După 22 de ani de putere absolută în Rusia, lui Vladimir Putin i s-a apropiat funia de par. Își joacă probabil ultimele „roluri” de șef de stat și de dictator criminal. Destinul său amintește de cel al tiranului român Nicolae Ceaușescu, cel care la final era părăsit de aproape toți acoliții săi. Și în cazul fostului șef al KGB, situația e cam aceeași.
Informațiile din presa de la Kiev nu au apărut pe surse. Sunt chiar oficiale. Au fost făcute publice de Centrul de Contracarare a Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Conform comunicatului postat pe pagina oficială de Facebook a instituției ucrainene, se confirmă că Putin a mai rămas înconjurat doar de trei oligarhi „de buzunar” și că nu mai discută personal cu nimeni altcineva. Nici măcar cu Serghei Șoigu, ministru Apărării, cel care-i trimite scrisori autentificate atunci când trebuie să-i comunice ceva de urgență.
Comunicatul Centrului de Contracarare a Dezinformării
„Comitetul Central al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei confirmă că Putin își pierde sprijinul celui mai apropiat cerc de oligarhi. Acest lucru creează condițiile prealabile pentru o revoltă și schimbarea forțată a Guvernului în Rusia.
Au rămas oligarhii «de buzunar» Iuri Kovalciuk, Ghennadi Timcenko și Serghei Cemezov, care pot comunica direct cu el. Echipa de oligarhi din «epoca Elțîn» se retrage în mod demonstrativ din comunicarea personală, și tocmai de la ei Putin se teme de o «lovitură în spate».
Și Roman Abramovici, Volodimir Potanin, Oleg Deripaska, Mihailo Prohorov, Oleksandr Abramov, Andrei Melnicenko și-au pierdut deja și continuă să-și piardă bunurile și averea, din cauza sancțiunilor occidentale.
Afacerile nu pot tolera politicile unei persoane care au dus la consecințe atât de devastatoare asupra situației sale financiare. Prin urmare, ei sunt gata să ia măsuri decisive pentru a schimba situația actuală. Și, dacă Putin nu este de acord cu termenii lor, el se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur.”
https://www.facebook.com/protydiyadezinformatsiyi.cpd/posts/134539135761827
Ultimii 3 oligarhi de nădejde ai lui Putin
Iuri Kovalciuk (70 de ani)
- Om de afaceri rus, acționar majoritar și fost președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Rusiei.
- Are o avere de 1,5 miliarde de dolari (Forbes, 2022).
- Pe 20 martie 2014, el a fost supus sancțiunilor financiare și de viză ale SUA împotriva cetățenilor ruși implicați în anexarea Crimeei. Un comunicat al Departamentului de Trezorerie al SUA spunea că Iuri Kovalciuk se află în „cercul interior” al lui Putin și că era „casierul său personal”.
- La 30 iulie 2014, Kovalciuk a fost inclus pe „Lista neagră a UE”. Consiliul Uniunii Europene a remarcat că oligarhul este de multă vreme prieten al președintelui Putin. De asemenea, Kovalciuk este co-fondator al Cooperativei Lake Country, unde se adună oamenii influenți în jurul lui.
- Kovalciuk beneficiază de legături cu factorii de decizie ruși. El este președintele Russia Bank și cel mai mare acționar al acesteia. Russia Bank este considerată banca personală a înalților oficiali ruși. După anexarea ilegală a Crimeei, Russia Bank a deschis sucursale în Sevastopol și în alte localități, întărindu-și astfel afilierea cu Federația Rusă. În plus, banca deține acțiuni mari la National Media Group, trust ce controlează canalele TV pro-ruse și face politica Guvernului rus de destabilizare a Ucrainei.
Ghennadi Timcenko (69 de ani)
- Oligarh ruso-finlandez, membru al clanului lui Putin.
- Are o avere de 14,2 miliarde de dolari (Forbes, 2022):
- Proprietar al grupului de investiții private Volga Group, care este specializat în investiții în active de energie, transport și infrastructură.
- Președinte al Consiliului Economic al Camerei de Comerț și Industrie Franco-Ruse. Fost coproprietar al grupului Gunvor.
- Președinte al Consiliului de Administrație al Ligii Continentale de Hochei pe Gheață și președinte al clubului de hochei SKA din Sankt Petersburg.
- Membru al Consiliului de administrație al Societății Geografice Ruse.
- Cavaler al Legiunii de Onoare.
- Aliatul lui Putin în privatizarea întreprinderilor din Sankt Petersburg în anii ’90.
- Deținător fictiv al acțiunilor proprietarului actual, Vladimir Putin. Se ocupă de gestionarea banilor lui Putin în afara Rusiei, în principal în afacerile cu petrol și gaze.
Serghei Cemezov (69 de ani)
- Fost agent KGB, cu gradul de general-colonel.
- Are o avere de peste 6,5 milioane de dolari (Forbes, 2021).
- Director general al Rostech Corporation (fost director general al Rosoboronexport).
- Președinte al Uniunii Constructorilor de Mașini din Rusia.
- Membru al biroului Consiliului Suprem al Partidului Rusia Unită (PRU), partidul lui Putin.
- Este un apropiat al lui Vladimir Putin.
- În 2014 a fost inclus pe listele de sancțiuni ale UE și SUA din cauza războiului cu Ucraina în Donbass și a anexării Crimeei.
Singura sansa pentru Rusia si oligarhii care au degustat placerile occidentului este sa-l aresteze pe dezaxat si sa faca un simulacru de proces in care sa fie condamnat la moarte pentru distrugerea a doua tari. Vor mai pune in boxa pe Soigu si alti lingari si gata procesul. Noua conducere se va intelege ulterior cu marile puteri occidentale sa plateasca pagubele din Ucraina, se vor retrage din Dombas si Crimea. Insa toata arunca o va lua asupra sa Putin. Asa s-a intamplat cu Ceausescu care a murit singur impuscat ca un caine, asa a murit Hitler in bunker. Putin va fi gasit tap ispasitor, iar daca este viteaz pana la capat se sinucide onorabil. Odata dexazatul mort fiecare oligarh iti va negocia revenirea la luxul initial.