Pe zi ce trece devine tot mai clar ce nevoie avea România de un procuror general ca Augustin Lazăr. Scos la pensie de clanurile politice penale, care i-au înscenat un scandal de torţionar comunist, Lazăr a fost înlocuit interimar de Bogdan Licu.
La început, acesta a dat impresia că vrea să menţină linia lui Augustin Lazăr, de protejare a procurorilor în faţa atacurilor concertate ale politicienilor corupţi. A promis că va ajuta breasla magistraţilor şi a vrut să demonstreze că intervenţia sa în Dosarul Mineriadei, care a salvat cazul pe ultima sută de metri, n-a fost excepţie.
Treptat însă, probabil din dorinţa de a pune mâna pe postul de procuror general permanent, nu interimar ca în prezent, Licu a clivat abil spre stilul celor care vor să supravieţuiască în funcţie cu orice preţ. Pentru aşa ceva, la nevoie, te aliezi şi cu populiştii, şi cu cei ce nu doresc o justiţie puternică, fandezi, faci joc de glezne pentru a câştiga simpatie, nu-ţi asumi decizii curajoase, juste dar nepopulare.
Azi, avem prima dovadă clară că Bogdan Licu a derapat în favoarea populismului naţionalist practic de PSD şi ALDE, exacerbat şi în cazul Sorina, fetiţa din Baia de Aramă (Mehedinţi), adoptată se soţii Săcărin, cetăţeni americani. Licu a devenit, peste noapte, fanul celei mai râvnite metode de către infractori: revizuirea unei sentinţe definitive.
Atacul la sentinţe definitive, arma lui Dragnea
Deşi adopţia este perfect legală, prin sentinţă definitivă a justiţiei, Licu a decis să n-o recunoască, intrând astfel pe direcţia impusă şi de Liviu Dragnea cât era în libertate, care a obţinut, via CCR, desfiinţarea practic a justiţiei prin declararea ilegală a completurilor de la Înalta Curte.
Bogdan Licu a solicitat luni Tribunalului Mehedinți emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Practic, prin acest gest, avem dovada că Parchetul General a intrat pe mâna unui personaj care nu respectă justiţia în forma ei cea mai pură: sentinţa judecătorească definitivă. Desfiinţarea sentinţelor este exact ce îşi doresc Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov&co., este lupta lor de când au ajuns la putere, în 2017, începută odată cu OUG 13 şi continuată până în ziua condamnării lui Dragnea.
Prin decizia de ataca sentinţa definitivă de adopţie, doar pentru că aşa cere presa aliată clanurilor penale cu discurs anti-Occident&Soros&UE&Străini&co., procurorul general interimar a arătat azi că a trecut de partea celor care vor să întoarcă România din drumul democraţiei, al legii, al Occidentului, şi vor s-o ducă într-o zonă gri, tip Venezuela, în care legea o face cine are puterea sau strigă mai tare în piaţă.
Investigaţia jurnalistei Emilia Şercan
Rămâne un mister motivul pentru care Licu a întors armele. O explicaţie ar putea fi doctoratul său în Drept, acuzat de plagiat de către investigaţiile jurnalistei Emilia Şercan, specializată în astfel de speţe. Un doctorat plagiat este oricând o sursă de şantaj. Iată ce scria jurnalista de investigaţii, în PressOne:
„Bogdan Licu are, însă, cel puțin o problemă majoră netranșată încă: este acuzat că și-ar fi plagiat, în 2011, teza de doctorat cu titlul “Corupția – risc major la adresa securității naționale”, obținută la Academia Serviciului Român de Informații; îndrumător de doctorat i-a fost Gabriel Oprea, fost vicepremier și recordman la numărul de doctoranzi plagiatori.
Plagiatul lui Licu nu e o noutate; prima dezvăluire datează din 31 august 2015 („Al treilea plagiat coordonat de Gabriel Oprea: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României„). Acum trei luni, însă, PressOne descria, etapă cu etapă, bătălia susținută pe care noul procuror general interimar o duce pe toate planurile – inclusiv prin instanțe – pentru a împiedica CNATDCU să dea un verdict final asupra tezei sale.
Cu alte cuvinte, Bogdan Licu nu-și dorește să scape de suspiciunea de plagiat și să-i fie restaurată reputația profesională, ci să împiedice CNATDCU și Comisia de etică a Academiei SRI să-i cerceteze teza și să stabilească un verdict; pentru că, argumentează el explicit în plângerea împotriva Ministerului Educației, “o astfel de cercetare […] îmi îngrădește accesul la o funcție de conducere în Ministerul Public”.
Comunicatul integral al Parchetului General
În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni.
Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, astăzi 24 iunie 2019, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri.
La data de 21.06.2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
Cinste PROCURORULUI GENERAL! Speram sa se faca dreptate. Speram ca BRUTA/procuroarea care a ABUZAT minora va ajunge in INCHISOARE pt ABUZAREA minorei, incalcarea mandatului de perchezitie care nu privea EXTRAGEREA, LOVIREA si tararea minorei
Bogdan Licu s-a dovedit vocea ratiunii. Sa se faca lumina pana in cele mai mici detalii in acest caz astfel incat toti cei implicati si opinia publica sa fie cu inima si constiinta impacata ca s-a respectat legea, interesul superior al copilului si mai ales vointa acestuia. Licu a renuntat singur la doctorat plagiatul nu mai are cum sa il afecteze.