CCR a respins rapid sesizarea USR pe Legea Bugetului. Când PSD și PNL au blocat ilegal moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu, CCR a tras de timp o lună

2
1773
Fostul procuror comunist Valer Dorneanu, acum președintele Curții Constituționale a României, este unul din oamenii-cheie ai sistemului care subjugă România. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

Curtea Constituțională a României a respins marți sesizarea pe care USR o depusese vineri, privind încălcarea prevederilor Constituției prin Legea Bugetului de Stat pe 2022. Este un veritabil record pentru judecătorii CCR, care în alte cazuri, când interesele PSD o cereau, au tergiversat discutarea cazurilor cu lunile.

La câteva zile după ce a aruncat România în afara acordurilor cu UE proclamând că legislația internă nu trebuie să se subordoneze celei europene – deși Constituția modificată prin referendum în 2003 este explicită în acest sens –, CCR a respins la foc automat toate sesizările USR. Partidul de opoziție reclamase mai multe abuzuri comise de majoritatea PSD-PNL-UDMR sub patronajul președintelui Iohannis.

După exact 4 zile (din care 3 au fost Crăciunul), CCR s-a întrunit și a dat undă verde legii care merge acum la președinte, pentru promulgare.

Curtea condusă de Valer Dorneanu se situează astfel într-o contradicție stridentă cu comportamentul de astă-toamnă. USR și AUR au depus atunci la începutul lui septembrie o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Coaliția PSD-PNL a blocat-o neconstituțional în Parlament, refuzând s-o dezbată și s-o supună la vot. Cazul a fost reclamat la CCR, dar această instituție a amânat verdictul până după Congresul PNL, pentru că Florin Cîțu nu putea câștiga funcția de președinte al liberalilor dacă intra în alegeri fără să mai fie premier.

Acela a fost unul din abuzurile fățișe ale Curții Constituționale, instituție subjugată politic intereselor PSD în primul rând. În final, CCR a emis verdictul în bătaie de joc, după Congresul PNL și după ce PSD a depus la rându-i o moțiune de cenzură. Practic, când CCR a stabilit că USR avusese dreptate, deja nu mai exista obiectul acțiunii.

Comunicatul CCR privind sesizarea USR de neconstituționalitate a Legii Bugetului pe 2022

Curtea Constituțională a fost învestită, în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu soluționarea, în cadrul controlului anterior promulgării, a obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii bugetului de stat pe anul 2022, obiecție formulată de un număr de 51 de deputați aparținând Grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților.

În ziua de 28 decembrie 2021, Plenul Curții Constituționale a preschimbat, din oficiu, în temeiul art.230 din Codul de procedură civilă coroborat cu art.14 din Legea nr.47/1992, termenul de judecată iniţial fixat, de la data de 29 decembrie 2021 la data de 28 decembrie 2021, dată la care s-a pronunțat asupra obiecției de neconstituționalitate antereferite.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:

1. A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.

2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

3. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

2 COMENTARII

  1. S-a intamplat ceea ce spuneam inca de sambata 25.12.2021. CCR ne-a aratat (a cata oara, Doamne?) ca nu da nici o ceapa degerata pe articolul din constitutie care spune ca toti suntem egali in fata legii. La asa popo’ , asa „judecatori”. DE RAHAT CU PERJE. SI POPORUL SI JUDECATORII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here