Centrul-fantomă găsit de Claudiu Năsui în minister: 20 de angajați cu salariul mediu de 19.446 de lei, dar care nu fac nimic!

4
13631

Claudiu Năsui, proaspătul ministru al Economiei, a publicat pe contul său de Facebook cifrele stupefiante ale uneia dintre instituțiile-căpușă găsite la preluarea mandatului: Centrul Național de Învățământ Turistic. CNIT a fost creată în 2012 și, de atunci, „suge“ milioane de lei anual absolut degeaba, fără să producă nimic! În acest timp, salariul mediu al sinecuriștilor “ascunși” acolo a explodat, crescând de 2,5 ori.

Cazul este de-a dreptul stupefiant. În total, în 8 ani s-au cheltuit cu acest centru-fantomă 21.794.636 lei. În primii 6 ani, activitatea a fost 0 (zero) pe linie, dar salariul mediu a crescut permanent, de la 8.568 lei (2013) la 16.342 lei (2017) pe lună.

În 2018 apar în instituție primele semne de viață – altele decât operațiunile bancare încasare a salariilor. Se organizează un curs de bucătari și se înmânează 17 diplome de absolvenți. Pentru acest uriaș efort, salariul mediu al celor 17 angajați la centru urcă la 18.484 lei/lună.

În 2019, activitatea devine de-a dreptul febrilă: două cursuri organizate, cu 13 absolvenți la cel de bucătari și 17 absolvenți la cel de cofetari.

Probabil că volumul de muncă i-a copleșit de-a dreptul pe bieții salariați ai centrului, pentru că s-au mai angajat trei oameni (s-a ajuns la un personal de 20), iar salariul a crescut din nou: 19.446 lei/lună.

Ministrul Năsui a adăugat pe Facebook că majoritatea celor 20 de persoane din acest azil de rentieri politici sunt angajate pe funcții de șefi: “Evident, nicio companie privată nu și-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviți falimentul, pe banii contribuabilului. Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil“.

Dezvăluirea ministrului Economiei, Claudiu Năsui

Nu mai trebuie să acceptăm să-și bată cineva joc de banii contribuabililor.

Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulți. Reportajul se găsește aici: https://cutt.ly/Vjsf8iP.

Compania există de mulți ani și ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat.

Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiți bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat.

În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri și au format un număr de 47 de persoane. Din 2012.

Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună.

Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală.

Evident, nicio companie privată nu și-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviți falimentul, pe banii contribuabilului.

Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil.

Făcând asta, am aflat și că această companie a mai fost în vizorul corpului de control în 2015. Am cerut raportul de control și l-am făcut public pe site-ul ministerului. Îl puteți consulta aici: https://cutt.ly/Bja0Gad.

Proprietatea de stat duce la indolență din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietățile statului, iar bugetul pare un sac etern fără fund.

Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în țara asta? Decât să tot acoperim găuri negre și să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului? De aceea trebuie să reducem impozitarea muncii în România. Să eliminăm taxarea pe salariul minim, o măsură care ar activa sute de mii de români și ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane. Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva.

Nu scriu ca să mă plâng, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevărul fix așa cum este el. Sunt foarte multe de făcut în minister. Azi încep ziua a 7-a de ministeriat. Vă voi ține la curent cu tot ce găsim și cum procedăm pentru a depăși toate obstacolele“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

4 COMENTARII

  1. FELICITĂRI, Domnule Năsui! MULT SUCCES!!!

    Iată, încă un membru al Alianței U.S.R.-P.L.U.S. care (la noul loc de muncă: minister, Parlament, Primărie, Consiliu Local sau Județean ș.a.m.d.) S-A PUS (SERIOS!) PE TREABĂ, așa cum au fost promisiunile din campaniile electorale!

    SUCCES întregii noi coaliții majoritare, de centru-dreapta, în Guvern, Parlament sau administrații-locale (U.A.T.-uri ori județe)!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here