După o noapte de discuţii intense, liderii europeni se reunesc pentru micul dejun. Au trecut mai bine de 12 ore de când se poartă negocieri asupra noii garnituri de şefi ai principalelor instituţii europene. Marea piedică a fost alegerea unei persoane în fruntea Comisiei Europene.
Discuţiile de la masa rotundă au fost suspendate în jur de miezul nopţii. Apoi, Donald Tusk a început negocieri bilaterale cu toţi liderii prezenţi la summit. Când aceste discuţii s-au încheiat, au urmat alte întrevederi cu principalii jucători ai politicii europene, Angela Merkel şi Emmanuel Macron.
Frans Timmermans, considerat favorit, a fost puternic contestat de populari şi de statele din Est. Donald Tusk a lansat în discuţie alte trei nume pentru şefia Comisiei. Este vorba de francezul Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, fost comisar european şi actual director executiv al Băncii Mondiale, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar. Toţi sunt susţinuţi de Partidul Popular European, formaţiunea cu cele mai multe mandate în noul parlament european.
Potrivit jurnaliştilor aflaţi la Bruxelles, discuţiile se vor întinde până se va ajunge la un acord, aşa cum îşi doresc Angela Merkel şi Emmanuel Macron.
Iohannis: „Vreau să fiu preşedintele României”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vrea să fie preşedintele României şi a respins speculaţiile privind numirea sa la şefia Consiliului European (condus în prezent de polonezul Donald Tusk).
”Eu îmi propun să fac foarte multe pentru România europeană și pentru asta vreau să fiu președintele României”, a spus Iohannis, care a participat, înainte de reuniunea Consiliului European, la summit-ul liderilor PPE, unde s-a stabilit ca variantă de compromis acceptarea lui Timmermans ca președinte al Comisiei Europene, în vreme ce candidatul popularilor pentru această poziție, Manfred Weber, să fie variantă pentru președinția Parlamentului European.
Discuțiile în ședința PPE s-au prelungit și din cauza aceasta și reuniunea Consiliului European s-a amânat cu o oră față de programul stabilit inițial. Negocierile vor fi dure, a prognozat Președintele României.
”Impresia mea de până acum e că va fi o noapte lungă cu un final nu neapărat cert. Ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou, dar dacă nu se întâmplă așa nu este în sine o catastrofă”, a explicat Klaus Iohannis. Acesta a subliniat că el este decis să se implice pentru a obține un echilibru între Estul și Vestul Europei, pentru că ”este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă din țările care au devenit mai recent membre ale UE”.
”Falia dintre Est și Vest nu trebuie să se redeschidă, e nevoie de o echilibrare și din acest punct de vedere, criteriul geografic”, a explicat șeful statului, citat de Digi24.ro.