sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMainFake-news grosolan căruia i-a căzut victimă Dan Barna. Sursa intoxicării: site-ul lui...

Fake-news grosolan căruia i-a căzut victimă Dan Barna. Sursa intoxicării: site-ul lui Iosif Buble, soțul PSD-istei Diana Tușa

-

Un fake-news grosolan l-a avut drept victimă pe vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS), duminică seara. Acestuia i-a fost atribuit un text de joasă speță, dar care nu era al lui! Sursa intoxicării: site-ul Stiripesurse.ro, care-i aparține lui Iosif Buble, fost angajat al Antenei 3 și actualul soț al deputatei Diana Tușa (PSD).

Odată difuzată pe flux de către Stiripesurse.ro, „informația” a fost preluată de mai multe publicații serioase, rostogolindu-se rapid în mediul online.

Problema era că o anumită verificare nu mai era posibilă, pentru că știrea de pe Stiripesurse.ro făcea precizarea: „Ulterior, Dan Barna și-a șters postarea”.

Un cititor ne-a semnalat, totuși, o ciudățenie: un text identic celui atribuit vicepremierului Dan Barna era postat pe pagina jurnalistului Dan Bucura.

- Advertisement -

Am verificat, așa e: acel text a fost scris și postat de Dan Bucura!

L-am sunat pe Dan Barna și a confirmat evidența: n-a scris niciodată așa ceva, era o eroare (sau intoxicare) a celor de la Stiripesurse.ro.

„Nu am scris și, prin urmare, nici nu am șters textul respectiv, care mi-a fost atribuit în mod eronat. Cineva a greșit, înțeleg că între timp a corectat”, ne-a lămurit vicepremierul.

- Advertisement -

Dacă e o eroare, e jenantă: nu-l poți confunda, totuși, pe Dan Barna cu Dan Bucura!

Dar e inevitabil să nu te gândești la lanțul coincidențelor: Buble (ex-Antena 3) – Tușa (PSD) – CURS (sondaje plătite gras de PSD) – Stiripesurse.ro (site plătit gras de PSD)…

Soții Buble și Tușa, din constelația PSD

Lui Barna i-a fost lipit, temporar, un mesaj extrem de nociv

Lui Dan Barna, asocierea cu o asemenea postare îi aducea mari daune de imagine, dar și în plan politico-diplomatic. Stilul postării (care, repet, îi aparține lui Dan Bucura) este unul incompatibil cu statutul unui vicepremier, deputat, șef de partid.

Probleme majore ale textului:

 • Confuzii cumplite între etica de afaceri a companiilor chineze (având Particul Comunist în spate) și cea a giganților americani (Facebook, Instagram, Google).
 • Mesaj violent anti-american.
 • „La ăştia e OK, că ne spionează fraţii noştri, americanii??” – o întrebare care ar fi fost compromițătoare pentru Dan Barna (Dan Bucura nu mă interesează în speța asta).
 • „Şi unde puteau americanii să înceapă un asemenea proiect pilot, decât la noi?!” – o altă întrebare care ar fi fost compromițătoare pentru Dan Barna (Dan Bucura, nici de această dată, nu mă interesează).

Dan Barna e OK: nu are nicio legătură cu textul respectiv – nu el l-a scris.

Dar timp de câteva ore, Dan Barna a avut o mare problemă fără să știe.

Între timp, lucrurile s-au lămurit. Aceste rânduri au rolul de a le limpezi total.

Ce spunea știrea inițială (varianta cu Dan Barna)

Stiripesurse.ro: „Deputatul PNL Pavel Popescu propune interzicerea TikTok în România și o reglementare foarte dură a rețelelor sociale. El susține că rețeaua este folosită de China pentru a colecta date despre oameni și fac experiemente cu inteligență artificială și recunoaștere facială. Liderul USR-PLUS Dan Barna reacționează și susține, pe Facebook, că lui îi miroase «a luptă financiară povestea asta». «Păi și Facebook ce face, Pavele?! Sau Instagram? De Google nu mai zic?! La ăștia e OK, că ne spionează frații noștri, americanii??», îl întreabă liderul USR pe liberal.”

Titlul știrii inițialăepublicată de Stiripesurse.ro

Ce spune știrea revizuită (varianta cu Dan Bucura)

Stiripesurse.ro: „Deputatul PNL Pavel Popescu propune interzicerea TikTok în România și o reglementare foarte dură a rețelelor sociale. El susține că rețeaua este folosită de China pentru a colecta date despre oameni și fac experiemente cu inteligență artificială și recunoaștere facială. Dan Bucura reacționează și susține, pe Facebook, că lui îi miroase «a luptă financiară povestea asta«. «Păi și Facebook ce face, Pavele?! Sau Instagram? De Google nu mai zic?! La ăștia e ok, că ne spionează frații noștri, americanii??», îl întreabă Dan Bucura.”

Postarea lui Dan Bucura (atribuită inițial, eronat, lui Dan Barna)

„Bună rău asta: deputatul PNL Pavel Popescu vrea închiderea TikTok în România. Motivul: cică este un mijloc prin care ne spionează chinezii. Află ăia de la Beijing lucruri intime despre utilizatorul mioritic…

Păi, şi Facebook ce face, Pavele?! Sau Instagram? De Google nu mai zic?! La ăştia e OK, că ne spionează fraţii noştri, americanii??

Mie îmi miroase a luptă financiară povestea asta. S-a speriat jupân Zuckerberg că au scornit chinezoii ceva şi îl lasă fără monopol pe piaţa reţelelor de socializare, aşa că a apelat la prietenii săi sus-puşi să-l ajute cu boicotul concurenţei. Şi unde puteau americanii să înceapă un asemenea proiect pilot, decât la noi?!

– Dragi români, atenţie mare pe ce reţele vă scălămbăiţi! Până şi alea trebuie să fie ale cui trebuie…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

- Advertisement -

3 COMENTARII

 1. TEMA (!) este, DE FAPT, aceasta: acești… AȘA-ZIȘI (SUBLINIEM: așa-numiți!!!) „jurnaliști” (Sic!), gen… Iosif Buble sau Dan Bucura, pot produce „TZUNAMI”-uri de „FAKE-NEWS”, cu… (MARE!) ușurință!

  Un exemplu… (ABSOLUT-)PERSONAL: nouă, vorba-aiaaaa…, cum să spunem noiii…, „useriști-plusiști”-CONVINȘI (!), ne-a provocat o reacție… ALERGICĂ (!!!!!!!!!!!), de-a-dreptu’, știrea că Domnul Dan Barna a(R) fiiii… „ieșit-în-DECOR”… ÎNTR-UN ASEMENEA HAL(-FĂRĂ-de-HAL!), daaaaaaaaaaaaaaaaa?! Mai căăă… „NE-AM LEPĂDAT-de-dânsu’ „, nu altaaa…!

  Apoi (!)… ne-am LĂMURIT, Așadar… ULTERIOR!
  Darrr… RĂUL FUSESE, DEJA, PRODUS: PROSTIMEA (ca să nu o numim de-a dreptuuu’… TÂMPIMEA!!!!!!!) – din NENOROCIRE încă… foarte/uneori-DECISIV NUMEROASĂ! – a… ÎNGHIȚIT-și-(chiar-)DIGERAT/”procesat” acest MIZERABIL-produs, al unora precum Buble sau Bucura (cel puțin ultimul fiind aproape nelipsit de laaa… „prime-time”-urile unor televiziuni care se revendică a fi de centru-dreapta!???!!!!!!), daaaaaaaaaaaaaaaaa/!!!

  Rezultatul este acela că (PÂNĂ-ȘI!) media SERIOASĂ (!)… „A-ÎNGHIȚIT-ca-PELICANU’ ” aceste „FAKE-NEWS”-uri ale unor GUNOAIE-UMANE!!!

  Ce este de făcut (măcar de-acu’ mai departeeeeee…), frațiloooooor!!!!!!
  (Că ne papă PORCII ăștiaaa…, FABRICAȚI-în-LABORATOARE-PUTINISTE-or’-INDIGEN-SECURISTEEEEEE…, ca pe… uruială: acesta-i, în fond,… „Războiu’-HIBRID”!)

  • SCOPUL acestei (MIZERABILE!) DIVERSIUNI a fost DUBLU: compromiterea lui Dan Barna în fața… propriului electorat și, MAI ALES (!), băgarea unui… NOU „băț-prin-gard” în curtea noii coaliții majoritare parlamentaro-guvernamentale!
   (Asta-i SPAIMA lor, a nemernicilor ăstora: probabilitatea – MARE! – ca noua guvernare și majoritate-parlamentară, de centru-dreapta, chiar să funcționeze, și-ncă timp de patru ani!)

   În primul rând asta s-a urmărit: FABRICAREA unei așa-zise disensiuni între U.S.R.-P.L.U.S. (prin Dan Barna) și P.N.L. (prin Pavel Popescu)…

   De altfel, NIMIC NOU, căci asta este, în ultimii ani, strategia unora precum Bucura sau Buble: învrăjbirea partidelor de dreapta…
   (Din păcate, NU sunt singurii: sunt destui ca ei, NU NUMAI în media anti-reformă, pro-pesedistă sau, mai nou, pro-„auristă”, ci și pe la televiziunile și site-urile… considerate a fi mai degrabă de centru-dreapta!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -