Anarhistul ÎPS Teodosie ar putea rămâne fără Ordinul Național „Steaua României”. Inițiativa de retragere a decorației îi aparține unui jurnalist și scriitor constănțean

6
4923
ÎPS Teodosie minte oamenii spunându-le că „sunt atâtea efecte negative“ ale vaccinului anti-Covid și că UE ar fi anunțat că nu se va mai administra

Am primit la redacție un set de documente, adresat Administrației Prezidențiale, care conține în principal o cerere, argumentată în 45 de puncte, de retragere a celei mai înalte distincții de stat românești,  Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pe care o deține Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Demersul este inițiat de Constantin Cumpănă, vechi și cunoscut ziarist constănțean încă în activitate, autor al unor volume de istorie a tragediilor navale în care au fost implicate nave românești sau petrecute în apele noastre teritoriale, ca și al unei ample lucrări despre un celebru personaj al istoriei Deltei Dunării (vestitul Terente).

Conform comunicatului semnat de inițiator, la data de 12 iulie 2021 a fost remisă o Cerere către Administrația Prezidențială – Cancelaria Ordinelorpentru întrunirea Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”. Se solicită judecarea faptelor comise de numitul Teodosie Petrescu, călugăr și înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române (Macedon Petrescu, pe numele civil) și retragerea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Decorat de Ion Iliescu, contestat de mulți jurnaliști și de alte persoane publice

Inițiativa ziaristului constănțean  Constantin Cumpănă  este susținută de mai mulți jurnaliști din București, Constanța, Timișoara, Buzău, dar și de persoane din diferite alte domenii.

Teodosie Petrescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, potrivit art. 1 din Decretul nr. 977 / 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, semnat de Ion Iliescu, președintele României la acea dată.

Cererea de retragere este în conformitate cu prevederile Legii nr. 29 / 31 martie 2000 privind sistemul național de decorații al României, Capitolul X – Retragerea decorațiilor, art. 52, lit., „bˮ, și art. 53.

Demersul nu reprezintă un atac la adresa cultului ortodox sau a instituției BOR

În preambulul argumentării se precizează foarte clar că demersul nu reprezintă, în niciun caz, un atac la adresa cultului ortodox sau a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), nici măcar o tentativă de defăimare a celui vizat.

De asemenea, în document se arată:De la data întronării sale ca Arhiepiscop al Tomisului (8 aprilie 2001), Teodosie Petrescu (Macedon Petrescu) a comis numeroase fapte deosebit de grave, unele opozabile canoanelor BOR și Statutului pentru organizarea și funcționarea BORaltele de natură penală, incompatibile cu demnitatea funcției sale, fapte dezonorante și intolerabile, care aduc grave prejudicii imaginii și credibilității ortodoxiei, în general, Bisericii Ortodoxe Române în special și, în cazul de față, însăși instituției Ordinului Național Steaua României”. 

Se mai menționează că faptele grave de care este acuzat ÎPS Teodosie Petrescu în acest document „NU trebuie analizate și considerate ca fiind exclusiv probleme interne ale instituției, ci cauzatoare de prejudicii grave ale imaginii tuturor credincioșilor, în general, și membrilor din sistemul național de decorații al României, în special”.

Inițiatorul afirmă că faptele grave arătate în anexa la cerere nu sunt inventate sau exagerate, ci sunt întocmai cu cele comise de acest înalt ierarh din Sfântul Sinod al BOR,  „păstor al unei turme de peste 685.000 de credincioși ortodocși din Arhiepiscopia Tomisului”.

Jurnalistul Constantin Cumpănă

Însuși Preafericitul Daniel a făcut publice mai multe acuzații grave la adresa lui Teodosie

În finalul preambului se precizează: „Faptul că însuși Preafericitul Patriarh Daniel a făcut publice mai multe acuzații grave la adresa lui Teodosie Petrescu (Macedon Petrescu) reprezintă încă o dovadă că, în cadrul Bisericii Ortodoxe, chiar la vârful conducerii acesteia, există grave și complexe probleme, dar și o dorință vizibilă și necesară de a nu mai fi tolerate”.

Argumentarea cererii de retragere a Ordinului Național Steaua României cuprinde 45 de acuzații, un adevărat rechizitoriu al faptelor comise de numitul Teodosie Petrescu (Macedon Petrescu), „pe care le considerăm degradante, dezonorante, inacceptabile și incompatibile cu calitatea de deținător al Ordinului STEAUA ROMÂNIEI”. „Ele se constituie într-o formă continuată de sfidare atât a Statului Român, cât și a Sfântului Sinod al BOR, personal a Preafericitului Patriarh Daniel, aducând, totodată, grave prejudicii de imagine și morale tuturor membrilor Ordinului Național Steaua României, cea mai înaltă distincție românească”.

Reamintim că și fostului premier Adrian Năstase (PSD), prietenul și protectorul declarat al Arhiepiscopului Teodosie, i-a fost retrasă aceeași distincție, iar decizia Administrației Prezidențiale a fost întărită de instanțe.

Cele 45 de argumente ale cererii ziaristului constănțean vor fi prezentate pe larg și analizate într-un articol viitor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Planurile lui Dragnea: vrea să se opereze la prietenii din Israel, apoi începe răfuiala cu actuala conducere a PSD

* VIDEO. Avocata lui Dragnea a aprobat afirmația toxică a acestuia! Fostul ministru Cătălin Predoiu: E o minciună!

VIDEO. Dragnea a ieșit din pușcărie la fel de ticălos cum a intrat! Cică a lăsat o „Românie prosperă” și a găsit o „dictatură feroce”. Despre PSD: e „praf”, „un partid fără personalitate”

VIDEO. Cei trei care l-au întâmpinat pe Dragnea după pușcărie: Carmen (mândra din tinerețe), Irina (mândra de la bătrânețe) și Codrin (pajul favorit)

Ion Rădoi și concubina sa – 60 de zile sub control judiciar. Nu au voie să iasă din țară sau să poarte arme. Una dintre acuzații: șantajul

VIDEO. Ironia istoriei: un elicopter american se salvează aterizând forțat în fața „Blocului Rusesc” din fosta „Piață Stalin” și „Piață Hitler”, actuala „Charles de Gaulle”!

Sondaj Inscop: PSD crește, PNL e peste scorul de la alegeri, USR-PLUS recuperează, AUR o ia în jos (după un salt spectaculos)

Victimizare nerușinată la Antena 1: „Aştept să mă omoare cineva pe stradă… să-mi dea c-un bolovan sau c-un cuţit la gât… să ne omoare copiii”

EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Tavarăș Cozmin, am găsit noile construcții ilegale de pe plaja din Mamaia! E și mai grav: sunt castele, nu hoteluri!

Adrian Ursu, mârlănie în direct: „Este o putoare la Sectorul 1!”

6 COMENTARII

  • A fost decorat în noiembrie 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
   Altfel spus, ipochimenul este egal cu Eminescu, Creangă, Arghezi, Blaga, Minulescu, Bacovia, Balzac, Coelho, Dostoievski, Dumas, Tolstoi etc.

 1. Ne mirăm (SINCER!) că NICIUN alt deținător al acestei distincții… NU a cerut, până acum…, să-i fie retras Ordinul TURNĂTORULUI-la-SECURITATE (ATESTAT/DOVEDIT de către C.N.S.A.S.!!!!!) „Mache”: se simt… onorați, cumvaaa…, de o astfel de alăturare în același club??????????????????????!!!!!

 2. […] Ziariştii.com a primit la redacție un set de documente, adresat Administrației Prezidențiale, care conține în principal, o cerere, argumentată în 45 de puncte, de retragere a celei mai înalte distincții de stat românești, Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pe care o deține Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, scrie jurnalistul Paul Pîrvu. […]

 3. Mergând pe prezumția-de-nevinovăție(-morală), putem accepta explicația, din partea celorlalți deținători ai Ordinului Național „Steaua României”, că NU ar fi știut cu cine sunt colegi de distincție…

  Dar acum, după ce au aflat, academicianul Șora și ceilalți… CUM VOR REACȚIONA (PUBLIC), CE DEMERSURI VOR ÎNTREPRINDE?????!!!

  Suntem foarteeee curioși să vedem! Noi, la ZIARISTII.COM, vom reveni cu cele 45 de puncte ale rechizitoriului gazetarului constănțean, care te fac să te întrebi NU doar de ce are decorație și funcție de arhiepiscop acest Macedon Porcu (după numale său inițial), sursa „Mache” a Securității-ceaușiste (conform C.N.S.A.S.), ci chiar… DE CE MAI ESTE ÎN LIBERTATE un asemenea individ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here