„Care pandemie, doamnă? Atunci tu și ea de ce nu ați murit?“ Relatarea translatoarei: Șoșoacă a turbat când jurnalista italiană a spus că există Covid

0
4105
Șoșoacă (dreapta) și-a schimbat atitudinea față de jurnalista Lucia Goracci când aceasta i-a spus că e pandemie și că se protejează purtând mască și prin vaccin

Incredibilele incidente petrecute vineri, în casa familiei Șoșoacă, unde o echipă de jurnaliști de la televiziunea italiană Rai Uno a fost sechestrată și agresată de senatoare și soțul aceștia, au fost relatate de Delia Marinescu, translatoarea interviului. La rândul ei jurnalistă, aceasta a mediat dialogul și a asistat la întreaga scenă.

Delia Marinescu – acum angajată la Scena 9 – povestește că lucrurile au degenerat brusc atunci când Șoșoacă a spus că oamenii sunt omorâți și băgați în saci, iar reportera Lucia Goracci a întrebat: „De cine? De pandemie!”.

Interviul s-a întrerupt când Șoșoacă a amenințat-o pe translatoare. Jurnalista italiană s-a sesizat și a cerut să plece, dar senatoarea a blocat ușa, sechestrând echipa de la Rai Uno

Senatoarea s-a înfuriat brusc și tot ce a urmat a părut o scenă dintr-un teatru absurd. A negat că ar exista pandemia, argumentând cu faptul că jurnalista italiancă și interpreta româncă sunt în viață. Lucia Goracci i-a replicat că ea poartă mască și s-a vaccinat.

Șoșoacă a spus că vrea să continue în limba română, iar jurnalista nu s-a arătat deranjată, făcând o remarcă binevoitoare: româna seamănă cu italiana. Conspiraționista a repezit-o însă, spunându-i că italiana seamănă cu româna, nu invers!

Delia Marinescu relatează că Șoșoacă a chemat-o și a atenționat-o să aibă grijă cum traduce pentru că ea știe și italiană și engleză și va fi foarte atentă. Jurnalista italiană s-a enervat când a văzut că interpreta este amenințată și a pus capăt interviului.

Din acel moment, evenimentele au luat-o razna. Suspicioasă, mai ales că-i auzise pe jurnaliștii străini vorbind în engleză între ei, Șoșoacă nu i-a mai crezut că sunt de la presă, i-a pus să se legitimeze, i-a închis în casă și a sunat poliția.

A urmat scandalul, amenințările din partea senatoarei, apariția polițiștilor și atacul lansat de Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei.

Luni, Șoșoacă și grupul ei de fani agresivi a mers la Parchetul Sectorului 1, unde a ieșit un alt scandal, de data asta cu jurnaliștii români. 

Relatarea integrală a Deliei Marinescu, așa cum a fost publicată pe contul de Facebook al acesteia

„Ați îmbrâncit-o pe doamna Șoșoacă?”, mă întreabă azi dimineață un reporter după două ore de audieri la Secția 1 de Poliție. Mi se pare că nu aud bine. Fac pași, cu camerele după mine.

Am fost chemată în calitate de martor într-un dosar penal pentru ultraj. Soțul senatoarei Diana Șoșoacă se află sub control judiciar după ce vineri, 10 decembrie 2021, a lovit un polițist care încerca s-o apere pe jurnalista italiană Lucia Goracci. Eram în biroul de avocatură al senatoarei, unde ne chemase pentru un interviu.

Lucia Goracci e șefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Iraq și Europa de Sud-Est. Voia să facă un reportaj despre pandemie în România și m-a întrebat dacă pot să fiu ”fixer” (intermediar și traducător) pentru ea și echipa ei. Plănuia să vorbească cu oameni de ambele părți ale vaccinării. Pe senatoare o văzuse într-un reportaj la CNN și a trecut-o pe listă. Am confirmat interviuri cu un medic de la Institutul Balș, un fotograf care a pozat în ATI, un preot, un medic sudanez care convinge oamenii dintr-un sat din Dolj să facă vaccinul și Diana Șoșoacă.

”Str. Turda…”, îmi scrie senatoarea pe sms adresa completă. La 15.40 ne prezentăm la biroul ei. Ne întâmpină cu un zâmbet larg și farfuriuțe cu covrigei și alune. Pe pereți, steagul României, steagul dacilor și un colaj cu fotografii cu senatoarea. Goracci propune să înceapă interviul chiar acolo, în fața colajului. Șoșoacă aprobă.

Schimbă câteva replici despre Covid19 și arată la cameră un sac mare și negru de plastic, în care zice că sunt băgați oamenii omorâți.

– De cine? De pandemie!, intervine Goracci.

– Care pandemie, doamnă? Atunci tu și ea de ce nu ați murit?

– Pentru că sunt vaccinată și port mască.

Deși până acum vorbise cu Goracci în engleză, Șoșoacă ne anunță că vrea să continue în română, pentru că asta e limba noastră.

– Da, seamănă cu italiana, zice jurnalista.

– Nu, italiana seamănă cu româna, o corectează senatoarea.

Mă cheamă lângă ea și-mi zice sever să am grijă cum traduc, pentru că ea știe și engleză, și italiană și o să verifice.

– O amenințați cumva?, o întreabă Goracci.

– Dacă nu vă convin condițiile, puteți să plecați, răspunde Șoșoacă.

– Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a amenințat. Mulțumim oricum pentru timpul acordat.

Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede și încuie ușa. Nu ne mai crede că suntem jurnaliști și ne cere legitimațiile. Sună la 112. “În momentul ăsta vorbiți cu un senator al României, da?”, îmi zice. Goracci trage de ușă și strigă “Dă-ne drumul! Asta e răpire!” Ușa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reușește să scape.

Eu, cameramanul sârb Miki Stojicic și editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai rămânem încuiați în apartamentul-birou, împreună cu senatoarea, soțul ei și bărbatul nou venit. Șoșoacă ne filmează, și eu la fel. Mă amenință că o să plătesc pentru asta. Le cere străinilor să șteargă toată filmarea.

– Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva, exclamă Yildiz.

Poliția vine în vreo 10 minute. Se întoarce și Goracci, care începe să filmeze scena și strigă să îi elibereze colegii. Silvestru Șoșoacă îi smulge telefonul din mână și masca de pe față, o lovește și sare la polițistul care se băgase între ei. “Silviu, încetează!”, repetă Șoșoacă. Îmbrânceli, agitație, urlete. Senatoarea le zice polițiștilor să ne șteargă filmările și să ne rețină, că i-am fi furat din casă.

Ieșim. În fața blocului, polițiștii de la Secția 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresați. Da, zice echipa Rai, și mergem cu șoferul nostru. La secție, ne percheziționează minuțios pe toți, ne caută în genți și în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri.

Ne spun că am fost conduși acolo pentru că Diana Șoșoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secție, cum pretind acum polițiștii. Le zice că vrea să plece. Polițiștii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secția de poliție, putem pleca. E miezul nopții.

A doua zi, la 6 dimineața, mergem cu toată echipa în Dolj, să ducem la bun sfârșit reportajul. Pe drum mă sună un inspector de poliție de la Secția 1 să îmi spună că sunt chemată la audieri în calitate de martor pentru dosarul penal deschis pe numele lui Silvestru Șoșoacă, pentru ultraj împotriva polițistului agresat.

”Ați îmbrâncit-o pe doamna Șoșoacă?”, mă întreabă azi pe mine un reporter.

Nu. Am fost privați de libertate, iar jurnalista din Italia și un polițist au fost agresați în timp ce ne făceam cu toții meseria.

Pe stiripesurse.ro scrie că “Marinescu e acuzată că ar fi lovit-o pe Șoșoacă”.

__

Le mulțumesc familiei, prietenilor, colegilor mei jurnaliști din țară și din afară și avocatului care mă reprezintă pro bono, pentru toată susținerea și solidaritatea lor.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mafia din justiție a planificat cu cinism lichidarea lui Danileț: l-a exclus de ziua lui! Azi, „judecătorul #Rezist” împlinește 46 de ani

* Stelian Ion despre „cazul Danileț”: „Este o acțiune de răzbunare și epurare. Au reușit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze. Vom sesiza Comisia Europeană”

* Mihai Șora: „Călușul în gură și cizma pe grumaz. Vin vremuri grele pentru magistrații cinstiți”

* VIDEO. Soțul senatoarei Șoșoacă, dosar penal și 60 de zile control judiciar, pentru că a lovit un polițist. Al doilea dosar, pentru sechestrarea unor jurnaliști de la Rai Uno

* VIDEO. „M-a mușcat de mână!” Rai Uno a difuzat imaginile în care soții Șoșoacă agresează jurnaliștii italieni. Reportera Lucia Goracci a fugit pe scări

* Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

* PSD îl pune pe fratele lui Paul Stănescu șef la ANRE. Așa ajunge un afacerist din agricultură șef peste piața de energie din România!

* VIDEO. Cumplitul sfârșit al Andreei Kaba, membră USR și fiica viceprimarului din Jimbolia. S-a dus la Cluj să-și caute de lucru și a murit carbonizată în pensiune

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (23). O stenogramă pierdută

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here