Pedepse mai dure pentru iresponsabilii pandemiei: pușcărie pentru declarații false, dosar penal pentru omisiunea de a da date

1
735

În declarația de presă de joi dimineața, premierul Ludovic Orban a prezentat și cele trei modificări de Cod Penal decise în ședința de guvern de 10 ore, începută miercuri la ora 17.00 și încheiată joi la ora 3.00.

Este vorba de majorări de pedeapsă pentru două infracțiuni existente (falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus, și zădărnicirea combaterii bolilor), precum și introducerea unei pedepse noi (omisiunea de a da date).

Ludovic Orban:

  • „Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus.”
  • „Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus. Cetățenii care vin dintr-o anumită țară, unde există un număr de cazuri de coronavirus, trebuie să completeze o declarație, în urma căreia vor intra fie în carantină, fie în izolare la domiciliu. În cazul în care comit un fals și nu spun adevărul – din ce țară vin, din ce localitate vin -, ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea.”
  • „De asemenea, am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina și măsurile stabilite de autorități, trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal. Pentru a apăra sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile și regulile stabilite.”
  • „Este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, de exemplu, în cadrul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă date complete, încercând să protejene pe unul sau pe altul, se consideră omisiune și se poate constitui dosar penal.”
  • „Cea mai mare parte a românilor – care trec prin această perioadă grea, cu măsuri restrictive – respectă legea, respectă deciziile autorităților. Tocmai de aceea am decis să înăsprim aceste pedepse, pentru a-i sancționa pe cei care riscă să pună în pericol sănătatea și poate chiar viața cetățenilor români.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Dle Ministru Velea, acum mă uit siderat cum televiziunea națională TVR nu a transmis în direct discursul Președintelui cu privire la starea de fapt a națiunii noastre…cum e posibil așa ceva???..este singura televiziune plătită de stat și are acoperire națională…. Rușine !!!… vă rog arestații pe loc pe acești teroriști informaticii …ce face grindeanu???.. schimbați-l urgent… dați mesajul lui Cristi Chivu !! … ți se face pielea de găină când îl auzi…. să vadă și teroriștii din media ce înseamnă stare de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here