luni, februarie 26, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaScriitor rus otrăvit de Putin: "Nu puteți stopa cursul vieții! Cineva vă...

Scriitor rus otrăvit de Putin: „Nu puteți stopa cursul vieții! Cineva vă va schimba!”

-

Celebrul scriitor rus Dmitri Bîkov, salvat ca prin minune de la moarte după ce a fost otrăvit în 2019 de ciracii lui Vladimir Putin, a lansat o serie de atacuri dure la adresa tiranului de la Kremlin. În prezent, Bîkov se află în SUA pentru documentarea noului său roman. În urmă cu trei ani, el a ajuns în comă fiindcă a îndrăznit să spună că anexarea Crimeei este o tragedie similară cu cea din Donbass.

Autor a 13 volume de poezie și 15 de proză, Dmitri Bîkov (54 de ani) a acordat un interviu pentru canalul Hodorkovski Live, unde a vorbit pe larg despre “operațiunea specială” declanșată de Putn în Ucraina. Scriitorul și-a exprimat opiniile în cadrul emisiunii „Vozduh” („Aer”).

Postul emite pe YouTube în fiecare zi, de la ora 20.00 (ora Moscovei), fiind asociat cu omul de afaceri Mihail Hodorkovski (58 de ani), arestat pentru presupuse fapte de evaziune fiscală și eliberat după 10 ani de detenție printr-un ordin de grațiere semnat în 2013 de Vladimir Putin. Cum a ieșit din închisoare, fostul președinte al grupului petrolier Iukos s-a refugiat la Berlin.

La un moment dat, moderatoarea emisiunii „Vozduh” l-a întrebat pe Bîkov despre situația din Ucraina: “Cine este vinovat pentru ceea ce se întâmplă? Putin, oamenii, intelectualitatea, conspirația mondială?”

- Advertisement -

Dmitri Bîkov, biograf al uriașului scriitor Boris Pasternak (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958), a declarat tranșant că Putin este principalul vinovat pentru crimele comise în Ucraina. Practic, romancierul rus l-a desființat pe sceleratul de la Kremlin, spunând că, în cele din urmă, îi va suna ceasul.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă cele mai importante afirmații ale lui Bîkov.

VIDEO: Interviul lui Dmitri Bîkov

„O țară mare se naște sub ochii mei și aceasta nu este Rusia”

* „O țară mare se naște sub ochii mei și aceasta nu este Rusia. Sunt dureros de jignit, pe de o parte, și, pe de alta, sunt teribil de mândru de ei” (de ucrainenii).

- Advertisement -

* „Pentru ceea ce se întâmplă, Putin este vinovat, cu siguranță. Se vorbește despre faptul că Putin execută doar voința profundă a oamenilor. Nu cred că Putin exprimă voința profundă a oamenilor. Dorința oamenilor este întotdeauna dublă.”

* „Pe de o parte, el dorește să fie rău destul de des. Pe de alta, dorința trebuie să fie foarte puternică. Depinde de Putere ce fel de dorință va fi răspândită. Fie ea va sta la baza resentimentului imperialist, fie la cea a dezvoltării creative.”

„El nu este un om creativ, nu este talentat la nimic”

* „Resentimentul imperialist permite victoria rapidă pe distanțe mici, cu pierderi catastrofale într-o zi. Iar dezvoltarea creativă presupune muncă și, important, vrând-nevrând, anumite capabilități creative sau intelectuale, pe care nu le văd de drept la Putin.”

* „Văd unele capabilități manipulatoare, nu creative. El (Putin – n. red.) nu este un om creativ, nu este talentat la nimic. Ei (militarii lui Putin – n. red.) nici nu știu să se lupte foarte bine. Când la conducerea țării se află un om care nu este talentat la nimic, principalul lui scop e să înșele oamenii prin așa-zisa exprimare creativă. A fost alegerea lui. El e răspunzător pentru ea.”

„Trebuie condamnată minciuna teribil de ticăloasă a Rusiei contemporane”

* „Ce a construit Rusia în ultimii 30 de ani – să nu luăm ultimii 900 de ani, că a zburat în Cosmos – în afară de sistemul de lagăre, de cantitatea imensă de legi represive, de o cultură mediocră? Să fim deschiși față de oameni: în comparație cu toată arta contemporană, proză, poezie, cinematografie, teatru, pictură, Rusia a distrus toate astea în ultimii 30 de ani.”

* „Ucraina trebuie ajutată astăzi, pentru că se opune unui nod colosal. Nu doar celui rusesc. Ucraina, de una singură, se întâlnește cu o furtună a întregului secol XX. Secolul XX nu vrea să se încheie, el vrea să-și supună misiunea sângeroasă, iar Ucraina vrea să trăiască în secolul XXI. Și de aceea trebuie ajutată.”

* „Trebuie condamnată minciuna teribil de ticăloasă a Rusiei contemporane. Trebuie să se lupte cu ei, să-i denunțe (se referă la Ucraina – n. red.). Trebuie să le ardă pământul de sub picioare. Deja le ard picioarele și șepcile deasupra capului.”

„Putin va muri, chiar dacă nu-i place să audă despre asta”

* „Ei (Putin și camarila sa – n. red.) conservă trecutul, dar asta e deznădejde. Așa ceva făcea Alexandru al III-lea” (Împărat al întregii Rusii, Țar al Poloniei și Mare Duce al Finlandei la finele secolului XIX. Un conservator care a realizat contrareforme, precum și rusificarea teritoriilor naționale).

* „Haideți să construim o iarnă eternă și să-i închidem pe toți înfrigurații în adăposturi, dar primăvara tot va veni prin cursul firesc al lucrurilor, un lucru inevitabil. Iar Putin va muri, chiar dacă nu-i place să audă despre asta.”

* „Cred că principala cauză a catastrofei care s-a întâmplat în cazul lui Mihail Efremov (actor rus de teatru și film, regizor, condamnat la închisoare pentru că ar fi comis un accident mortal în timp ce se afla băut la volan – n. red.), care a fost otrăvit, închis pentru conducere în stare de ebrietate – eu nu l-am văzut urcând vreodată băut la volan – a fost rolul morții lui Putin.”

Trei personaje care pot să-i ia locul lui Putin

* „Mă rog la Dumnezeu și îi mulțumesc că eu am scăpat, pentru că n-aș mai fi semnat dedesubt, aș fi fost o altă reprezentare a satirei. Vorbind despre moartea necesară a lui Putin, el va muri fără doar și poate. Nu poate trăi veșnic. De aceea, realizând un asemenea pariu – Rusia nu e Putin -, este o treabă destul de periculoasă. Nu puteți stopa cursul vieții! Cineva vă va schimba! Încercarea de redeschidere a diviziunii Europei după Ialta anului ’45 înseamnă un pic de retardare.”

Dmitri Bîkov are trei favoriți la postul de președinte al Federației Ruse, după eliminarea teroristului Putin:

  • Aleksei Navalnîi (principal opozant al actualei puteri de la Kremlin, încarcerat în colonia Vladimir);
  • Mihail Hodorkovski (om de afaceri rus);
  • Aleksei Arestovici (consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski).

De-a lungul carierei sale, Dmitri Bîkov a ținut prelegeri în străinătate la Universitatea Princeton (New Jersey, SUA), Universitatea Brandeis (Massachusetts, SUA), Universitatea Cambridge (Anglia) și Colegiul de Arte și Științe Umaniste de la Universitatea din Maryland (SUA).

L-a refuzat de două ori pe Putin

Dmitri Bîkov a fost unul din liderii celei mai importante mișcări de opoziție anti-Putin care a funcționat la Moscova până în 2013.

A refuzat de două ori o invitație personală la o întâlnire a personalităților culturale cu președintele rus. Pe 7 octombrie 2009 a explicat că nu vrea să-i spună lucruri neplăcute chiar de ziua lui. Iar pe 29 aprilie 2011 și-a motivat absența din cauză că se afla în alt oraș.

La 10 decembrie 2011, a participat și a vorbit la un miting de protest, în Piața Bolotnaia din Moscova, împotriva falsificării rezultatelor alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse din cea de-a șasea convocare.

A intrat apoi în comitetul de organizare al următoarelor demonstrații. El și-a argumentat prezența prin faptul că „m-am săturat de un asemenea sentiment de putere și de o asemenea atmosferă în țară”. El a răspuns astfel „liniei directe” a lui Putin.

„Nu legănați barca – șobolanul nostru este bolnav!”

La 4 februarie 2012, Dmitri Bîkov a participat la un miting de protest anti-Putin în aceeași Piață Bolotnaia, unde s-a alăturat cererii de eliberare a tuturor deținuților politici. Printre numeroasele afișe originale ale opoziției, cel al scriitorului rus – „Nu legănați barca – șobolanul nostru este bolnav!” – a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune. Era conceput ca o replică la fraza putinistă despre „legănatul bărcii” la sesiunea plenară finală a celei de-a cincea convocări a Dumei de Stat din 23 noiembrie 2011.

În martie 2014, împreună cu o serie de alte figuri ale științei și culturii, el și-a exprimat dezacordul față de politica autorităților ruse în Crimeea. Cinci ani mai târziu, Bîkov a subliniat că anexarea peninsulei ucrainene reprezintă o tragedie similară cu cea produsă în Donbass.

Băgat în spital după modelul Navalnîi

Pe 16 aprilie 2019, Dmitri Bîkov urma să susțină o prelegere la Ufa (oraș de 1,1 milioane de locuitori, capitala Republicii Bașkiria). A ajuns însă în secția de neurochirurgie a spitalului de urgență nr. 22, cu suspiciune de atac vascular cerebral. Ulterior, acest diagnostic n-a fost confirmat. În timpul internării a dezvoltat un edem cerebral.

În următoarea zi i-a fost aprobat transferul la un spital din Moscova, printr-un zbor special organizat de redactorii ziarului independent „Novaia Gazeta”.

A stat internat în total 13 zile. Înainte să fie externat, romancierul a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei: „Motivul spitalizării mele este otrăvirea. Probabil voi supăra mulți oameni, dar de mult nu m-am simțit atât de bine!”.

În urma investigațiilor efectuate de The Insider și Bellingcat, s-a constatat că otrăvirea lui Bîkov a fost o tentativă de crimă și că a fost organizată de aceiași ofițeri FSB (fostul KGB) care au pus la cale otrăvirea lui Alexei Navalnîi și a lui Vladimir Kara-Murza.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

* Sadicul care a pisat Mariupolul cu bombe din aer este un general rus de origine ucraineană, din Odessa! A mai făcut masacre printre civili în Cecenia, Georgia și Siria

* Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

* Rusia amenință tot mai primitiv, Finlanda nici n-o bagă în seamă: dezbate în Parlament aderarea la NATO. „Moscova a devenit nemiloasă, imprevizibilă şi agresivă”

* Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* AUDIO. Ucrainenii fac astăzi exact ce ar fi trebuit să facă românii în 1917 și 1940. Neagu Djuvara era de aceeași părere

* Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, are două surse de venit. Soția sa are funcție mare la stat

* Autorii rușinii de la Târgul de Turism din New York sunt „cei mai mari sinecuriști”, plătiți de statul român „cu 6.000-12.000 de euro pe lună”

* Patronul ziarului „Adevărul”, trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal. Prejudiciul: 32,6 milioane de euro. Burci e plecat în Emirate

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -