Înțelegere Orban-Orban: românii pot traversa Ungaria în fiecare noapte, în convoi, între orele 21.00 și 5.00

1
13425

În debutul ședinței de guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a prezentat înțelegerea agreată cu omologul său maghiar, Viktor Orban, în privința românilor care vor să tranziteze Ungaria, dinspre Austria, pentru a ajunge în România.

„Din păcate, am avut situații în care a trebuit să intervenim la nivel diplomatic, pentru rezolvarea unor situații apărute în legătură cu epidemia de coronavirus. Le mulțumesc, pentru munca lor neobosită, miniștrilor Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a explicat: „În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei, am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă, nu vor mai exista restricții. În ce privește transportul de persoane, se va permite transportul în convoi, între orele 21.00 și 5.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vin dinspre Europa de Vest”.

Ora Ungariei este cea a Europei Centrale, cu o oră mai puțin decât cea a României. Astfel, intervalul de tranzitare a teritoriului Ungariei, de către cetățenii români, este între 22.00 și 6.00 – ora României.

Mii de români din Vestul Europei, care voiau să vină acasă, au fost blocați de partea austriacă a frontierei cu Ungaria. În urma înțelegerii la nivel de miniștri de Externe, aprobată de prim-miniștri (cei doi Orban), cetățenii români de la granția ausro-ungară au fost lăsați să plece spre România, miercuri, începând cu ora 12.00 (ora Ungariei), până la eliminarea blocajului.

În continuare, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în fiecare zi, în intervalul 21.00 – 05.00 (ora Ungariei,) pe rutele indicate de autoritățile maghiare.

Zeci de mii de români și-au anunțat sosirea în țară în zilele următoare. Ei vor trebui să se încadreze în același interval nocturn, de 8 ore.

Camioanele nu au restricții

Ludovic Orban a vorbit și despre situația camioanelor cu marfă care vin spre România dinspre Europa Centrală sau care fac traseul în sens invers.

„Camioanele de marfă nu au nicio restricție, ele circulă normal prin Ungaria și prin celelalte țări de tranzit, din zonă. Au existat probleme cu transportul de marfă în Slovenia, în Serbia… a fost ceva și cu Ungaria… Acum, practic, putem spune că fluența transportului de marfă e asigurată. Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de TIR-uri, care să poată relua activitatea fără să stea 14 zile în carantină, cu condiția respectării condițiilor de igienă”, a spus premierul român.

Ludovic Orban nu a fost prezent la Palatul Victoria, ci a participat la ședința de guvern prin sistemul de videoconferință.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.