joi, aprilie 18, 2024
AcasăDezvăluiriDEZVĂLUIRI. Guvernul Dăncilă a lăsat România cu stocuri zero în fața epidemiei,...

DEZVĂLUIRI. Guvernul Dăncilă a lăsat România cu stocuri zero în fața epidemiei, cu DSP-uri aflate „în moarte clinică”

-

În declarația de presă de joi dimineața, premierul Ludovic Orban a vorbit și despre situația catastrofală în care a găsit sistemul de sănătate după guvernarea PSD.

„Am găsit Direcțiile de Sănătate Publică aproape în moarte clinică”, a spus Orban, arătând ce le lipsea acestora și ce măsuri a luat pentru întărirea lor.

„Stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero”, a dezvăluit premierul, referindu-se, între altele, la echipamente de protecție.

Mari restanțe erau și la decontarea concediilor medicale.

- Advertisement -

Guvernul Orban a preluat guvernarea de la Guvernul Dăncilă, în care ministru al Sănătății era Sorina Pintea.

Ludovic Orban despre „greaua moștenire” în domeniul Sănătății

* „Încă de la preluarea guvernării, am găsit o situație în care decontările concediilor medicale, care au fost plătite de angajatori, înregistrau întârzieri de până la un an de zile. Trebuie să le asigurăm angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit cu concediile medicale, pentru a le asigura companiilor fluxul de capital de care au nevoie în această perioadă. Am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.”

* „Am solicitat ministrului Sănătății, ministrului Afacerilor Interne și celorlalți miniștri implicați o mobilizare și mai bună, întărirea capacității Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).”

- Advertisement -

* „Am găsit Direcțiile de Sănătate Publică aproape în moarte clinică – cu un număr foare mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost până la noi. Am dispus măsuri pentru întărirea capacității DSP-urilor: angajarea de personal – fie rezidenți, fie medici din rețeaua școlară, fie personal din alte entități, cum ar fi Casele Județene de Sănătate. De asemenea, eventuali medici de la spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirusul.”

* „Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiolog, care sunt implicați în anchetele de specialitate. De viteza cu care se desfășoară aceste anchete depinde răspândirea virusului în comunitate.”

* „Am solicitat Ministerului de Interne, mai ales odată cu preluarea Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru respectarea izolării la domiciliu și a carantinei. Dacă este necesar, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi, care să se deplaseze și să verifice la fața locului, în cât mai multe localități, modul în care se respectă izolarea la domiciliu. Acolo unde e cazul, să se ia măsuri drastice de sancționare.”

* „Suntem angajați într-un efort în care am implicat toate entitățile care au capacitatea de a putea obține necesarul de materiale de protecție, echipamente, pentru a asigura necesarul de materiale. Stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero.”

* „Noi, practic, a trebuit să ne descurcăm, să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența unor stocuri care ar fi trebuit constituite pentru a preveni și pentru a putea interveni eficient în cazul apariției unei epidemii.”

* „Avem, în momentul de față, contracte semnate. Deja au început să vină diferite categorii de produse și, încetul cu încetul, vom prelua în fabricație, de către companii românești, aceste produse care sunt extrem de căutate, pentru că a crescut enorm cererea, și toate statele și alți actori privați sunt implicați în achiziționarea acestor produse. Ca atare, folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacități de producție în România. Vom susține companiile care au capacitatea efectivă de a realiza aceste produse.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Decizii foarte bune, bravo, guvern Orban! Nemernica de dancila chiar azi indrazneste sa deschida pliscul, ordinara, sustinand ca ea ar fi gestionat mai bine criza, atata tupeu si obraznicie numai la psdisti vezi! Scarba de ciolacu face lege sa scuteasca pe toata lumea de plata ratelor la banci tot anul, ca sa crape sistemul bancar din Romania, sa se duca dracului cursul si sa ne afundam in criza. Niste nenorociti si dusmani ai tarii asteia, psdistii, sa dea Dumnezeu sa iesim din necazul coronavirus, ca sa trimitem la cos aceasta clica ordinara de hoti si profitori, psd-alde-udmr-pro!

  2. N-au spus-o Orban și PNL ,ci Arafat!!!… arabul zice că de trei ani a tot spus guvernelor PSD! Asta a spus la un post TV in data de 10 martie,.dar ei erau ocupați cu ordonanța 13 și gazarea populație !!..ceea ce a spus Arafat acum este in momentul de față act de terorism !!..și ar trebui judecați că atare .. pedeapsa maximă pentru cei care timp de trei ani au nenorocit țara. .. comisiile de din parlament, miniștrii care aveau responsabilități,prim Ministri,…!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -