Ucraina a străpuns decisiv prima linie de apărare a rușilor. Următoarele două linii sunt mai ușor de zdrobit

0
1978
Gen. Oleksandr Tarnavski

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului. Se aşteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce ucrainenii presează a doua linie a frontului, care este mai slabă. Anunțul a fost făcut de generalul Tarnavski, care conduce contraofensiva ucraineană din sud.

Într-un interviu acordat publicației britanice Observer, preluat de News.ro, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a estimat că Rusia a dedicat 60% din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20% pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea celei dintâi.

Gen. Tarnavski: „Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare. Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente. În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităţilor inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor ruseşti în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora”.

Deminarea terenului – numai noaptea, pe jos

Un vast câmp minat a ţinut blocate trupele ucrainene timp de mai multe săptămâni, dar geniştii de infanterie au curăţat încet, pe jos, o rută de asalt.

Trupele ruse din spatele liniei de front „au stat şi au aşteptat armata ucraineană”, eliminând vehiculele cu obuze şi drone, a spus el. Însă după ce bariera minată a fost străpunsă, ruşii au fost forţaţi să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri şi în alte vehicule blindate.

Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă, aduncându-le de pe alte linii de front din interiorul Ucrainei ocupate – Herson la vest şi Lîman la nord-est – şi, de asemenea, din interiorul Rusiei, a mai spus generalul ucrainean.

„Inamicul îşi aduce rezerve, nu doar din Ucraina, ci şi din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, ruşii vor rămâne fără toţi soldaţii cei mai buni. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult şi mai repede. Totul este în faţa noastră”, a declarat Tarnavski.

Specialist în tancuri, Tarnavski şi-a construit un palmares impresionant în lupta cu trupele ruseşti de când acestea au trecut graniţele ţării, pe 24 februarie 2022. În septembrie anul trecut, el a fost numit comandant al trupelor care luptă pentru eliberarea oraşului Herson, iar două luni mai târziu, oraşul a fost eliberat, precizează săptămânalul britanic.

Ruşii nu credeau că ucrainenii vor trece de prima linie de apărare

Existau speranţe pentru un progres rapid în contraofensiva de vară, care urmăreşte să coboare spre Marea Azov, izolând trupele ruseşti din Herson şi Crimeea ocupată şi tăindu-le liniile de aprovizionare. Însă, contrar aşteptărilor, contraofensiva a stagnat luni de zile, cu victime în creştere şi linii de front aparent statice, alimentând nemulţumirea şi criticile în capitalele occidentale care au furnizat arme şi pregătire, scrie Observer.

Tarnavski nu este de acord cu aceste critici, spunând că preferă să judece o treabă atunci când este terminată, dar a mulţumit Marii Britanii şi altor aliaţi pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte instruirea şi armele, inclusiv pentru tancurile Challenger, care sunt deja pe teren.

Gen. Tarnavski: „Când am început contraofensiva, am petrecut mai mult timp decât ne aşteptam pentru deminarea teritoriilor. Din păcate, evacuarea răniţilor a fost dificilă. Şi acest lucru a complicat, de asemenea, înaintarea noastră. În opinia mea, ruşii nu credeau că ucrainenii vor trece de această linie de apărare. Ei se pregătiseră timp de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită”.

Teren minat, capcane anti-tanc și tranșee de beton

Trupele ruseşti şi-au făcut adăposturi de beton în spatele unor capcane anti-tanc şi dincolo de un câmp minat. Un câmp atât de plin de explozibili şi atât de expus, încât orice vehicul – de deminare sau de asalt – care se apropia de zonă era bombardat puternic din poziţii fixe şi întărite, a explicat Tarnavski.

Dar ucrainenii, care au surprins în repetate rânduri lumea prin succesul lor în faţa puterii militare ruseşti, au continuat să avanseze. Forţele de infanterie au ieşit pe timp de noapte pentru a curăţa – cu greu – minele şi a face un coridor, deplasându-se metru cu metru în întuneric, a povestit generalul.

„De îndată ce apărea acolo vreun echipament, ruşii începeau imediat să tragă în el şi să-l distrugă. De aceea, deminarea a fost efectuată numai de infanterie şi numai noaptea”, a arătat Tarnavski.

Acum, după ce câmpul minat a fost străpuns, ruşii au pierdut o mare parte din avantajul pe care îl aveau. „Există o diferenţă foarte mare între prima şi a doua linie de apărare”, a declarat Tarnavski.

A doua linie nu este la fel de bine construită, astfel că ucrainenii îşi pot folosi vehiculele, deşi încă există câmpuri minate. Forţele ruseşti operează în continuare în această zonă, dar ele sunt dispuse mai degrabă „în petice” decât într-un cordon defensiv unitar, a explicat generalul.

„Trebuie să induci inamicul în eroare”

Când a fost întrebat despre progresul lent în ceea ce priveşte străpungerea liniilor ruseşti într-o altă ofensivă, mai la est, de-a lungul liniei defensive a inamicului, generalul Tarnavski a spus că aceasta are alte obiective. El a adăugat că Ucraina pregăteşte şi alte ofensive surpriză pentru a secătui forţele Moscovei.

„Pentru a avea succes într-o direcţie, trebuie întotdeauna să induci inamicul în eroare. Scopul principal al ofensivei din apropierea satului Velika Novosilka a avut un alt scop”, a declarat Tarnavski.

El a refuzat să se pronunţe cu privire la termenele pentru atingerea unor obiective mari, cum ar fi Melitopol sau zona de coastă de la Marea Azov, dar a declarat că luptele vor continua.

Progresul militar lent din timpul verii le-a dat argumente celor din capitalele occidentale care cer negocieri cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului. Această poziţie a fost respinsă cu înverşunare în Ucraina, unde mulţi, inclusiv preşedintele, consideră că doar o înfrângere totală a Rusiei va preveni o nouă invazie. Orice înţelegere care ar recompensa Moscova pentru utilizarea forţei i-ar da acesteia motive să încerce din nou în viitor, spun ucrainenii.

„Dacă ne oprim din înaintare, inamicul va aduna noi forţe şi se va întări. Vom ajunge la graniţele din 1991 ale Ucrainei. Nu vrem să ne vedem copiii şi chiar nepoţii luptând împotriva ruşilor. Şi cine îi poate opri? Doar noi”, spune generalul Tarnavski.

Acesta este comandantul grupului operaţional şi strategic al forţelor Tavria, numite aşa după regiunea istorică ce includea Crimeea.

„Cu cât ne apropiem de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici şi pe cei mai buni. Aşa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite zone şi să ne terminăm treaba. Nu contează cât de greu este pentru noi toţi”, a conchis generalul ucrainean.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunere șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* Moartea suspectă a colonelului ISU care a retras licența stației GPL din Crevedia. Accident de motocicletă în poligon, cu instructorul alături

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Manipularea poporului român de către PSD a costat 75 de milioane de euro, din bani publici, în ultimii 4 ani. Partidul a dat televiziunilor peste 52 de milioane din aceste subvenții

* „În curând, Podul Crimeei va fi scos definitiv din funcțiune. Este una dintre prioritățile ucrainenilor”

* Sorana Cîrstea uimește lumea tenisului: la 33 de ani își egalează performanța de la 19 ani și e în „sferturi” la US Open! Culoar bun spre semifinale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.