Cu ce pierderi produse inamicilor se laudă rușii și ucrainenii, în 5 săptămâni de război

1
1635
Pe harta războiului din Ucraina au apărut, pentru prima oară de la începerea invaziei rusești, porțiuni verzi care arată terenurile recucerite de ucraineni în ultimele zile, prin contraatacuri. Grafic: BBC

Rusia și Ucraina au anunțat oficial câte pierderi pretind că și-au provocat una alteia de la începutul invaziei lansate de trupele lui Putin, pe 24 februarie. Cifrele sunt puțin credibile atât în privința pagubelor produse inamicului, cât și în privința pierderilor proprii.

Într-un discurs ținut sâmbăta trecută de general-colonel Serghei Rudskoi, șeful Direcției operaționale principale a Statului Major General al Forțelor Armate ruse, se pretinde că, până acum, armata de invazie a pierdut 1.351 de militari uciși și 3.825 răniți.

General-colonel Serghei Rudskoi, șeful forțelor rusești: forțele armate ucrainene au pierdut 30.000 de oameni și 1.587 din cele 2.416 tancuri

În ceea ce privește daunele provocate apărătorilor ucraineni, Rudskoi a anunțat că „pe parcursul primei luni de ostilități, pierderile forțelor armate ale Ucrainei, împreună cu Garda Națională, sunt de aproximativ 30.000 de persoane, din care 14.000 irecuperabile (uciși – n. red.) și 16.000 sanitare (răniți – n. red.).

De asemenea, comandantul armatei ruse a susținut că „din cele 2.416 tancuri și alte vehicule blindate (ucrainene – n. red.) care se aflau în luptă la 24 februarie, au fost distruse 1.587 de unități; 636 de unități din cele 1.509 tunuri de artilerie de câmp și mortiere; 163 din 535 MLRS (sisteme lansatoare de rachete multiple – n. red.); 112 din 152 de avioane, 75 din 149 de elicoptere; 36 de drone Bayraktar TB2 din 35;
180 de sisteme de apărare antiaeriană S-300 și Buk M1; 300 radare pentru diverse scopuri“.

Rușii mai susțin că au fost distruse 15 aerodromuri militare și 39 de baze unde se țineau depozite și arsenale, „care conțineau până la 70% din toate stocurile de echipament militar, material și combustibil, precum și 1.054.000 de tone de muniție”.

Deși comandantul forțelor rusești pretinde că ucrainenii au suferit pierderi îngrozitoare și abia-abia mai rezistă, totuși aceștia au trecut de câteva zile la contraatac și recuceresc orașe

Șeful operațiunilor militare desfășurate de Rusia pretindea sâmbăta trecută că ucrainenii sunt la limita rezistenței: „Toate cele 24 de formațiuni ale Forțelor Terestre care existau înainte de începerea operațiunii au suferit pierderi semnificative. Ucraina nu mai are rezerve organizate. Pierderile sunt refăcute pe seama persoanelor mobilizate și a personalului forțelor de apărare teritorială care nu au pregătirea necesară, ceea ce crește riscul unor pierderi mari“.

Cu toate acestea, de atunci și până azi forțele ucrainene au trecut la contraofensivă în mai multe zone și au reușit să elibereze orașe și teritorii-cheie, silindu-i pe ruși să dea înapoi.
Rușii au anunțat cât armament au primit ucrainenii de la occidentali, avertizând că acest lucru e inutil, pentru că oricum deznodământul luptei va fi același: „De la începutul ostilităților, țările occidentale au furnizat regimului de la Kiev 109 tunuri de artilerie de câmp, 3.800 de arme antitanc, inclusiv Javelin, Milan, Konkurs, NLAW ATGM, M-72, Panzerfaust-3, 897 Stinger și Igla MANPADS. Considerăm că este o greșeală imensă ca țările occidentale să furnizeze arme Kievului. Acest lucru întârzie conflictul, crește numărul victimelor și nu va putea influența rezultatul operațiunii. Scopul real al acestor livrări nu este de a sprijini Ucraina, ci de a o antrena într-un conflict militar pe termen lung «până la ultimul ucrainean»“.

Au existat referiri și la străinii care au venit să lupte pentru Ucraina: „În plus, la inițiativa conducerii ucrainene, țara a devenit un adăpost pentru 6.595 de mercenari și teroriști străini din 62 de state. Aceștia nu se supun regulilor de război și vor fi distruși fără milă. Astăzi, numărul mercenarilor străini este în scădere. Acest lucru a fost facilitat de loviturile de mare precizie asupra bazelor și taberelor de antrenament ale acestora. La 13 martie, peste 200 de militanți au fost uciși și peste 400 au fost răniți numai la Starichi și la terenul de antrenament Iavorovskii. Observ că niciun mercenar străin nu a sosit în Ucraina în ultimele șapte zile. Dimpotrivă, a avut loc un exod. În decurs de o săptămână, 285 de luptători au fugit în Polonia, Ungaria și România, sper că fără Stinger și Javelin“.

Ucrainenii pretind că au omorât 17.300 de militari ruși și că au distrus 605 tancuri

La rândul lor, forțele armate ucrainene au anunțat miercuri, 30 martie, un bilanț al pierderilor provocate rușilor după 5 săptămâni de lupte:
– 17.300 de militari uciși
– 131 de avioane
– 131 de elicoptere
– 605 tancuri
– 75 de cisterne de alimentare
– 81 de drone
– 21 de echipamente speciale
– 1.723 de transportoare blindate
– 305 sisteme de artilerie
– 96 de MLRS
– 1.184 de vehicule/camioane
– 7 nave
– 54 de sisteme antiaeriene
– 4 sisteme mobile SRBM (rachete balistice cu rază scurtă de acțiune).

Niciunul din bilanțurile anunțate de cele două tabere nu este credibil. Săptămâna trecută, NATO a evaluat la 40.000 de oameni pierderile totale ale armatei ruse, însemnând morți, răniți, prizonieri și dispăruți (cei mai mulți, dezertori). Numărul morților era evaluat la 7.000 – adică de peste două ori mai puțini decât spun ucrainenii.

Într-un articol șters ulterior, tabloidul Komsomolskaia Pravda, apropiat Moscovei, a scris săptămâna trecută că ar fi vorba de 9.861 de militari ruși morți. Informația a fost apoi negată și pusă pe seama unui atac cibernetic.

Ucrainenii refuză să facă publice propriile pierderi. În urmă cu o săptămână, după o întrunire a șefilor de guverne din Uniunea Europeană, premierul bulgar a afirmat însă că „o treime din armata ucraineană a fost distrusă”.

Regruparea forțelor rusești și apelul la mercenari străini arată că pierderile suferite de armata lui Putin sunt cu mult mai mari decât se recunoaște oficial

Dincolo de vorbe rămân însă faptele din teren. Iar acolo armata rusă bate în retragere. În ultimele zile, ucrainenii au recuperat unele zone și au recâștigat inițiativa strategică în nordul țării.

Rușii, în schimb, au început să-și retragă forțe din nord și să le trimită pe fronturile din sudul și estul Ucrainei. Analiștii cred că noul plan al lui Putin este forțarea acestor zone prin întărirea efectivelor de aici cu unitățile retrase din nord.

Cert este, după cum au concluzionat înalți ofițeri NATO și analiști militari experimentați, că Rusia și-a supraestimat capacitatea militară și a înțeles, după o lună de război, că nu e capabilă să atace pe 6 teatre separate de luptă, așa cum a încercat inițial. Ceea ce se întâmplă acum este recunoașterea implicită a faptului că armata rusă nu e în stare să atace decât pe câte un singur front odată, iar acesta va fi în sudul sau în estul Ucrainei.

De asemenea, aducerea unor mercenari străini și a unor unități paramilitare precum luptătorii ceceni sau grupul privat Wagner arată că pierderile rușilor sunt cu mult mai mari decât cele anunțate oficial. Aceste improvizații arată că Putin a terminat resursele militare profesioniste ale Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Durii lui Putin” i-au otrăvit pe negociatorii ucraineni și pe Abramovici! „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”

VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

„Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

„Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

1 COMENTARIU

  1. Rusii mint de 10 ori intotdeauna. A pretinde ca au omorat 30.000 de militari si ei au pierdut doar 1300 este realmente absurd. Pai daca au cu 1500 mai putin de ce nu continua campania avand asa trupe numeroase? De ce ucrainenii au inceput sa ii impinga spre granita? Asa m-am saturat de acest popor rus care este involuat, primitiv, ghiolban. Lumea civilizata ar trebui sa renunte la tot ce inseamna rusesc si sa inchida taraba pentru mujici pe vecie. Sa traiasca in grota loc precum liliecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here