VIDEO. Ludovic Orban anunță măsurile anti-criză luate în ședința de guvern care a durat 10 ore, până la 3.00 noaptea

3
1285

Joi, la ora 10.00, premierul Ludovic Orban a început declarația de presă, în sistem de videoconferință, în care prezintă primele măsuri economice anti-criză.

Deciziile au fost luate în ședința de guvern începută miercuri, la ora 17.00, și încheiată aproape de ora 3.00, după miezul nopții.

VIDEO: Declarația de presă a lui Ludovic Orban

Măsurile anunțate de Ludovic Orban

* „Am luat niște măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus.”

* „Am decis, prin ordonanță de urgență, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut s-o facem cu 5 miliarde de lei, în primă fază. Suntem pregătiți să-l majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde.”

* „Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% – peste un milion.”

* „Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.”

* „La rectificarea bugetară, creștem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale.”

* „Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate, direct sau indirect, de epidemie. Multe nu au capacitatea, veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară.”

* „Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.”

* „Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic, pentru a sta acasă.”

* „Ce companii vor beneficia de ajutorul statului pentru plata șomajului tehnic:

– Prima categorie: companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.

– A doua categorie: companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu-i pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

* „Am adoptat o Hotărâre de Guvern prin care am suplimentat bugetul Sănătății cu 42 de milioane de lei pentru susținerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologice pentru decontarea cheltuielilor acestor centre.”

* „Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane de lei pentru a putea susține activitea ministerului și pentru a asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri.”

* „Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare la nivelul DSU, spitalelor sau diverselor structuri.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Dle Prim Ministru, acum e momentul să reduceți pensiile speciale, indemnizațiile și tot felul de facilități acordate bugetarilor, primarilor, aș dori în special să li se taie celor de la CCR!!!…și banii rezultați să-i băgați în sistemul medical…. aproape un miliard de lei !!!…

    • Corect! Acum e momentul pt desfiintarea pensiilor speciale! Pensia maxima- 3000 lei! Pensionarea meletienilor la 60 de ani, nu la 40, daca eu, care ii tin in spate, ies la 65…
      Din 2 milioane de bugetari nedeclarati, 1,5 milioane tb trimisi pe santierele patriei – intai cai ferate de mare viteza, ca transportul feroviar e mult mai ieftin decat cel rutier, dupa aceea autostrazi, dragarea Dunarii, canale de irigatii, spitalele regionale promise de psd-comuisti! hai ca e de lucru – vreau sa vad toate stoarfele cu pile din administratii la tarnacop! HAI CA SE POATE! LUDOVIC, DACA AI COA…E SA FACI ASTA, RAMAI IN ISTORIE! Daca nu, te scufunzi, in decembrie boii majoritari consumatori de latrina3 si onania tv vor vota iar psd!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here