Acasă News Feriți-vă de bani! Sunt cei mai mari purtători de viruși

Feriți-vă de bani! Sunt cei mai mari purtători de viruși

Criza declanșată de coronavirus a adus în atenție un mare inamic: banii cash! Mai exact: bancnotele. O acțiune spectaculoasă a Băncii Centrale a Coreei de Sud și o părere avizată din Banca Națională a României ne fac să privim mai atent la fișicul de bancnote din buzunar.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României (Mugur Isărescu), avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.

„E o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și dacă ar fi să se întindă, pe cât timp poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni… și mai departe?!”, a spus oficialul BNR la Digi 24.

Adrian Vasilescu spune că singura „provizie” pe care și-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunțe la folosirea banilor cash. „O singură provizie am făcut: de card. Pentru că nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși, când e vorba de răspândirea unei epidemii”.

„Banii sunt – la propriu –  murdari”, a explicat consilierul BNR.

România are un avantaj din acest punct de vedere, pentru că avem bani din plastic și aceștia pot fi spălați, așa cum au procedat și autoritățile din China. „Banii de plastic au două caracteristici: sunt foarte greu de falsificat și pot fi spălați, la propriu”, a spus Adrian Vasilescu.

Întrebat unde se face această operațiune și dacă se face în România, Vasilescu a răspuns: „Păi se spală, cu săpun și cu apă”.

La Banca Națională există un centru pe unde trece toată masa monetară din România în mod constant. „Există o mașină imensă, perfecționată, care face următoarele operațiuni: banii care vin seara la Banca Națională trec prin acest «purgatoriu»… În primul rând, se caută banii falși, le-a găsit mașina (bancnotele – n.red.), le dă la o parte și au un drum sigur, către Poliție. În al doilea rând, bancnotele care se deteriorează, se rup – se scot și ele deoparte. Și pe urmă se împart bancnotele pe categorii și intră în depozitele de bani. Dar nu se spală”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Ce te izbește în primul rând, când intri în acea cameră, este mirosul infernal, efectiv ca într-o groapă de gunoi. Învârtindu-se prin roțile acelei mașini, bancnotele degajă toate acele mirosuri, iar personalul care lucrează acolo este bine echipat și protejat, poartă măști de protecție și are un spor de toxicitate, pe bună dreptate”, a spus Adrian Vasilescu.

Coreea de Sud bagă bancnotele în carantină

Banca Centrală a Coreei de Sud (BOK) a anunţat vineri că va pune în carantină bancnotele timp de două săptămâni, pentru a înlătura orice urmă de coronavirus. Instituția chiar ar putea arde unele bancnote, ca parte a eforturilor de a opri extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

De asemenea, Banca Centrală va supune bancnotele „unui proces de spălare” la temperaturi extrem de ridicate, aşa cum a făcut întotdeauna, înainte de a le repune în circulaţie.

„Pentru tot numerarul care vine la Banca Centrală de la creditorii locali, BOK vi le va păstra în siguranţă timp de două săptămâni, ţinând cont că virusul dispare după nouă zile”, a declarat un oficial al instituţiei, pentru Reuters, sub protecţia anonimatului.

Acesta a explicat că deja au fost înăsprite procedurile de rutină pentru incinerarea bancnotelor potenţial infectate, colectate din întreaga ţară, în scopul de a combate extinderea epidemiei.

Conform procedurilor de rutină din Coreea de Sud, bancnotele sunt supuse unor temperaturi de 150 de grade Celsius timp de două-trei secunde, apoi sunt păstrate la 42 de grade Celsius, după împachetarea lor, ceea ce efectiv dezinfectează bancnotele, a precizat BOK.

Coreea de Sud este ţara cu cele mai multe cazuri de Covid-19 după China, punctul de plecare al epidemiei. Aproape 100 de ţări au impus restricţii de călătorie persoanelor care vin din Coreea de Sud.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

loading...

1 COMENTARIU

  1. Mult stimate tov Cartianu – mai angajati multi inculti? Ca v-am mai intrebat asta… Mateescu asta e vreun nepot oltean?
    Mateescule – e „teanc” de bancnote si „fisic” de monede! Inapoi la scoala primara, urgent!
    Vasilescu zis si „patrunjel in /nici nu strica nici nu ajuta” e si el om – are o parere… imi amintesc cu duiosie cat de dobitoc era in 2008 – 2010… bine ba dobitocule, cardul nu e purtator de virusi? Cand mi-l citeste aparatul ala jegos sau atm-ul – care de multe ori nu are bani in el sau e stricat sau furat cu totul??? Baga-ti tu cardul in insulele Kurile, cash is king, sapun avem destul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cookie Settings