Cum ar arăta lumea cu China putere hegemonică? Distopia comunistă: un milion de uiguri au dispărut în lagărele chinezești. Oamenii sunt torturați ca să se acuze singuri

4
1133
Membri ai minorității uigure din Turkistanul de Est, în China, la granița cu Kazahstan și Kirghistan. FOTO: Flickr.com

Departe de ochii lumii, acolo unde nu se poate filma și nici fotografia, în China continuă tragediile și masacrele care au însoțit pretutindeni în lume comunismul. O anchetă a publicației germane Deutsche Welle a găsit dovezi că genocidul minorității uigure a fost accelerat de autoritățile de la Beijing: peste un milion de membri ai acestui popor au dispărut, până acum, în lagărele de concentrare. Nimeni nu mai știe nimic de ei.

China este țara de pe planetă ai cărei conducători și-au omorât cei mai mulți cetățeni. Sub domnia lui Mao Zedong, sceleratul care a fost primul lider comunist chinez (a condus țara între 1949 și 1976, când a murit), se estimează că au fost uciși peste 60 de milioane de oameni. Mulți dintre ei – într-o foamete provocată parțial deliberat, parțial din cauza incompetenței administrației comuniste.

Un milion de musulmani uiguri au dispărut în lagărele chinezești. Scenele par copiate din cartea “1984”, a lui Orwell: oamenii sunt siliți să-și aleagă singuri vina

Povestea relatată de Deutsch Welle este zguduitoare și amintește de ceea ce s-a întâmplat peste tot, în lume, unde comuniștii au ajuns la putere – inclusiv în România, după 1945. Oamenii arestați sunt torturați, în beciurile securității chineze, pentru a se acuza singuri – exact cum proceda NKVD-ul lui Stalin în Uniunea Sovietică și Securitatea în România anilor ’50-’60.

Metoda aceasta specifică regimurilor de extremă stânga a fost stilizată excepțional, în cartea “1984”, de George Orwell, scriitorul englez care simpatizase cu bolșevicii până când a avut ocazia să-i cunoască îndeaproape.

Cei arestați sunt supuși unor torturi inumane, până când cedează și semnează tot ceea ce vor anchetatorii să semneze – un stil asemănător Inchiziției din Evul Mediu. Apoi sunt judecați în procese publice și arătați poporului, care află că e vorba despre niște criminali care, după ce au fost prinși, s-au căit și și-au recunoscut faptele.

În Europa, astfel de tragedii au dispărut în urmă cu 30 de ani. În China, ele continuă. Ancheta Deutsche Welle, preluată de G4Media.ro, menționează că în lagărele de concentrare chinezești se desfășoară procese regizate, fără asistență juridică pentru inculpați și fără posibilitatea ca aceștia să ridice obiecții.

Este prezentat cazul unei femei care povestește că ea și celelalte arestate erau trezite din somn în toiul nopții, pentru a fi duse la interogatorii, ținute într-o mizerie teribilă și într-o frică permanentă.

Distopia comunistă: indiferent de perioada și locul unde au apărut regimurile comuniste, lagărele și teroarea au semănat între ele


Reportaj publicat anul trecut de „The Economist” despre represiunea chineză împotriva minorității uigure

Ajunsă la perfecțiune, exact cum făcuse și Stalin în URSS-ul anilor ’30-’50, mașinăria terorii din China înghite orice poate fi măcar suspectat ca potențial pericol pentru regim. Oameni mai liberi, cu personalitate, denunțători ai corupției, chiar profesioniști care semnalează anumite probleme – cum au fost doctorii anchetați astă-iarnă, când au îndrăznit să spună că a apărut o epidemie cu un virus nou –, dar și membri ai unor minorități. Tibetanii și uigurii printre ei.

Uigurii au vina că sunt musulmani și sunt mai apropiați, ca popor, de turci, kazahi și kirghizi. Într-o altă țară, ei ar fi o minoritate ca oricare alta. În China, sunt tratați ca dușmani ai statului.

Acesta este un motiv suficient pentru ca regimul de la Beijing să-i considere un risc pentru regimul comunist. Represiunea chineză a generat reacția uigurilor, care s-au radicalizat în lupta pentru drepturile lor.

Au apărut atentate teroriste, iar China s-a folosit de asta pentru a începe genocidul. În ultimii 4 ani s-au înființat lagăre de concentrare în care au fost închiși, conform estimărilor făcute de organizații independente, cel puțin un milion de uiguri.

Formatul acestor închisori uriașe seamănă cu cele sovietice și naziste. Cei care intră acolo dispar fără urmă. Nimeni nu mai știe nimic de ei.

Ești arestat dacă ți se găsește Coranul în casă

Cei care sunt “reeducați” și au norocul să fie lăsați să iasă sunt niște fantome. Mereu supravegheați, izolați de ceilalți oameni, sunt obligați să muncească în fabrici.

Guvernul comunist spune că lagărele sunt “centre de formare profesională voluntare” care combat “mentalitatea extremistă”. De fapt, uigurii sunt obligați, în temniță, să se dezică de religia musulmană și de cultura lor, să învețe limba chineză și să urmeze cursuri de îndoctrinare ideologică.

În România, un echivalent al acestui regim dement a fost “experimentul Pitești”, din anii ’50.

Securitatea și poliția chineze arestează la grămadă. Jurnaliștii de la Deutsche Welle spun că e suficient să fii găsit cu un exemplar din Coran în casă ca să intri în lagăr. Oamenii dispar pur și simplu, fără urmă, și nimeni nu mai știe nimic de ei, ca și cum ar fi intrat în pământ.

În pușcărie, cei arestați sunt obligați să-și “aleagă” crimele de care sunt vinovați în fața poporului. Să te rogi cu fața la Mecca, să ții legătura cu rude din străinătate sau să îți menții practicile culturii poporului tău sunt socotite, în acest caz, infracțiuni.

Siliți să-și aleagă singuri “crima”. Cei care au proasta idee să opteze pentru “infracțiuni” religioase cum ar fi rugăciunea primesc și 10 ani de pușcărie

Mulți dintre cei terorizați de regimul comunist au fugit în Kazahstanul învecinat. O femeie spune că a fost silită să-și aleagă “infracțiunea” și a optat pentru aceea de a fi călătorit în străinătate. După ce a reușit să scape din lagăr, a fugit de-a binelea în țara vecină.

Persoana care s-a confesat pentru Deutsche Welle spune că, după ce sunt siliți să-și aleagă “crima”, oamenii sunt băgați într-o sală unde, fără avocat, fără public și fără posibilitatea de a ridica obiecții, are loc un fel de proces. După condamnare, victimele sunt silite să spună că regretă și că promit să nu mai facă.

Este o chestiune de noroc, practic îți semnezi sentința cu propria mână, pentru că, în funcție de infracțiunea pe care ți-o alegi din listă, primești și numărul de ani de lagăr. Cei care optează pentru fapte legate de practici religioase, cum ar fi rugăciunea zilnică, primesc și 10 ani condamnare. Alții, mai inspirați în alegere, scapă cu doar doi ani.

Oamenii care își aleg din listă “infracțiuni” religioase sunt cei care dispar fără urmă. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ei.

Sunt celebre acuzațiile despre exterminarea membrilor unei alte minorități religioase, practicanții Falun Gong. Regimul comunist este învinuit că adepții Falun Gong sunt băgați în centre unde li se prelevează organele.


Moment din 2008, filmat de alpiniști occidentali în Himalaya, cu tibetani încercând să scape din China și care sunt împușcați ca la antrenament de grănicerii chinezi. Astfel de secvențe erau frecvente, înainte de 1989, și la granițele statelor est-europene aflate sub control sovietic

China: în provincia uigură nu sunt lagăre de concentrare, ci centre de formare și perfecționare profesională voluntară, pentru ca oamenii să ducă “o viață fericită”

Într-un fel de răspuns pentru publicația germană, Ambasada Chinei din Berlin a făcut trimitere la un document unde se menționează că nu există lagăre de concentrare în provincia Xianjiang, unde locuiesc uigurii.

Acolo ar fi, de fapt, centre de formare și perfecționare profesională menite să îi ajute pe cei “care s-au lăsat pradă unor gânduri teroriste și extremiste, dar care nu au provocat încă pagube concrete sau notabile”.

Țelul autorităților ar fi ca pe acești oameni “să îi readucă pe calea cea bună, să îi apere de terorism și extremism, să le ofere o ocupație sigură și să le amelioreze calitatea vieții”, astfel încât să ducă “o viață fericită”.

Spre finalul cărții “1984”, după ce personajele principale sunt prinse, torturate și obligate să recunoască fapte pe care nu le-au comis, acestea sunt eliberate și “reintegrate” în societate, după ce imagini și informații false au fost distribuite poporului. Distruși psihic și fizic, izolați de toți ceilalți, care-i tratează ca pe ciumați, “criminalii” sunt ținuți o perioadă în viață, ca niște fantome, iar în final dispar definitiv.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Moștenirea Epocii Firea: „O bag în p…da mă-sii pe Ana Ciceală” și dulapul cărat în brațe de „operatul” Bădulescu

4 COMENTARII

  1. Nu vedeti ca pro-PSD-istii sunt si pro-chinezi? Toata ziua iti trimit numai bravuri chinezesti de tot felul, avand acum China un tablou atat de complex de realizari in toate domeniile…Dar ei nu-si imagineaza ce ar insemna dominatia chineza! Albii ar putea deveni tinta distrugerii….ca doar si in biblie scrie ca rasa galbena va dainui….cine stie, poate ca de ce ne e frica nu scapam, orice-am face….

  2. Un fel de a gandi si a conduce relatat ingrozitor de exact de George Orwell in cartea sa”1984″!!Sa fi avut ca sursa de inspiratie Mao aceasta carte,apoi toate dictaturile comuniste asiatice?Prea se aseamana multe metode folosite de conducatorii criminali chinezi cu cele din carte..Ceausescu,in ultimele sale luni de dictatura,chiar vroia pentru romani un model de asuprire nord coreean,ivenind din vizita sa de stat si infiintand cantine si magazine cu mancare si alimente rationalizate,portii din 2 3 alimente pentru tot poporul,sa nu-i mai vada pe „gandaci”,viermi”,la cozi,pe strazi!!BRR!NU MAI VREAU SA TRAIESC ASTFEL DE COSMAR,NU DORESC NICIUNUI POPOR ASA CEVA!!

  3. Sai ferească Dumnezeu de furia arabilor …de furia albilor,de furia celor din Tibet,de furia celor din Taiwan, Malaezia, Japonia, Coreea de Sud, Australia, . Africa de Sud… nu-și dau seama cât de mici sunt…dispar de pe hartă,vor fi amintire, că partid nu că popor… poporul baie mama lui, abia așteaptă izbăvirea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here