) – vicepreședinte
 • Niculae Bădălău (Giurgiu) – vicepreședinte
 • Gabriel Zetea (Maramureș)
 • Radu Moldovan (Bistrița-Năsăud)
 • Vasile Gliga (Mureș)
 • Laurențiu Nistor (Hunedoara)
 • Doina Federovici (Botoșani)
 • Dragoș Benea (Bacău)
 • Dan Nica (Galați)
 • Marian Pavel (Ialomița)
 • Claudiu Manda (Dolj)
 • Gabriela Firea (București-Ilfov)
 • Gabriel Mutu (București)

Firea plânge: a făcut-o Oprișan „manevristă” și „securistă”

La un moment dat, Gabriela Firea a ieșit din sala de ședință, după ce a avut o dispută cu Marian Oprișan. Firea a fost furioasă din cauza cuvintelor dure pe care i le-a adresat Marian Oprișan: „manevristă” și „securistă”. „Faci manevre de manevristă. Securisto!”, i-a strigat baronul de Vrancea, iar baroneasa de București-Ilfov  a ieșit din sală plângând.

Oprișan era furios că Firea se menținea în tabăra Vioricăi Dăncilă, îngreunând (amânând) debarcarea șefei PSD.

Și cealaltă otravă a PSD, Lia Olguța Vasilescu, s-a remarcat printr-o afirmație interesantă despre Dăncilă: „Toți știam că nu are nicio șansă. Toți am greșit”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Ca doar din ceausescu au sange in vene!!! Astia nici acum nu realizeaza ca lumea se schimba si ei raman de caruta acolo in sud, pacat de oamenii cinstiti care se chinuie sa traiasca prin zonele bolsevicilor!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here