Ambasada SUA, „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură

1
322
Cristi Danileț la Ambasada SUA

Abuzul scandalos făcut de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin excluderea judecătorului Cristi Danileț (46 de ani) din magistratură, a oripilat și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, care se declară „profund îngrijorată”, expresie pe care n-a mai folosit-o de pe vremea „regimului Dragnea”.

Printr-un mesaj transmis prin pagina sa de Facebook, Ambasada SUA încurajează Guvernul Ciucă ”să continue reformele judiciare și anticorupție”.

Misiunea diplomatică americană postează și o poză în care Cristi Danileț apare alături de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz.

Mesajul Ambasadei SUA

”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură.

O justiție independentă, care respectă statul de drept, este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație.

Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație.

Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc.”

Cei 5 din „plutonul de execuție”

Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus, luni, 13 decembrie, din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ de la Tribynalul Cluj, pentru câteva clipuri video postate pe rețeaua TikTok. Danileț va ataca decizia CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Clipurile video incriminate erau absolut banale: Danileț s-a filmat executând mișcări de karate, tunzând gardul viu din curtea casei sale ori curățând o piscină. Cei 5 membri CSM care l-au executat pe judecătorul clujean au considerat însă că acesta  „a adus atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”.

Secţia pentru judecători a CSM a luat decizia de excludere a lui Danileţ din magistratură cu majoritate de voturi, la limită (5 din 9). Doi membri ai CSM au pledat pentru respingerea acţiunii disciplinare, iar alți doi pentru o sancţiune mai blândă: diminuarea salariului cu 25% pe o perioadă de un an.

Cei 5 judecători care au votat o asemenea abominație: Bogdan Mateescu (președintele CSM și al Secției pentru judecători), Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu.

Alte două judecătoare, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, au fost mai ponderate, dar au votat tot o formă de umilire a lui Danileț: diminuarea salariului cu 25% timp de un an.

Doar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan s-au pronunțat pentru respingerea acţiunii disciplinare inițiate de Inspecția Judiciară, condusă de „judecătorul lui Dragnea”, Bogdan Netejoru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mafia din justiție a planificat cu cinism lichidarea lui Danileț: l-a exclus de ziua lui! Azi, „judecătorul #Rezist” împlinește 46 de ani

* Stelian Ion despre „cazul Danileț”: „Este o acțiune de răzbunare și epurare. Au reușit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze. Vom sesiza Comisia Europeană”

* VIDEO. Soțul senatoarei Șoșoacă, dosar penal și 60 de zile control judiciar, pentru că a lovit un polițist. Al doilea dosar, pentru sechestrarea unor jurnaliști de la Rai Uno

* VIDEO. „M-a mușcat de mână!” Rai Uno a difuzat imaginile în care soții Șoșoacă agresează jurnaliștii italieni. Reportera Lucia Goracci a fugit pe scări

* Coaliția lui Iohannis, dispreț total: fratele lui Paul Stănescu a fost numit la ANRE fără a mai da și pe la audierile din Parlament

* Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

* VIDEO. Cumplitul sfârșit al Andreei Kaba, membră USR și fiica viceprimarului din Jimbolia. S-a dus la Cluj să-și caute de lucru și a murit carbonizată în pensiune

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (23). O stenogramă pierdută

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here