vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsOMS: Cele 5 animale sălbatice, crescute de chinezi în ferme, care ar...

OMS: Cele 5 animale sălbatice, crescute de chinezi în ferme, care ar fi putut transmite virusul SARS-CoV-2 de la liliac la om

-

Anunțul făcut joi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), privind originea pandemiei de SARS-CoV-2, a readus în atenție animalele – purtători intermediari – care ar fi putut transmite virusul de la liliac la om. Cinci specii au fost enumerat de un specialist al OMS.

Zoologul britanic Peter Daszak, unul dintre experții care au făcut parte din misiunea de investigație a OMS în China, a făcut un anunț care poate deveni istoric: virusul a trecut, probabil, de la liliecii din sudul Chinei la animalele sălbatice din ferme și apoi la oameni.

„Ei iau animale exotice precum zibete, porci spinoși, pangolini, câini enot și șobolani de bambus și îi înmulțesc în captivitate”, a declarat Daszak, într-un interviu.

Cele 5 specii menționate de Peter Daszak au două elemente comune: sunt animale sălbatice, dar chinezii le cresc intensiv în ferme, pentru a le sacrifica. Cel mai probabil, una dintre aceste 5 specii a fost intermediarul între liliac și om, pentru transmiterea virusului.

- Advertisement -

Zibeta (civetul)

Mamifer carnivor, mic, slab, mai ales nocturn, originar din Asia tropicală și Africa. Trăiește în special în pădurile tropicale. Există mai mult de o duzină de specii diferite de zibete.

Zibetă

Pangolinul

Mamifer nocturn, lipsit de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș. Are o coadă lungă și puternică, bot alungit, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele. Picioarele pangolinului sunt înarmate cu gheare puternice și încovoiate ca niște căngi, cu care animalul poate săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor cu care se hrănește. Trăiește în regiunile tropicale.

Pangolin cu pui

Porcul spinos

Rozătoare de talie mijlocie sau mică, scurmătoare, cu corpul acoperit pe spate și laturi cu țepi sau cu peri lungi, groși și rigizi. Picioarele anterioare au gheare puternice, adaptate la săpat. Clavicula este rudimentară. Sunt răspândite în regiunile calde din Africa, sudul Europei, sudul Asiei.

- Advertisement -
Porc spinos

Câinele enot

Animal omnivor, cu blană prețioasă, asemănător cu un câine. Blană de culoare între gălbui-roșcat și cafeniu-închis, cu spicul perilor de culoare neagră; pe spate, pe obraji și picioare domină nuanțe mai închise, iar ventral cele deschise (brun-gălbui). Se poate hrăni cu fructe și plante de apă, dar preferă o alimentație carnivoră, cuprinzând broaște, insecte acvatice, șoareci, bizami, păsări și ouăle acestora. E numit și „bursuc cu barbă”. Trăiește în special în apropierea apelor, rar în zone cu umiditate mai scăzută. În unele cazuri luptă cu vulpea pentru a prelua vizuina acesteia.

Câine enot

Șobolanul de bambus

Șobolan mare, asemănător cu un castor, are blana deasă, cafenie-cenușie, botul turtit, corpul îndesat şi coada scurtă, rotunjită şi solzoasă. Trăiește în pâlcurile de bambuși, săpând tuneluri şi încăperi de cuibărit între rădăcini. Bun cățărător, se hrănește cu rădăcini şi lăstari de bambus, precum şi cu diverse semințe şi fructe.

Șobolan de bambus

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Gogosi.
    Datul cu parerea.
    „Probabil”???

    Sa se vina cu un singur animal, unul singur, in fata lumii , despre care sa se zica:
    „uitati, acest specimen a fost gasit infectat cu coronavirusul care provoaca boala la om, si stim sigur ca nu l-a luat de la om”…

    De ce nu exista epidemie si la animale?

    „Oameni de stiinta” sunt astia?
    „Probabil”, „se pare ca”???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -