Navalnîi a ieșit din comă, în spitalul din Berlin. Inventatorul otrăvii Noviciok: “Nu-mi explic cum a scăpat!”

2
4844
Vladimir Putin - Aleksei Navalnîi

Alexei Navalnîi, opozantul dictatorului rus Vladimir Putin otrăvit cu Noviciok luna trecută, a ieșit din comă și reușește să perceapă ceea ce-i spun medicii germani care-l îngrijesc la Berlin.

Reprezentanți ai spitalului Charite, din capitala Germaniei, au declarat pentru Associated Press că starea lui Navalnîi s-a îmbunătățit, iar medicii l-au scos din comă și i-au redus asistența respiratorie. Totuși, “consecințele pe termen lung ale otrăvirii grave nu pot fi încă excluse”.

Otrăvirea lui Navalnîi arată că Putin se teme într-un moment în care tronul aliatului Lukașenko se clatină în Belarus, sub presiunea protestelor

Navalnîi, principalul opozant al lui Putin în Rusia, a fost otrăvit luna trecută, pe aeroportul din Tomsk, cu o substanță extrem de toxică, Noviciok, care i-a fost strecurată în ceai. Noviciok este o otravă pe care agenții regimului lui Putin au folosit-o și în cazul altor persoane considerate periculoase pentru dictator. Fostul spion Serghei Skripal fusese și el otrăvit, în 2018, tot cu Noviciok.

După ce a băut ceaiul, Navalnîi a urcat în avion, unde i s-a făcut rău. Aeronava a aterizat de urgență, iar pacientul a fost internat inițial într-un spital din orașul siberian, iar familiei și apropiaților nu li s-a dat voie să ajungă la el.

Otrăvirea lui Navalnîi arată că, deși Putin pare să controleze cu mână de fier țara și tocmai și-a asigurat domnia pe viață printr-o modificare a Constituției, totuși regimul se teme. Atentatul la viața opozantului lui Putin vine în contextul în care o mișcare de masă are loc, de mai multe săptămâni, în Belarus, unde un alt dictator apropiat de Putin, Aleksander Lukașenko, este contestat de sute de mii de oameni în stradă. În ciuda represiunii, dictatorul de la Minsk, aflat la putere din 1994, nu reușește să înăbușe protestele oamenilor care vor libertate.

În urma presiunilor făcute la nivel internațional, Moscova a cedat și a acceptat ca Navalnîi să fie transportat cu o aeronavă, de urgență, la Berlin, unde a fost internat.

Regimul Putin a negat vehement că ar avea un amestec. Însă medicii germani au descoperit, după analize amănunțite, că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. De atunci, Uniunea Europeană presează Kremlinul să declanșeze o anchetă și să anunțe cine e vinovat de această tentativă de omor a unui opozant al regimului.

Uglev, inventatorul Noviciok, are remușcări că a fabricat această otravă. Regimul lui Putin îl supraveghează permanent pe savant

Inventatorul Noviciok – un agent neurotoxic foarte puternic –, Vladimir Uglev, spune acum că nu poate dormi și că are remușcări pentru că a fabricat această armă. Uglev a inventat Noviciok în perioada Uniunii Sovietice. Acum în vârstă de 73 de ani, Uglev spune acum despre opera la care a muncit 15 ani că este “o armă de distrugere în masă”.

„Eu am fost primul care a reuşit să creeze un tip de Noviciok. Era în decembrie 1975. Am făcut-o în scopuri militare. O ştiam, aşa cum a ştiut-o şi Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Însă în acele vremuri nu ţi se cereau lucruri, ţi se dădeau ordine“, a povestit Uglev pentru agenția spaniolă de presă EFE.

Inventatorul otrăvii spune că „dacă este adevărat că i-au pus Noviciok în ceai, la aeroport”, au fost „nu mai mult de două-trei miligrame”, adică „o zecime dintr-o picătură”. Uglev este uimit că Navalnîi e încă în viață: “Nu ştiu cum de n-a murit. Poate pentru că a intrat rapid în comă sau pentru că medicii i-au dat un antidot. Sau poate nu a băut tot ceaiul“.

Uglev este în prezent un proscris pentru regimul de la Moscova. În 1990 a renunțat să mai fabrice arme chimice pentru URSS, iar în 1993, alături de alt cercetător (care a fugit între timp în SUA), a dezvăluit că Rusia continua să facă experimente cu arme chimice, deși semnase tratate internaționale care interziceau acest lucru.

Serviciile secrete l-au luat la ochi. În 2018, după ce KGB l-a otrăvit pe agentul dublu Skripal în Marea Britanie tot cu Noviciok, Uglev a acordat câteva interviuri despre această otravă. Imediat după aceea, o mașină l-a lovit în plin pe o trecere de pietoni, dar savantul a scăpat cu viață.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fiul-actor al lui Ilie Dumitrescu, prins drogat la volan, cu cocaină și canabis! În iunie a fost infectat cu Covid

Un fost judecător corupt, devenit avocat, a murit de Covid la 44 de ani. A luat virusul în vacanța din Grecia. Tovarășul său de concediu a murit tot de Covid, cu 16 zile înainte

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

VIDEO. Doi nenorociți, soț și soție, bat sălbatic un copil de 13 ani. El îl dă cu capul de pământ, ea îi aplică lovituri de țață. Motivul: fetița lor ar fi fost lovită de mingea băieților care jucau fotbal

2 COMENTARII

  1. Cred că totul e o cacealma KGB -ista..!!nu cred că Putin e așa vede prost….are dreptate creatorul otrăvii ,trebuia să fie mort .,dar culmea trăiește…și culmea mama Angela l-a luat la ea in Berlin!!…au vrut, englezii, americanii, francezii,…dar nu, Putin l-a dat prietenei lui din STASI….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here