Moștenitoarele lui Dinu Patriciu, obligate să plătească 141 de milioane de dolari în solidar cu Rompetrol (prejudiciu + penalități)

0
2893
Ascensiunea lui Dinu Patriciu a fost ciudată și fulminantă. Fără să aibă, practic, niciun ban, a cumpărat rafinăria Petromidia după ce a luat 58 de milioane de dolari din datoria pe care Libia o avea față de România

Fiicele și fostele neveste ale răposatului milionar Dinu Patriciu au fost silite de Curtea de Apel București să plătească, în solidar cu Rompetrol, prejudiciul adus statului român și penalitățile aferente în valoare de 141 de milioane de dolari, scrie G4Media.ro. Sentința nu este definitivă.

Povestea ascensiunii fulminante a lui Dinu Patriciu (care a decedat în 2014, cu două luni înainte de sentința definitivă în dosarul Rompetrol) începe în 1998. Politician liberal amic cu Tăriceanu, Patriciu a cumpărat Rompetrol, fostă firmă comunistă de exploatări petroliere care avea de recuperat datorii din țări ale lumii a treia cu care regimul Ceaușescu avusese relații economice. Printre acestea, Libia și Turkmenistan.

Libia, unde conducea Gaddafi, avea o datorie de 88 de milioane de dolari către statul român, prin Rompetrol. Cum-necum, Patriciu a recuperat 58 de milioane de dolari din această datorie, bani care i-au rămas lui și cu care a cumpărat în 2000 uriașa rafinărie Petromidia, de la Năvodari. La momentul respectiv, el a promis că va plăti și datoria de 600 de milioane de dolari pe care Petromidia o făcuse față de statul român. Datoria n-a fost plătită niciodată.

Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciu – 29 de milioane de dolari. Mai rămân 112 milioane

După un proces-maraton, în care ancheta și judecata a durat 10 ani, în 2014 s-au dat sentințele. Patriciu murise de două luni, așa că n-a mai fost condamnat. În schimb, au primit închisoare Alexandru Bucșă, fostul director al Rompetrol, Petrică Grama, fost șef al Direcției Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanțelor, dar și prietenul lui Patriciu, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu – acesta din urmă, pentru manipularea Bursei de capital în momentul listării Rompetrol.

În 2018, Tribunalul București a stabilit că moștenitoarele lui Patriciu – fosta soție Dana Rodica Patriciu și fetele Ana și Maria Patriciu – trebuie să plătească prejudiciul din dosarul Rompetrol I în solidar cu fosta Rompetrol SA (acum Oilfield Exploration Business Solutions).
Curtea de Apel București a decis în 2019 rejudecarea dosarului, moment în care a intrat în luptă și mama fetelor, cealaltă nevastă a lui Patriciu – Sabina.

Acum, Curtea de Apel le-a obligat pe toate să plătească în solidar cu Rompetrol prejudiciul de 58 de milioane de dolari și dobânda acumulată din 2001 – alte peste 83 de milioane.
Compania kazahă a achitat deja 29 de milioane de dolari din prejudiciu, dar a rămas de plată cealaltă jumătate și dobânda integral.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here