Ponta se ceartă cu Biserica pe calendarul ortodox. BOR: „Îl distribuie ilegal”. Ponta, obraznic: „Se gândesc doar la bani”

1
2417

O ceartă ca la ușa cortului a izbucnit între Biserica Ortodoxă Română și partidul Pro România pe tema calendarelor bisericești, notează Libertatea. Patriarhia s-a sesizat că Pro România distribuie gratuit calendare ortodoxe cu însemnul partidului și acuză o înșelăciune, oamenilor dându-li-se impresia că BOR susține această formațiune. Ponta, în schimb, le dă peste nas prelaților spunând că, spre deosebire de ei, Pro România s-a gândit la oamenii sărmani, cărora le dă gratuit ceea ce preoții le dau pe bani.

Acțiunea Pro România este una de amploare, pentru că e vorba de 2,8 milioane de calendare ortodoxe distribuite cu predilecție în București, dar și în țară. BOR s-a sesizat și a reacționat prompt printr-un comunicat de presă. Patriarhia reproșează partidului că implică Biserica în lupta politică și că, în plus, a tipărit calendarele cu o grămadă de greșeli liturgice și a omis sfinți și sărbători religioase.

BOR: „Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora“

Biroul de presă al BOR a remis rapid un comunicat postat pe site-ul oficial al instituției, basilica.ro: „Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase.

Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 și 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute  calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române“. 

Ponta: „E o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar”

În replică, Victor Ponta a declarat pentru Libertatea că BOR se gândește doar la bani și, în plus, calendarele religioase distribuite de Pro România nu arată precum cele ale Bisericii: „Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial. I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit gratuit niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here