Zelenski, elegant după ce conducătorii României i-au făcut mincinoși pe cei ucraineni, pe nedrept, timp de două zile. Mincinoși erau ai noștri, care în cele din urmă au recunoscut că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României

10
3616
Zelenski a intervenit video în conferința Inițiativa celor 3 Mări. În plan secund, Iohannis. FOTO: George Călin/Inquam Photos

Volodimir Zelenski a reacționat cu diplomație când conducătorii statului român au recunoscut, în sfârșit, că o dronă rusească a lovit teritoriul țării noastre. Președintele Ucrainei a trecut cu eleganță peste minciunile pe care președintele român Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării (Angel Tîlvăr) și ministrul de Externe (Luminița Odobescu) le trăseseră la foc automat timp de două zile, negând categoric atacul. Zelenski a mulțumit tuturor pentru ajutor și solidaritate, ignorând faptul că românii îi acuzaseră luni și marți pe ucraineni că mint.

Volodimir Zelenski a vorbit la summitul Inițiativa celor 3 Mări, care s-a ținut la București. În deschidere, Iohannis – pus într-o situație absolut ridicolă – a încercat să însăileze un fel de revenire după ce, marți, dăduse asigurări ferme că nici vorbă ca o dronă rusească să fi lovit România. Acum, șeful statului român a cerut „o anchetă profesionistă”, deși lucrurile sunt deja foarte clare: „Dacă se confirmă că sunt elemente dintr-o dronă rusească, ar fi o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”.

Ulterior, Iohannis a răspuns întrebărilor în același stil, adâncindu-se și mai mult în penibil: „În situația de război la graniță trebuie să înțelegem că este o situație fluidă – astăzi e altă situație ca ieri. Toată comunicarea noastră a fost cu bună-credință, în baza informațiilor pe care le-am avut noi. Ministerul Apărării m-a informat, și sunt convins că a fost cu bună-credință, că nu există astfel de piese (resturi ale dronei – n. red). Între timp, au apărut astfel de piese”.

Referindu-se la drona Shahed (de producție iraniană) care a căzut pe malul românesc al Dunării, lângă un sat, Volodimir Zelenski n-a făcut un caz din faptul că omologul său român a mințit două zile și nici că a fost nevoie ca ucrainenii să-i informeze pe români ce se întâmplă pe teritoriul lor.

Mai jos, o parte din discursul lui Zelenski.

„Dragi prieteni, în legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut și victime… Acestea sunt consecințe ale atacurilor asupra porturilor Chilia, Reni și Ismail. Ce să vă spun? Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina! Asta este ce s-ar fi întâmplat. El asta plănuia. În trecut ne-am aflat într-o perioadă de captivitate din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie 2022 a schimbat totul și am reușit cu toții să dăm dovadă de acte de solidaritate. Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră pentru spirijinul acordat. Simțim o mare recunoștință – și când spun «noi» nu mă refer doar la ucraineni, ci și la popoarele dumneavoastră. Facem front comun pentru libertatea noastră comună, pentru vitorul nostru european comun.

Când porturile ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare noapte, trebuie să ne ocupăm şi să fim atenţi în permanenţă la logistica noastră. Este vorba până la urmă de o agresiune brutală împotriva tuturor, şi a europenilor. Consecinţele sunt resimţite peste tot. Ucraina este împotriva unor restricţii suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale, însă noi avem nevoie de aceste produse să le exportăm pentru că ne trebuie fondurile şi până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă, totuşi, de supravieţuire în faţa terorii ruse.

Numai astăzi bombardamentele ruse au omorât 16 oameni într-o mică localitate, în regiunea Doneţk, peste 20 de oameni au fost răniţi, oameni cu magazine obişnuite, oameni de la piaţă. Nu trebuie transformată Ucraina într-o ţintă economică. Vă rog, ca parteneri şi colegi, domnule premier al Bulgariei, Slovaciei, Poloniei, doamnă preşedintă a Ungariei, într-un fel sau altul vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunere șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* Moartea suspectă a colonelului ISU care a retras licența stației GPL din Crevedia. Accident de motocicletă în poligon, cu instructorul alături

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Manipularea poporului român de către PSD a costat 75 de milioane de euro, din bani publici, în ultimii 4 ani. Partidul a dat televiziunilor peste 52 de milioane din aceste subvenții

* Ucraina a străpuns decisiv prima linie de apărare a rușilor. Următoarele două linii sunt mai ușor de zdrobit

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

10 COMENTARII

  1. Aceste resturi de drona au facut ca situatia sa ne umple de ridicol, prin insusi comportamentul Presedintelui Iohannis si incercarea initiala de a ascunde adevarul, chiar daca s-a facut din tantar armasar.
    Rusia nu a atacat Romania, intr-o zona apropiata conflictului e posibil sa mai cada niste resturi, dar de aici si pana la isteria unor prezentatori tv, exaltati, e lipsa de bun simt.
    Chiar daca unii din Ucraina ne-ar vrea atrasi in conflict si ne fac fara coloana vertebrala, noi trebuie sa dam dovada de maturitate, iar divergentele pot fi lamurite pe parcurs.
    Celelalte litigii pot suferi amanare, pana ce situatia tragica din Ucraina se va rezolva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here