Codruța Kovesi, primul oficial european care a mers sub bombe în Ucraina. Rezoluție privind confiscarea averilor criminalilor de război

2
827
irina Venediktova - Laura Codruța Kovesi

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a mers vineri în Ucraina, țară aflată de peste trei săptămâni în război cu invadatorii ruși. Kovesi a semnat un acord cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, numită și „Kovesi a Ucrainei”. O rezoluție între cele două instituții prevede „confiscarea averilor criminalilor de război”.

Laura Codruța Kovesi (48 de ani) este primul oficial european care se deplasează în Ucraina după invadarea acestei țări de către armata rusă (24 februarie). Au mai fost recent premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, dar ei au reprezentat țări din UE, nu instituții europene.

Laura Codruța Kovesi şi procurorul european Juraj Novocky s-au întâlnit vineri dimineaţă cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Prin reprezentantele lor, Parchetul European (EPPO) şi Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, potrivit unui comunicat al EPPO.

Mesajul Laurei Codruța Kovesi în Ucraina:

 • „Întreaga lume este martoră la suferinţa, disperarea şi distrugerea pe care războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioţi ai voştri.”
 • „Suntem impresionaţi de exemplul dumneavoastră, de hotărârea Parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării.”
 • „Suntem convinşi că tenacitatea şi curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina.”
 • „Investigaţiile dumneavoastră privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii, comise în Ucraina, vor fi esenţiale pentru a pune în mişcare roţile justiţiei internaţionale şi pentru a permite începerea procesului de vindecare a naţiunilor ucraineană şi rusă.”

Acordul de lucru stabileşte baza unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE şi ale Ucrainei, printr-o anchetă şi urmărire penală eficiente, pentru a aduce în faţa justiţiei suspecţii de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a scris și ea pe Facebook despre vizita făcută de Kovesi, spunând că au discutat și despre „percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război”.

Mesajul procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova:

 • „Procurorul-șef al UE, Laura Kovesi, a venit să ne sprijine în Ucraina. Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul într-un război dificil.”
 • „Această întâlnire a fost organizată și desfășurată pe teritoriul Ucrainei.”
 • „Pe de o parte, invitatul și partenerul nostru exprimă nivelul de încredere și disponibilitatea de a coopera efectiv, în timp ce, pe de altă parte, îi dăm ocazia să se convingă personal că războiul nu este în news feed-ul nostru, ci în viața reală.”
 • „Am discutat despre interacțiunea Procuraturii UE cu forța de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război. Trebuie să găsim tot ce aparține celor care susțin uciderea în masă a civililor. Proprietățile lor vor merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean.”
 • „Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și a garantat eforturi comune pentru a stopa agresiunea rusă.”
 • „Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei.”
 • „Astăzi am semnat și un acord de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a încheiat un astfel de document.”
 • „Procurorul-șef al Uniunii Europene a adus și o scrisoare de susținere a procurorilor ucraineni din partea colegilor de la EPPO. Frontul nostru juridic se consolidează și asta înseamnă că victoria justiției este inevitabilă.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* VIDEO. Putin a sărbătorit masacrul din Ucraina printr-un scârbos miting pro-război, cu 100.000 de oameni aduși pe stadionul „Lujniki” din Moscova

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Infamul colonel rus Suharev, autorul unui masacru în 2014, a fost ucis de ucraineni împreună cu adjunctul său, maiorul Krilov

A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

* VIDEO. Cecenii lui Kadîrov se laudă cum, în strigăte de „Allahu akbar!”, mitraliază un bloc în care se află femei și copii

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin. Valoarea lor depășește un miliard de euro

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

Dan Voiculescu primește o lovitură strașnică de la CEDO: decizie în unanimitate împotriva oligarhului pușcăriaș! Condamnarea din 2014 a fost perfect legală, nici vorbă de „proces politic”

* „Antena 3 și-a bătut joc de mine!” Tristul destin al unei propagandiste anti-justiție: Roxana Ciucă – folosită și abandonată

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here