vineri, aprilie 19, 2024
AcasăMainMizeria de știre pentru care a fost închis primul site, la o...

Mizeria de știre pentru care a fost închis primul site, la o zi după instaurarea stării de urgență. Panică pe bază de minciuni

-

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a transmis către ANCOM, miercuri, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului Stiridemoment.ro. Este primul site care va fi închis din cauza știrilor false, pe baza decretului de instituire a stării de urgență.

Dintre cele două știri incriminate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe baza analizei Grupului de Comunicare Strategică (GCS), una a fost o mizeie absolută. Titlul ei, cel vizibil prin rostogolirea repetată pe Facebook, era de rea-credință, mincinos și iresponsabil. Și anume: „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”. Chiar și numai pentru o asemenea ticăloșie, site-ul merita închis, cel puțin pe timpul stării de urgență!

Închiderea efectivă este o operațiune tehnică pe care trebuie s-o facă ANCOM, instituția condusă de fostul prim-ministru Sorin Grindeanu (PSD), la solicitarea MAI.

Miercuri seara, la ora publicării acestui articol, site-ul nu fusese încă închis, putând fiind citit în continuare.

- Advertisement -

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică

„Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, astăzi, 18 martie 2020, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro.

Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020.

Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații, pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panică în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală.

- Advertisement -

Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact.

Un exemplu concret este articolul cu titlul «Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl», datat cu 15 martie 2020, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/.

Titlul materialului («Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl») nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/.

Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Articolul cu titlul «Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl» a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex.: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea «Știre de ultimă oră» (text de culoare galbenă).

Un alt exemplu de informație falsă este cea publicată în 17 martie sub titlul «Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări». În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului român pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare.

Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false.

Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru colaborare cu instituțiile mass-media de bună-credință, în scopul corectei informări a publicului.”

Potrivit ROTLD, site-ul stiridemoment.ro este înregistrat de o persoană fizică, a cărei identitate nu poate fi dezvăluită de autorități din cauza GDPR.

Grindeanu: „Noi nu facem analize, noi punem în aplicare decizia MAI”

Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, a declarat pentru DC News: „Încă nu a ajuns documentul la noi. Probabil că mâine se va da dispoziţia respectivă. Noi aşteptăm, conform legii, dispoziţia ministrului Afacerilor Interne. Acţiunea noastră va veni pe baza dispoziţiei ministrului. Deci, noi nu stăm să facem analize. Modul de lucru e dat de acel decret privind instituirea stării de urgenţă şi după aceea de precizările venite, ulterior, de la Ministerul Afacerilor Interne. Înţeleg că este un grup de comunicare strategică, structură care face această analiză, pe care i-o propune ministrului de Interne. Iar ministrul Afacerilor Interne dă această decizie, pe care noi o punem în aplicare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Si Antena3 trebuie inchisa. Arafat greseste fiind prezent permanent la Antena3 fiindca astfel o credibilizeaza iar minciunile Antenei3 par adevaruri. Arafat ar trebui sa fie doar pe televiziunea nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -