vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNews484 de incendii la spitale și școli în ultimii 5 ani! Principalele...

484 de incendii la spitale și școli în ultimii 5 ani! Principalele cauze: instalațiile electrice defecte și fumatul

-

Nu mai puțin de 708 incendii au avut loc, în ultimi 5 ani, în spitalele, școlile și clădirile administrative din România, dezvăluie publicația Libertatea, citând un răspuns al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Dintre acestea, 123 au avut loc în spitale și 361 în școli.

Statistica arată că, în continuare, regulile pentru prevenirea incendiilor sunt bagatelizate de autoritățile responsabile și ignorate de oameni. Nici măcar dezastrul de la Colectiv, din noiembrie 2015, n-a schimbat mentalitățile.

O țară de inconștienți. Chiar și după Colectiv, lucrările sunt făcute de mântuială, neglijent, iar oamenii încalcă lejer măsurile de precauție

Se lucrează în continuare masiv după ureche, cu personal necalificat și firme „de partid” care fac instalații electrice improvizate și nesigure, iar oamenii, în ciuda tuturor restricțiilor, fumează în locuri nepermise și aruncă neglijent chiștoacele aprinse.

Rezultatul: nenumărate drame, sute de oameni morți, pagube materiale uriașe și o permanentă nesiguranță.

- Advertisement -

Potrivit datelor publicate de Libertatea, din cele 708 incendii petrecute în intervalul 2016-2020, 245 au pornit de la instalații electrice improvizate sau stricate.

Un caz aparte îl reprezintă spitalele, acolo unde se găsesc sute de pacienți, mulți dintre ei incapabili să fugă singuri atunci când izbucnește focul. 245 de incendii, din cele 708 (așadar, peste o treime din total), au avut loc în unitățile spitalicești.

În 123 de cazuri (jumătate din total), focul din spitale a plecat de la instalațiile electrice, de la fumatul în locuri nepermise, focul deschis și aparatele electrice sub tensiune.

- Advertisement -

Rezultatele anchetelor făcute de autorități pot fi puse la îndoială

Datele mai relevă ceva, observă jurnaliștii de la Libertatea: că niciodată ancheta n-a relevat drept cauză a incendiilor mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

Dar aici, cazul incendiului recent de la “Matei Balș”, din cauza căruia au murit până acum aproape 20 de oameni, arată altceva: că inclusiv corectitudinea anchetelor este discutabilă. Pacienții au dezvăluit că în saloane, din cauza frigului, oamenii se încălzeau cu aeroterme. Autoritățile au negat cu vehemență acest lucru, afirmând inițial că nu erau probleme cu căldura. După ce tot mai multe mărturii ale oamenilor internați au relevat altceva, s-a recunoscut, cu jumătate de gură, că e posibil să fi fost cam frig. Ancheta și rezultatele ei întârzie să fie prezentate public.

Este foarte improbabil ca, în ultimii 5 ani, cazul “Matei Balș” să fi fost unic în România. Mult mai plauzibilă este mușamalizarea cauzelor reale ale incendiilor.

În școli s-au înregistrat nu mai puțin de 361 de incendii! Într-o treime din cazuri (121) a fost vorba, din nou, de instalații electrice defecte sau improvizate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -