Vaccinarea pentru grosul populației începe în aprilie, anunță dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei

0
361
Coordonatorul campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiță, s-a vaccinat anti-Covid cu Pfizer

Vaccinarea anti-Covid pentru marea masă a populației va începe în aprilie, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale. Aceasta va fi cea de-a treia și ultima etapă a programului de imunizare în masă împotriva virusului Sars-CoV-2.

Pentru aceasta, vor trebui să fie finalizate însă, în prealabil, primele două faze ale vaccinării, pentru categoriile de risc, și care înseamnă 5,5 milioane de oameni! Cum până atunci mai sunt 3 luni, ritmul ar trebui să fie de peste 1,8 milioane de oameni în fiecare din lunile ianuarie, februarie și martie.

Potrivit medicului-coordonator Valeriu Gheorghiță, din cei 5,5 milioane de oameni din primele două categorii de risc, aproximativ 4 milioane sunt persoanele vulnerabile (în vârstă sau cu boli asociate). Circa 1,5 milioane sunt lucrătorii în domenii esențiale precum medicii, funcționarii publici care interacționează cu publicul și profesorii.

Pentru a atinge ritmul de vaccinare necesar, se vor organiza în total circa 1.000 de centre de vaccinare, inclusiv caravane mobile pentru zonele rurale. Capacitatea acestor centre de vaccinare va fi de 150.000 de persoane pe zi.

Valeriu Gheorghiță a detaliat: “Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale“.

Până la urmă, această desfășurare de forțe s-ar putea să fie mult prea amplă pentru nivelul de acceptare a vaccinului în societate. Conspiraționiștii și antivacciniștii sunt pretutindeni, puternic susținuți de campanii agresive și bine puse la punct atât în rețelele sociale, cât și la diverse posturi TV.

Medicul-coordonator conștientizează acest lucru: “Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here