Dacian Cioloș, unul dintre cei mai influenți politicieni români la nivel european, s-a arătat îngrijorat de rezultatele slabe obținute de elevi la testele PISA.
Fostul premier îi propune președintelui Iohannis inițierea unui nou pact pe Educație care să se concretizeze prin numirea în fruntea acestui minister a unui expert care să administreze un proiect de țară și să aibă un mandat lung, de cel puțin 5 ani, neputând fi schimbat de niciun partid, indiferent cine e la putere.
„Președintele Klaus Iohannis ar trebui să inițieze un nou pact național pentru Educație, unul care să prevadă, pe lângă procentul din PIB alocat obligatoriu de guverne, și un acord între toate partidele politice pentru păstrarea aceluiași ministru la Ministerul Educației minimum cinci ani, indiferent cât de des se succed guvernele și indiferent de culoarea politică a acestora”, a scris Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.
Acesta consideră că ministrul educației ar trebui să fie o persoană recunoscută public, dar care nu are nicio legătură cu structurile de partid, să aibă o gândire independentă și să poată coordona un proiect de o asemenea anvergură.
„Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual, dar să îl cunoască bine, de preferat o personalitate publică recunoscută tocmai pentru performanță în economia reală”, a mai adăugat fostul premier al României.
Dacian Cioloș mai spune că normal ar fi ca actualul președinte să facă o astfel de nominalizare pentru că a coordonat din postura de șef al statului un proiect de analiză a sistemului de educație din România.
„Președintele Iohannis a strâns suficiente astfel de personalități în grupurile de lucru ale proiectului România Educată. Avem nevoie de obiective concrete legate de performanța copiilor, nu numai de sumele alocate sistemului de educație, dar, cel mai important, avem nevoie de coerență și stabilitate, dincolo de interesele electorale ale candidaților și partidelor. Ministerul Educației trebuie scos în afara jocurilor politice”, a anunțat Cioloș.
o fi vorba de Marian Staș?
eu cînd vreau să fluier, scuip: populism vomitiv! 🙁
Dupa 30 de ani, scoala s-a degradat si din cauza dezordinii generale, si a suprematiei banului din societatea romaneasca, dar si din cauza unor sefi de sindicat, proveniti dintre, sau montati de, securistii care au acaparat statul dupa revolutie, care au distrus criteriul valorii care, in comunism exista cat de cat.
Problemma scolii nu este atat finantarea, tabletele, closetelle in curte, cat calitatea invatatorilor, profesorilor, invatamantului universitar.
O personalitate in fruntea ministerului este necesara, fiindca ministrul Educatiei trebuie sa fie un model pentru profesori si elevi. Si stabilitatea pe post e buna, desi o peronalitate nu garanteaza totul.( L-am mai avut pe Marga, care mai mult a stricat}
Cred ca ar trebui alcatuit un grup restrans care sa analizeze si sa ia decizii privind reforma Scolii.
Omul asta are prea putina treaba cu democratia. Daca un ministru nu face treaba ardem partidul la vot, cum am facut anul asta. Daca punem un fraier tehnocrat … pe termen nelimitat cica, de el cum scapam?
Un fapt foarte important: PSD-ul a venit la putere dupa un guvern tehnocrat condus de acest individ.
A fost un guvern tehnocrat,cu 2-3 pesedisti GREI admisi de Ciolos,in schimbul sustinerii-Dancu la relatia cu dragnev,pardon,cica cu parlamentul?!?-Toba de la Interne,deci despre ce sfaturi vorbeste nea Ciolos?La educatie a fost bun atunci pentru dansul actualul ministru liberal,pe atunci secretar in minister?A fost,ca in toata perioada guvernarii sale a stat acolo!Acum,dupa doar 1 luna,cade toata magareata celor 30 ani de jaf pesedist in spinarea liberalilor!Tovarase,inainte de a da ultimatumuri si a critica,uita-te ce ai realizat dta,prin refuzul de a declasa alegeri anticipate:3 ani de teroare datorita absenteismului ,absenteism datorat lipsei dumitale de vointa politica!