Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă! Procurorii îi cer lui Iohannis încuviințarea urmării penale

3
4103

Direcția Națională Anticorupție îl acuză pe Costel Alexe, fostul ministru al Mediului în Guvernul Orban și actualul președinteal Consiliului Județean Iași, de luare de mită și instigare la delapidare. DNA cere acum Parchetului General sesizarea președintelui Klaus Iohannis, pentru ca acesta să încuviințeze începerea urmăririi penale.

Prejudiciul calculat de DNA este de peste 100.000 de lei, iar dosarul întocmit este de 10 volume. Faptele ar fi fost comise de Alexe, scriu procurorii DNA, în perioada martie-aprilie 2020, când acesta era ministru.

El ar fi cerut de la managerul unui combinat produse din tablă ca să-i elibereze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, deși acest lucru intra în atribuțiile de serviciu ale politicianului.

Cele 22 de tone de tablă s-au livrat pe 23 aprilie și 7 iulie, la o firmă administrată de un interpus al lui Alexe – o rudă de-a sa.

Despre Costel Alexe circulau deja, în zona lucrătorilor și a activiștilor din silvicultură și mediu, numeroase povești deloc plăcute.

Reporter de Iași a publicat un reportaj în care se arăta că politicianul avea un ranch de 3,8 hectare, lângă oraș, unde se găseau cai de rasă, struți, ponei și păuni.

La alegerile locale din 27 septembrie, Alexe a candidat la șefia Consiliului Județean Iași, pentru acest lucru renunțând la fotoliul de ministru. Anul trecut, Alexe l-a “transferat” pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de la PSD la PNL. Tot el a fost artizanul unei treceri în masă a primarilor și consilierilor PSD la PNL Iași.

Presa locală îl acuză că și-a plagiat lucrarea de doctorat.

Comunicatul DNA

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– instigarea la delapidare.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

3 COMENTARII

  1. Foarte bine ca DNA prinde banditii care jefuiesc Romania ! Dar totuși , un prejudiciu de 50 000 e euro e treaba DNA ? Din țara asta s-au jefuit mii de miliarde de euro ! Nu cumva DNA-ul post-Kovesi e doar o bătaie de joc ?

  2. Frumos…fata de alte site-uri ,pe care de acum incolo le consider cu adevarat independente de politic,dvs,nu va asumsti stirea,o treceti la autori „comuni”,adicatelea,REDACTIA..Plus ,tot fata de site-urile independente si obiective100%,NU catadicsiti sa dati si REOLUCA fostulyi ministru,caci asta inseamna presa libera,independenta,nu partinitoare!Si ce ati gasit sa scrieti dupa ce ati dat stirea?Relatari despre dansul ale presei locale PESEDISTE!!Frumos,n-am ce sa mai spun si chiar va spun sa va fie rusine,caci ,despre coruptul barna,ghinea si stelica ion,nu ati suflat o vorba!!!Totusi,e vorba de prezumtia de nevinovatie, trebuie ,inainte de a acuza indirect omul ,prin intermediul presei locale detinute de pesedisti,sa-i dai si dansului cuvantul,caci a fost comunicat presei…presei care a acceptat sa fie corecta …A mai fost un liberal care a fost acuzat de DNA,si nu s-a confirmat NIMIC,din „suspiciunea rezonabila” depusa de cineva de bine,a demisionat din toate functiile,NU a mai candidat la primarie si si-a dovedit nevinovatia!Sper ca asa va fi si in cazul lui Costel Alexe,pentru ca sigursnta cu care a raspuns acuzelor ma face sa cred ca cineva cu carnet rosu,calcat de coada ca a ajuns sef in locul sau la consiliul lical a depus un denunt in halul asta de caraghios!!!😀😁😂😃😅😄

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here