vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLumeaAmericaȘOC ÎN AMERICA! Înregistrare audio cu Trump care presează un oficial să-i...

ȘOC ÎN AMERICA! Înregistrare audio cu Trump care presează un oficial să-i „găsească” 11.780 de voturi

-

Un scandal uriaș a izbucnit în SUA chiar pe finalul mandatului de președinte al lui Donald Trump. Acesta a fost înregistrat în timp ce încerca să-l convingă pe un oficial al comisiei electorale din statul Georgia „să-i facă rost” de voturile necesare pentru a-i anula victoria contracandidatului Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Convorbirea telefonică a avut loc sâmbătă, 2 ianuarie, și are o durată de aproape o oră.

Cotidianul Washington Post – același care în anii ’70 dezvăluia „afacerea Watergate”, ce a dus la demisia președintelui Nixon – a intrat acum în posesia acestei înregistrări audio și a publicat inclusiv transcriptul ei.

În timpul convorbirii neobișnuit de lungi, Donald Trump îi cere pe diverse tonuri republicanului Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să-i găsească 11.780 de voturi pentru a depăși avansul pe care Joe Biden îl are în fața sa.

Trump îl ceartă, îl flatează, îl imploră și îl amenință pe oficialul republican cu un val de consecințe legale, dacă acesta refuză să-l susțină. La un moment dat, îi spune că în caz contrar, își asumă „un mare risc”.

- Advertisement -

„Este în regulă să spui că ai recalculat”, i-a spus Trump, printre altele, oficialului republican, responsabil cu organizarea alegerilor în statul Georgia.

„Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (…), pentru că am câştigat acest stat”, i-a mai spus Trump.

Invocând „zvonuri” ale unor fraude, Donald Trump susţine în acest dialog, cu o voce gâtuită de emoţie, că în mod nedrept alegerile i-au fost „furate”.

- Advertisement -

Pe întreaga durată a convorbirii, Raffensperger și juristul său resping ceea ce susține Trump. Ei îi explică președintelui că sunt teorii ale conspirației și că cele 11.779 de voturi pe care Joe Biden le-a obținut în plus în Georgia sunt corecte și cinstite.

„Washington Post” menționează că această convorbire telefonică ar putea avea urmări din punct de vedere legal.

Victoria democratului Joe Biden în Georgia la aproximativ 12.000 de voturi diferenţă a fost confirmată printr-o renumărare a voturilor şi mai multe audituri, reaminteşte Agenția France Presse, citată de Agerpres.

Undă de șoc la Washington

Publicarea acestei înregistrări, pe tema căreia deocamdată Casa Albă a refuzat să comenteze, a stârnit o undă de şoc în capitala federală Washington, inclusiv în tabăra republicană. Înregistrarea a fost preluată de mai multe canale media, care dezbat intens acum subiectul.

„Este copleşitor”, a postat pe Twitter congresmenul republican Adam Kinzinger, care le-a cerut colegilor de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului. „Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată”, a spus congresmanul republican.

„Este expus astfel dispreţul lui Trump faţă de democraţie”, a comentat reprezentantul democrat Adam Schiff, care consideră că aceste presiuni sunt „potenţial condamnabile” din punct de vedere legal.

Colega sa Debbie Wasserman Schultz denunță fapta unui „preşedinte disperat şi corupt”.

În Congres, pe 6 ianuarie

Donald Trump s-a angajat într-o adevărată cruciadă după alegerile din noiembrie, pentru a nega victoria candidatului democrat Joe Biden, dar a suferit eşecuri sistematice în instanţă şi în faţa aleşilor locali, inclusiv a republicanilor, care au rezistat presiunii sale.

Colegiul Electoral a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu votul a 306 electori, faţă de 232 pentru preşedintele în exerciţiu, rezultat care urmează să fie certificat miercuri, 6 ianuarie, în Congres. Apoi, pe 20 ianuarie, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

11 senatori republicani au anunţat însă sâmbătă că se vor opune certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Este o ultimă tentativă de contestare, care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va putea împiedica. Demersul este unul neobişnuit și riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Cateva zile, ca sa vedem comentariile altor „companii” de stiri in afara CNN (Antena 3 e afiliat), WP, … Cartianu si cu Ciocazanu mor de foame si de mult nu mai sunt independenti … cum pretind … Malin Bot vorbeste despre aceste fenomene ci ne are rabdare sa-l asculte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -