Una dintre cele mai uimitoare și mai importante tranzacții ale ultimului deceniu a avut loc luni, când Elon Musk, posesorul miliardarul posesor al companiei Tesla, a cumpărat, pentru 44 de miliarde de dolari, pachetul majoritar de acțiuni al rețelei de socializare Twitter. Mutarea este una care va influența profund chiar cursul societății umane, pentru că Twitter este printre cele mai importante mijloace de comunicare din lume, iar Musk intenționează să-i schimbe regulile.
Rețeaua Twitter a avut profit în doar doi din ultimii 10 ani. De aici pornește mandatul Musk la conducerea companiei. Miliardarul, care a făcut o filosofie de viață din pariul pe viitor și pe tehnologiile vizionare, vrea control absolut pentru a introduce modificări masive.
Principala discuție anticipabilă, în acest moment, privește relaxarea regulilor de moderare de pe Twitter. Elon Musk s-a pronunțat de mai multe ori critic la actualul sistem, considerând că e îngrădită prea mult libertatea de exprimare. Dar eliminarea filtrelor ar arunca rețeaua de socializare într-un haos de nedescris și ar transforma-o într-o platformă de promovare a grupărilor teroriste și a fake-news-ului.
Așa că, foarte probabil, nu se va renunța complet la criteriile de moderare actuale. Cât de mult vor fi relaxate acestea, nu se știe acum. Musk a spus, printre altele, că preferă ca acele conturi care încalcă regulile să fie suspendate temporar, și nu interzise pe termen nelimitat, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu contul lui Donald Trump. De asemenea, miliardarul promite că, atunci când Twitter va interveni pentru a amplifica reach-ul unui tweet, va fi marcat vizibil astfel încât cei care-l citesc să știe.
Schimbări imprevizibile pentru Twitter după intrarea în era Elon Musk. Angajații se tem, modelul de business s-ar putea modifica
În prezent, ca urmare a unui lung proces de învățare din lecțiile trecutului, Twitter interzice discursul care incită la violență sau conține amenințări și acționează împotriva campaniilor coordonate de dezinformare prin care state precum Rusia și China își duc războaiele hibride cu lumea liberă. Cele mai vizibile intervenții ale Twitter au fost la alegerile din diverse țări și în pandemia de Covid.
Și angajații se tem. Unii cred că rețeaua se va schimba în rău și că ar trebui să-și caute alt loc de muncă. Alții spun că atmosfera în interiorul companiei se va deteriora după ce la Tesla au fost plângeri privind nerespectarea drepturilor angajaților, discriminare și un mediu de lucru ostil.
O altă schimbare care se prefigurează ar fi cea a modelului de business. În loc de a obține banii din publicitate, Twitter ar trebui să se axeze pe abonamente, a spus în trecut Elon Musk. De asemenea, e de așteptat ca limita maximă a caracterelor unui mesaj să crească peste 280, cât e acum, și să fie adăugat un buton de editare a mesajelor – pe care utilizatorii îl cer de foarte mult timp.
Twitter are 396,5 milioane de utilizatori, din care 206 milioane accesează rețeaua zilnic.